Nyårsvädret: Regn i Götaland och Svealand

Av Martin Hedberg

De senaste dagarnas tögrader har tärt ordentligt på det tidigare så omfattande snötäcket i Götaland och Svealand.

Snön kommer ytterligare att krympa och i många fall tillintetgöras av det område med regn som under natten har kommit in över Götaland. Regnet kommer under dagen att sprida sig vidare åt nordost. Det gör att även Svealand får regn idag.

Askersund får regn vid 12.30 och till Stockholm väntar jag att regnet kommer vid 16 och håller på till småtimmarna. Bergsjö i Hälsingland få blötsnö vid 23-tiden.

Det blir blåsigt främst i västra Götaland.

Temperaturen är och blir i enlighet med nederbörden. Söder om en linje som sträcker sig från Dalarna till Västerbottenkusten blir det noll eller plusgrader. Det är bara Härjedalen, Jämtland, västra Ångermanland, västra Västerbotten, Lappland och Norrbotten som har/får minusgrader.

Det blir i alla fall lite snöfall av nederbörden när den når nordvästra Dalarna, Härjedalen, Hälsingland, Medelpad och Jämtland.

Det nya året då?

Jo, det blir snöfall i södra och norra Norrland.

I söder däremot regn, främst i Skåne, Blekinge, Öland och Gotland.

Det blir plusgrader från Jämtland och söderut.

Det blir lite kallare natten till onsdag, men överlag skall man nog räkna med att det är noll eller plusgrader från Mälardalen och söderut ett par dagar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

 • Vad bra Martin att våren är i antågande. Fortsatt milt o det blir ännu mildare .6 puusgrader.på Gotland gott med vår. Det fins inget väder omslag i sikte till kallare.Det ser ut o bli ännu mildare 10-12 +grader.Så Martin det ÄR bara o inse att det blir en tidig vår.mild luften pumpas hela tiden upp till Sverige. Vi hadde våran vinter i december vi i södra halvan av lander

 • Blir så full i skratt när Martin säger att det tidigast kan bli vår 15 februari. Där har du fel på vissa ställen är det.metrilogisk vår nu. O vågar du inte ge en långtids prognos för januari o februari. För då skulle ju alla se att det blir ännu mildare med riktiga vår temperaturer. Har läst mycket på utländska väder sidor .Tydligen så.måste man läsa dom . O dom säger samma sak mildluften består o det blir mildare.Gott nytt år

  Martin: Givetvis kan det vara över noll grader redan i januari. Eller december. Det behöver faktiskt inte gå under noll grader alls under ”vintern”. Frågan är då bara när det slutar att vara höst?

  För att undvika att vi går från höst till sommar så har SMHI definierat att det som senast kan vara höst den 14 februari. Och vår som tidigast den 15 februari.
  Från SMHI: ”Eftersom vi satt 15 februari som det tidigaste datumet för vårens ankomst (för att minska risken för långvarig återgång till vinterväder), har vi sett det logiskt att sätta 14 februari som senast möjliga datum för hösten. Om dygnsmedeltemperaturen inte visar någon stabil trend efter mitten av februari är årstiden helt enkelt obestämd!”

 • Hej. Martin varför skriver du inget om mildluften som hela tiden pumpas upp till oss. Det ÄR ju slut med högtryck som tidigare kom in från Ryssland. Är Det inte dax o skriva lite om vädert för januari o februari . Ni kan ju se flera månader fram över . Långtids prognoser brukar stämma med 95%. Är kul när du säger att långtiprognoser inte är så till förlitliga. Men hadde göra dom då . Tycker att du ska skriva om dom komande fyra veckorna o ta gärna med mildluften då

 • Hej smhi får ändra sina definitioner . Med tanke på klmatförändringarna så kanske vi bara har två kanske tre årskiftet höst vår o sommar. O vad Martin säger så har våren börjar i Skåne o Småland o Gotland. Tycker att Martin skriva.lite om den milda. Atlant luft som pumpas upp i Europa o Sverige . O det ÄR bara mildluft .som hela tiden som pumpas upp över oss Tog nytt år

 • Tyvärr för er mildluftstomtar och vårvärmefanatiker;
  -Ni kan glömma varmluft i januari och februari, för nu kommer SSW! Kylan är tillbaka runt 15 januari och den blir fullt i paritet med början på december 2012.
  Så nej, ni kan inte odla vindruvor och apelsiner
  på ett bra tag ännu i Sverige.

 • Hej och gott nytt år finns det något som tyder på att mildluften släpper taget i götaland snnart? för i den takten som det töar bort nu så är snön helt borta i allafall upp till norra götaland och kanske södra svealand altså barmark till nästa vecka dvs andra veckan i januari.

  Martin: Det mesta tyder på att temperaturen sjunker någon grad, men/och att det blir kring noll i höjd med Södermanland fram till och med 1,5 vecka in på det nya året. Det skulle troligen betyda någon eller ett par plusgrader i Götaland.

 • Den där kylan som kommer 15 januari, hur kraftig blir den ?

  Till bm som skriver om att slopa en årstid som begrepp så är det väl isåfall sommaren som ligger närmast till hands att slopa som begrepp. Nu vet jag inte vad du definierar som sommar, men att temperaturen kan komma upp 20 plusgrader eller rentav strax över vill jag nog hävda är att se som ett kriterie för att det skall vara sommar. Förra året var de dagarna där temperaturen kom upp till så mycket som 20 plusgrader lätt räknade på ena handens fingrar, i varjefall här på västkusten i södra Sverige. Att det inte regnar någon dag hör likaså till undantagen.

  Martin: Sommaren i Sverige lär inte försvinna. Det har däremot varit flera år då det inte varit vinter i delar av Götaland.

  Sommar är det när dygnsmedeltemperaturen varit över 10 grader, fem dygn i följd.
  Normal ankomst tid för sommaren (enligt SMHI) är:
  -Malmö 8 maj
  -Stockholm 13 maj
  -Östersund 29 maj
  -Kiruna den 18 juni.

  Det finns förvisso en del platser i Lapplandsfjällen som inte får sommar vissa år, men i övrigt har vi sommar varje sommar.

 • Hehe tror inte att kylan kommer tilbaka det blir nog bara till fäligt en eller två dagar om kylan kommer till baka .Det är mildluften som dominerar o det kommer den o göra gott nytt år till alla här

 • Hej Martin! Det antyds från olika håll att kylan eventuellt kan komma tillbaka runt mitten av januari. Om man tittar på prognosen før NAO och AO indexen ser dessa ut att gå tillbaks mot den negativa fasen igen runt 15 jan, vilket ofta sammanfaller med lægre temperaturer. Att dessa index visar på tryckskillnaden mellan Azorerna och Island tror jag mig ha førstått, men vad ær det egentligen før faktorer som driver førændringarna i tryck mellan dessa två platser?

 • @Vår.nu, bm och erik: Erkänn att du är ett troll som använder tre olika alias 🙂 Samma dåliga grammatik, stavning, särskrivningar och meningsuppbyggnad i alla tre meddelandena, med stora mellanrum mellan sista ordet, punkten och nästa mening. Ganska genomskinligt. Varför släpps alla dessa klagomålstomtar in i diskussionen? Blir så tjatigt.

  Martin: Du har helt rätt, jag borde sett det.

 • Förlåt, glömde inkludera jonan i samma trollgrupp som de övriga tre. Hoppas du hade skoj, vilket namn du än föredrar 🙂

 • Attih: Ja, du har fullständigt rätt. Läs några äldre bloggar så hittar du samma mönster.

  macke, wader, j.m, a.m .. alla med dålig grammatik, meningsuppbyggnad osv. Har noterat detta under ett tag och själv funderat på att skriva en kommentar. Blir lätt tjatigt och uppenbart.

  Gott nytt!

 • Alla dessa alias som tjatar om mildluften är Macke, finns nog ytterligare 15 namn han använder sig av. Jag tror att han egentligen är vinterälskare och otroligt bitter över det milda/varma vädret. Hur som helst Grått Nytt Hår allihop.

 • Okej förlåt mig alla Troll, det är väl visst det redan en meterologisk sommar i södra Sverige. Europas ledande produktion av Kokosnötter är väl redan etablerad i Malmö?!

 • Håller med ”Fader frost”.
  vårfetischisterna kanske en dag sitter vid sin sandstrand nere i Skåne och till sin fasa inser att stora delar av den eroderat bort pga att havsnivån stigit, eller att deras hus har flyttat sig tio meter åt NW pga plötslig jorderosion (pga ökad nederbörd).
  Det finns alltså även negativa konsekvenser av ett varmare klimat i Sverige, inse det!

 • Till Pær: Såvitt jag vet (rätta mig någon om jag har fel) finns det inga speciella prognoser av NAO (Nordatlantiska oscillationen och AO (Artiska oscillationen) utan värdena har beräknats ur de gängse dynamiska prognoserna. Detta ger också svarat på vad som ”driver” dessa index: inte annat än vad som kaotiskt driver de atmosfäriska variationerna på mellanbredderna. Alla försök att ur NAO och AO indexen hitta användbara periodiciteten har misslyckats.

 • Fråga till Anders Persson.
  Ingår jetströmmarna i det kaotiska som driver
  variationerna på mellanbredderna?

 • Till Ernst: Jojomensan! Eller för att bli lite mer specifik: det som driver de atmosfäriska rörelserna är en mängd olika fysikaliska motsättningar, med olika tids- och rumsskalor. Därför blir det kaotiskt.

  1. Huvudmotsättningen är mellan luftmassorna på de uppvärmda lägre breddgraderna och de avkylda på högre breddgrader. Uppvärmningen sker till största delen genom den av solen uppvärmda jordytan, avkylningen genom strålningsförluster i de högre luftlagren. Denna motsättning söker Naturen ”lösa” genom att låta varm luft strömma mot polerna, kall luft mot ekvatorn; varm luft stiga uppåt, kall luft sjunka neråt.

  2. Denna utjämningen förhindras eller fördröjs eller försvåras genom att jordrotationen, åtminstone en bit från ekvatorn söker driva tillbaka denna rörelse varifrån den kom. Detta lyckades delvis med de horisontella rörelserna, knappast alls med de vertikala.

  3. Jordrotationen misslyckas delvis med de horisontella rörelserna bland annat därför att vinden på omvägar lyckas slingra sig ur jordrotationens förhindrande grepp och ta luften mot varmare respektive kallare latituder. Ett ”knep” är att bilda jetströmmar som snabbt och koncentrerat transporterar energi över stora sträckor.

  En mycket viktig motsättning rör vattnets tre faser: ånga, vatten och is. Energi skapas och konsumeras när dessa övergår i varandra. En annan viktig motsättning involverar områden med hög friktion gentemot områden med mycket liten. .

 • Martin

  10 plusgrader är mycket. Nu återstår dock att se om det blir varmare på midsommarafton 2013 än vad det var på nyårsafton 2012/2013. Här var temperaturen 7 plusgrader på nyårsafton. En av skillnaderna mellan nyårsafton och midsommarafton har som jag uppfattat tidigare varit att många utomhus är mer lättklädda på midsommarafton än på nyårsafton. Det mest uppseendeväckande som jag minns av år 2012 var att man kunde se att de flesta utomhus var klädda i tjocka täckjackor och mössor och vantar i mitten av Juli, jag kan inte påminna mig att jag sett det någon gång tidigare. Och tillexempel konstbevattning utomhus är också något som inte har varit nödvändigt de sista 10 åren eftersom jorden är vattensjuk hela sommarhalvåret (mest tydligast utmärkande 2012). På 1980-talet var konstbevattning sommartid Juli/Augusti nödvändigt också för bönderna eftersom det var torrt. Det känns som att de har skett en långsam förändringsprocess/förskjutning vad gäller klimat/nederbörd/temperatur och väder.

 • Svar till Kalle:

  Det beror på var man bor. Jag bor i östra Södermanland, och när jag var där i juli och augusti var det aldrig någon som var vinterklädd. Detta vore att överdriva med råge.

  När det kommer till 1980-talets somrar kan man på intet sätt påstå att de var bättre än årets. Min farmor (då boende i Stockholm) berättade att hon fyra år i rad, 1985-1988, fick se sina grödor flyta bort i hennes sommarstuga i Vårberg, vid Mälaren.

  2012 års väder är på intet sätt ett tecken på att istiden är påväg att rulla in över landet, som vissa försökt att få en att tro. 1987 års väder hade varit mycket mer att associera med en annalkande istid än årets väder.

 • Håll tyst Daniel!!!!!
  Vem i h-e bryr sig om den förbannade statistiken när alla vet att allt va bättre förr. Såna j-a skitsomrar som vi haft har jag tamejfan aldrig vart med om!!! Istiden är påväg det är bara att inse! Sen kan du säga vad du vill Daniel!