God jul. Mild luft och sträng kyla

Av Martin Hedberg

Först vill jag önska en riktigt God Jul.

Därefter konstatera att det blev snö i nästan hela landet. Men det töar i söder. Samtidigt är det riktigt kallt i norr.

Sverige är ju rätt så långt, men/och det är stora kontraster: Från 3 till 5 plusgrader i Skåne till 30 till 40 minusgrader i Norrbotten.

Under juldagarna stiger temperaturen något i norr, till 20-30 minusgrader. I söder består det i stort sett oförändrat.

Lite smolk i bägaren kommer i samband med att det därtill drar in nederbörd i söder som, med hänsyn till temperaturen, kommer att vara blöt. Under Juldagen ser det ut att bli regn eller blötsnö i Götaland och södra Svealand. I Svealand norr om Mälaren samt i södra Norrland blir det snöfall.

Men idag julafton blir det molnigt, men bara lätt snöfall eller i delar av Götaland lätt regn. Och som sagt var riktigt kallt i norra Norrland.

Jag hoppas att alla får en riktigt trevlig jul!

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • God Jul och Gott nytt och tack för en mycket trevlig blogg 2012. Hoppas på lika fin aktivitet under 2013!

 • En riktig GOD JUL till dig Martin och tack för en underbar sida.

  MVH Fredrik Ericsson

 • Hej God jul jag har en fråga om lågtrycket som ligger söder om island 13:00 fredag kommer det ta sig in i dom södra delarna av sverige eller kommer högtycket över tyskland trycka upp det så det tar en nordligare bana?

 • Hej Martin är vintern över nu i södra Sverige För nu är det ju bara mild luft som gäller slut på kylan gott nytt väder år

 • Till Jesper: Med all aktning för Tyskland och dess högtryck, men det har mycket lite att säga till om eller hålla emot vad de anstormande lågtrycken från Atlanten anbelangar.

  Redan de lågtryck som redan nu finns där bryter snart ner det svaga högtryck som finns över Centraleuropa. Det lågtryck som på fredag (förmodligen) ligger strax söder om Island håller just nu på att utvecklas i det kraftiga frontala system som f.n. finns över USA.

  När detta Islandslågtryck under de närmaste dagarna fördjupas och rör sig ut över Atlanten, emot oss, så frigörs en massa kinetisk energi (rörelseenergi). En del ser vi i stormvindarna i den lägre troposfären, resten i den kraftiga jetström som förstärks nerströms.

  Den rörelseenergi som rusar ut ur jetströmmen omvandlas därvid till potentiell energi (lägesenergi) vilket avspeglar sig i det högtryck (=massor av lägesenergi) som samtidigt (på fredag) förstärks över Europa n e r s t r ö m s från lågtrycket.

  Så tvärtom att låta sig styras av ”tyska högtryck” bildar Islandslågtrycket självt ett sådant medan det bromsar in över Norska havet.

  Fler kraftiga lågtryck är på väg västerifrån sprungna ur de kraftiga temperaturkonsterna över Nordamerika. Får se vad de kan åstadkomma . . .

 • Kommer det bli nedåt 50-60 minusgrader i norra Sverige efter nyår och 30-40 minus i södra ?