Av Martin Hedberg

Jag hoppas att ni har en god och trevlig julhelg.

Mil luft har trängt sig på i söder. Det är/blir idag onsdag tögrader i Götaland och Svealand upp till i höjd med Bergslagen.

Även den stränga kylan i Norrbotten har fått ge vika lite. Inte så att det töar precis, det håller sig mellan 15 och 25 minusgrader. Men det är i alla fall inte -40 som det var tidigare.

Vädret kommande dagar präglas av tre skeenden: Ett lågtrycksområde som rör sig mot norra Skandinavien. Det följs av en högtrycksrygg och därefter ett omfattande lågtryck med centrum över Island.


Principskiss över temperaturutvecklingen kommande vecka.

Det här gör att temperaturen, från och med torsdagen, återigen sjunker och det blir minusgrader i så gått som hela landet.

Men det varar inte så länge: Under lördagen så stiger temperaturen igen.

Och under nyårshelgen kommer det troligen att återigen vara en eller ett par plusgrader i Götaland och södra Svealand. Dvs ungefär som idag, att vi har kallgrader från Dalarna och norrut.

Må bra,

/Martin

PS. Jag inser att jag måste poängtera att januari statistiskt sett är den kallaste månaden på året. Även om det ser ut att bli någon plusgrad i södra Sverige vid årsskiftet så säger det inte mycket om hur resten av januari utvecklar sig. DS.

PS igen. Jag skall lägga till att grafen ovan är min prognos för Stockholm och att den översta kanten motsvarar +5 grader och den nedersta -10. Som skiss över förändringarna kommande vecka, men med andra temperaturvärden, håller den för stora delar av landet. DS.

48 Comments

 • Kan ni inte lyfta blicken ibland? Varför kom inte de här inläggen för två veckor sedan? Att det är alldeles för varmt nu är inte något bevis för resten av januaris väder, eller att våren är på väg.
  Snöblindhet är nog inte rätta ordet för en sådan syn på världen och vädret. Fastmer är dåligt minne och närsynthet bättre begrepp i sammanhanget.

 • Hade inte behövt skriva ett så långt inlägg tidigare, ty klokt folk har tänkt på detta förut:

  ”Utan vinter ska man inte tro det blir nån vår!”

 • Det är mild luft som hela tiden pumpas upp från Atlanten .Tror att det blir tvärt om januari blir en mycket mild månad.o mild luften kommer o bestå Martin skriv gärna en kommentar

 • Har läst inläggen här tycker att det är intressant.Till hör dom som tror att mildluften kommer o bestå o att det kommer o bli ännu mildare men en temperatur över 10 plus om en vecka.Det är ju bara o se att det hela tiden pumpas upp mild luft över oss.Mer sannolikt med fortsatt mild väder än kyla .Så Martin vad säger långtids prognosen Martin .att det blir en mild januari .Fast det vågar inte meteorologerna inte säga

 • Svar till Olle K:

  Jo då, jag har det ganska hyfsat. Men jag tycker om att skriva, och detta innebär att mina inlägg ofta blir långa och faktabetonade

 • Tycker det är intressant det som folk skriver här.Det skriver om januari bilmodell bli mild eller normal.Med tanke på klimatförändringarna så ska man inte ta för.givet att det blir som det brukar vara.Det som är nattligt.för årstiden .Inte längre är naturligt för årstiden så det kan mycket väll bli vår redan nu.Många börjar ha.missat att det är lågtryck som hela tiden pumpas upp över oss .Ryssland har sitt högtryck .SÅ det är.mer sannolikt att januari blir en ganska mild månad .Gott nytt år önskar jag alla.här

 • @Macke: Har fortfarande inte hajat om du är ironisk eller inte, men hursom helst är du bara för skön 🙂 Och det säger jag trots att jag är vinterälskare.

  Gott Nytt år önskas Martin och alla följare av bloggen här.

 • Januari och Februari är fortfarande kvar. Finns inget som talar för någon tidig vår. Älskar att ’trolla’ er som bor i ’varma södern’ ;D! Fler strömavbrott kommer, trolololololo!

 • Hej o hoppas allt är bra. Efter att idag läst bloggen här vill jag gärna att du svarar på några frågor Martin.

  Undrar vad meningen är med inläggen här?
  Varför besvarar du inte frågor eller modererar bloggen? Vad jag förstår med blogg så deltar väl den som står som ansvarig för den.
  Hör en blogg hemma på en vädersida som ska ge sken av att vara seriös.
  Varför är reklamen som förstör vädersidan tillbaka. Dessutom flygreklam för dig som pratar om växthuseffekt???

  Ett Gott Nytt År i alla fall!!!

  Martin: Hej Ylva och god fortsättning.

  Jag besvarar inte alla inlägg. Dels för att det skulle ta tid (en del inlägg/debatter har verkligen runnit iväg), dels för att det finns en stor kunskap bland övriga läsare som besvarar inlägg. Bloggen har dock inte en struktur med trådar, så man får läsa alla inlägg under en artikel för att se eventuella svar.

  Jag håller med om att det är tivelaktigt med annonser för flygresor.

 • Hej Martin intressant det som skrivs här.En del tror att vintern ska fortsätta o andra inte.Men sanningen är ju den att det hela tiden pumpas upp mildluft över oss .Ska vara på Gotland på nyår o där ska det vara riktigt milt.Tror mera på en riktig tidig vår för Gotland o Skåne.Med tanke på klimatförändringarna så ska man inte ta för givit att det son är naturligt.ät naturligt.Har goglat lite på vädret. O det tyder på. att mild luften ska bestå.O det kommer o bli ännu mildare med en dygns temp på.+10 grader om en o en halv vecka.Så vintern är över för Gotlands del Gott nytt. åt till alla här

 • Hej glömm inte klimatförändringarna när ni skriver här.O.det går fort .Alla forskare säger att vi måste sluta med fosilabrännslen det är sant .Men uppvärmningen av jorden kan man stoppa .Även om vi bara skulle ha miljö vänliga drivmedel .Man kan inte inte avsluta det som på börjats.jorden kommer o fortsätta att bli varmare även om allt blir miljövänligt.O det kommer nog o ta några årtusenden innan det vänder blir kallare i gen

 • Mera mildluft så detta vita mögel som.fina kvar smälter bort.Hoppas att mildluften består .O att det blir ännu mildare 10-12 grader.Så man slipper väntetiderna.För nu ska vi ha vår.räcker med vintern som vi hadde.Hoppas att mildluften består .Gott nytt väder år till alla här

 • Till a.m är du helt säker på det här med uppvärmningen av jorden? massor av forskare vetenskapsmän professorer har nämligen kommit fram till motsatsen! Och allt finns att hitta genom internet om du söker. Jordens medeltemp har faktiskt blivit kallare och isarna på polerna är rekordtjocka. Om man har ett öppet sinne så kan man ta reda på fakta !

  Martin: Fakta är att det blivit varmare och att glaciärerna netto förlorar is. Sök gärna på nätet. Och vill du veta mer så kolla i vetenskapliga tidskrifter.

  Fakta är också att det finns en stor lobbyindustri som gör vad den kan för att lura i folk att:
  a) det blir inte varmare,
  b) OK, det blir varmare, men det är bara naturliga fluktuationer, inte människan, som är orsaken,
  c) OK, människan påverkar klimatet, men det är inte farligt,
  d) OK, det är farligt, men nu kan vi inte göra något åt det…

 • Upphovsmannen till bloggen pa http://eftra.org har meddelat att det i nulaget for forsta gangen sedan februari 1985 rader kallare vader an normalt i storre delen av varlden (Europa, Australien samt ytterligare ett omrade undantaget), vilket ar ytterst anmarkningsvart i dessa uppvarmningstider. Dock handlar det nog enbart om en slump.

  Lank till eftra vaders blogg:

  http://eftra.org/

 • Frågan är vem som luras!!! forskare världen över är ense, medeltempen har sjunkit och som du martin skrev det finns att läsa på nätet men inte på din sida tyvärr! Frågan är vem som skriker högst och vem man väljer att tro på! var inte så enkelspåriga bara utan redovisa alla fakta och inte bara det du tror är rätt! Mvh Hans

  Martin: Hej Hans. Du skriver att: ”forskare världen över är ense, medeltempen har sjunkit…”.
  1. Under vilken period har medeltemperaturen sjunkit? Är det en tillräckligt lång tid för att dra slutsatsen att klimatet inte blir varmare? Eller dra slutsatsen att det blivit kallare?
  2. Kan du ge en trovärdig referens till det?

 • Skulle kunna sitta hela natten och referera och länka men det tjänar inget till för allt skulle tyvärr ni klimatister dissa! Dessutom gav jag dig några läsvärda tips i början på dec om intressant läsning som bevisar motsatsen till temphöjningarna som du tydligen inte ens uppmärksammat. Som sagt var sök själv på nätet om du är vetgirig och läs , som jag gjort kanske du får en annan uppfattning av de resultat som andra professorer vetenskapsmän och meterologer institut världen över kommit fram till.

  Martin: Om man tror att de senaste ca tio årens uteblivna temperaturhöjning betyder att det börjar bli kallare så tror man fel. Om temperaturen skulle falla tillbaka till det den var på 1970-talet, eller för den delen 80- eller 90-talet, då skulle jag också säga att det blivit kallare. Men nu är det alltså inte så. Se tex data från NASA:
  Se http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/

  Och notera, vilket jag poängterat många gånger tidigare, att det inte bara handlar om temperaturen i luften. I grunden handlar det om att planeten Jorden ackumulerar energi. Den mesta av den energin (över 90%) lagras i havet, vilken även syns i havens temperatur:
  http://www.nodc.noaa.gov/OC5/3M_HEAT_CONTENT/

  God fortsättning

 • Det heter ”gott”

  ”Det här gör att temperaturen, från och med torsdagen, återigen sjunker och det blir minusgrader i så gått som hela landet.”

  God Fortsättning och Gott Nytt År !

 • Nu ser iaf jag fram emot att få läsa när signaturen Hans ovan vederlägger NASAs samt NOAAs uppgifter!

  För min del handlar det inte om att ”dissa” någonting, utan att hitta trovärdighet. Det har ingen förnekare här inne lyckats med (för min del) hittills, inte ens EJ som stångat sin panna blodig mot Martins envetna träskalle som är både hårdare och trovärdigare. 😀

  Snart kan vi plocka fram badbrallorna, ”hot” om sju grader varmt idag. 🙂

  Gott Nytt År till er, allihop!

 • Hej Hans det fina gott om låsas forskare sådana som försöker lura i folk att klimatförändringarna inte fina.Men sådana forskare brukar inte bli tagena på alvar.Man behöver ju inte vara forskare eller professor för o märka att vi har klimat förändring.Det fina så mycket bevis att det blir varmare på jorden.hans börja o inse fakta det blir varmare på jorden

 • Jag tänker inte stånga min panna blodig mera för få er att ändra åsikt och det mest skrämmande är att det finns så mycket dumt folk som inte vill ta in fakta från olika ställen utan är så otroligt enkelspåriga! Men framtiden kommer nog att utvisa vem som har rätt och fel såsom de som gav sig fan på att jorden var platt for 200 år sedan, De var oxå helt säkra men de hade ju fel eller!!!

  Martin: På 60- och 70-talet sade man som du: ”Framtiden får utvisa om det blir varmare eller ej.” Och nu är framtiden här: Bevisligen har det blivit varmare.

  Fakta från många discipliner visar tydligt att klimatet förändras.

  ”Jorden är platt” inom geologi motsvaras av ”klimatet förändras inte”, ”människan påverkar inte klimatet”, ”det är bara bra med lite mer koldioxid” inom meteorologi. Alla dessa påståenden representerar vad man trodde på 1800- och början av 1900-talet.

  Det är i det sammanhanget beklämmande att se att se hur vidskepelse och inflytelserika lobbyorganisationer kan lura folk att tro på påståenden som hamnade på soptippen för mer än 200 år sedan.

  Nu vet vi mer, tack vare modern vetenskap!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: