Både regn och sol

Av Martin Hedberg

Efter gårdagens kraftiga skyfall över Västkusten så är det nu de östra landskapens tur (otur? 😉 ) att ta del av lågtryck och fronter. Men det blir troligen inte lika kraftigt som gårdagens regn och åskoväder över västra Götaland. Men med en reservation: Öland och Gotland ligger lite utsatta och kan möjligen lokalt få nederbördsmängder omkring 50 mm.

Det kommer även att vara busväder i Stockholms skärgård mellan söndag kväll och måndag morgon. Kraftigt regn, åska och en måttlig till frisk vind som vrider och varierar under natten. Många skulle säkert säga att de har varit med om värre saker till sjöss än så, men det underlättar om man är förberedd. Ett tips kan ju vara att anstränga sig lite extra för att hitta en bra natthamn.

En frontzon ligger i nord-sydlig riktning längs med Östersjön. På den fronten kommer det att i kväll (söndag) bildas ett lågtryck över Polen/södra Östersjön. Lågtrycket rör sig sedan norrut. Det släpper då ifrån sig en hel del regn i östra Götaland, östra Svealand och efterhand även i södra och mellersta Norrland. (Det färdas upp över Bottenhavet och svänger något vänster innan norra Kvarken).

På det hela taget kan jag konstatera att vi nu har kommit in i en lite mer ostadig period jämfört med tex förra veckan. Det blir sol, moln och en del regn. Och eftermiddagstemperaturer som pendlar mellan 17 och 25 grader. Lite som tidigare i somras.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Det beror på vilken tid på årets sommar man menar. I juni var det sällan 17-25 grader på dagarna. I allmänhet höll sig temperaturen på 14-18 grader. I mitten av juli var det aldrig uppåt 25 grader, men i allafall 15-20 grader. Däremot var början av juli, slutet av juli, och nu tydligen början av augusti, hyfsat varm.

 • Oj, vad förvånad jag blir att Stockholm får mer sol än regn medan Göteborg får mer regn än sol, det är som vanligt med andra ord… Ostkusten får nästan alltid varmast och soligast på sommaren än västkusten.

 • MArtin Ja hatar sådant folk Som LJUGEr O Inte visar upp sanningen OM chemtrails O HAArp1!! Men din HJÄrna FUngerar Nog inte korrekt Därav lever du I En LÖGN !!! TAck MVH TOMPa SAnnningen Kärleken!!!!

 • Vad tror du om den enorma åskcellen söder om Gotland just nu, drar den in över Gotland och Östra Svealand eller dör den ut som den tidigare cellen?

  Martin: Det är extremt mycket åska över sydöstra Östersjön just nu. Vi får hoppas att det mattas av, men jag befarar att det kan mata på i samma styrka, och i så fall blir det över Gotland.

 • Hej jag undrar om det är farligt med åska om man är i ett tegelhus? Om blixten slår ner i ett stort tegelhus ( lägenhet ) dör man då? eller vad händer?
  Ska västra götaland och främst Göteborg ha åska? Har du nått tips så man inte är rädd för åskan och blixtar?

  Martin: Jag tror inte du behöver oroa dig i din lägenhet. Men det mest säkra stället är annars att sitta i en bil (med plåttak). Den bildar en så kallad ”Faradays bur”. Om blixten mot förmodad skulle slå ner i bilen så leds alla elektroner, dvs blixten, längs med ”burens” ytterkanter.

  Och nu var det dessutom i går som det åskade i västra Götaland.

 • Jag har precis, som Martin alltid fått höra att bilen är det säkraste stället när det åskar.
  Jag skulle ändå välja, att vistas i ”ett stort tegelhus”, framför att sitta i en bil när det åskar i närheten.

  Hus kan börja brinna om blixten slår ner. Men det kan även bilen. Bilens vindruta kan explodera av tryckvågen från blixten och bilen kan börja brinna om bensintanken exploderar.

 • Vill man ha värme kan man komma till Finland. Här i Karelen blir det idag uppåt 30-31 grader varmt, och nu på morgonen redan 26 grader. Ha det trevligt i regnet o kylan i Sverige!

 • Är det inte dags att dela in Götaland och Svealand i en västra och en östra del, i alla fall när det gäller sommarvädret. Det är mer relevant än norra resp. södra. Liksom förra året är det en stor skillnad vädermässigt mellan dessa två halvor. Det ena regnvädret (lågtryck) efter det andra drar in över Västkusten med i år stora översvämningar, i ex. Göteborg, som följd. De östra halvorna har även i år haft betydligt bättre väder.

 • Går det idag, juli månads sista dag, sammanfatta juli 2012 som den vädermässigt (i de flesta avseenden)sämsta sedan år 2000? Jag har aldrig under mina 52 år badat så lite, vad jag kan minnas. Bor i Karlstad och brukar bada i Vänern och på Västkusten.