Många har frågat sig ”När blir det kallt?”. Både för att de vill ha kyla och för att de uppskattar att det inte är kallt.

Nu är det dags. Det kanske kan bli lite vinter av den här vintern i alla fall. På tiden i så fall, nära halva januari kommer att ha passerat med samma blida karaktär som december: Plusgrader och fukt. Vare sig man gillar det eller inte så måste väl alla hålla med om att det inte är så det brukar vara.

Den som inte gillar vintern kan kanske glädja sig åt vintern som den varit hittills och att sannolikheten för solsken ökar i samband med att det samtidigt blir kallare. Färre och inte så kompakta moln helt enkelt. Och ljus är något vi verkligen behöver en vinter som denna.

Det som händer är att ett högtryck etableras över Skandinavien mellan lördag och söndag.

Innan dess har såväl lågtryck som vindar och mer regn/snöblandat regn passerat. Så veckan som kommer kommer till en början att följa det invanda mönstret. Men på fredag (10 januari) ligger ett av dessa lågtryck över Ryssland. Det gör att  vi tillfälligt får nordliga vindar vilket i sin tur drar ner kallare luft över Sverige.

Därefter, dvs till helgen 11-12 januari, blir det som jag skrev tidigare högtrycksdominerat väder vilket i sin tur gör att utstrålningen av energi ökar och temperaturen sjunker ytterligare. Det blir helt enkelt kallt. Troligen minusgrader i mer eller mindre hela landet.

Inte så att det blir sträng kyla. Men det blir vinter. Och det var väl på tiden? Återstår att se hur länge den varar.

57 Comments

 • Jag är ursprungligen från f.d.Yugoslabia oc när jag vistas brukar titta på nyheterna och väder prognos.Deras sett att presentera vädret för sitt land är nästan utan fel men det som retar upp mig att de har mest rätta prognoser förSVERIGE.Vad gör vår SMHI(det verkar att vi satsar mer ur brudarna ser ut än vad de skall ge prognos)??????Kanske omskola sig ochpå det settet hitta bättre yrke som ni på SMHI kanske klarar bättre?????????

 • Hej.
  Vill tacka för en trevlig och läsvärd blogg. Läser dagligen.
  Hur länge ser kylan som är på väg i nuläget ut att hålla i sig i Skåne??

 • Då får jag ta fram flaskan till helgen!

  Ovädret som pågår i USA, är det något som vi kan få?
  Det pratas om arktisk kyla och det är väl något som vi i Norden också kan beröras av eller??

 • Jag som är bonde väntar på kylan så det blir tjäle i marken. För mig innebär en mild vinter ökad svampangrepp på mina grödor och måste ta till bekämpningsmedel till våren för att få bukt med angreppen. Och det ska tilläggas att jag använder bekämpningsmedel endast i nödfall.

 • ”Mackan” – du kan få det som är kvar i min flaska för från och med fredag kommer jag inte behöva den längre när väderdepressionen släpper 😉
  Skämt åsido. Variation förnöjer, det hoppas jag att vi alla kan vara ense om…

 • […] „Nu kommer kylan“ (Jetzt kommt die Kälte) und auch Martin Hedberg von klart.se schrieb Nästa helg kommer kylan! (Nächstes Wochenende kommt die Kälte). Nächstes Wochenende, dass ist übermorgen und heute haben […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: