Nästa helg kommer kylan!

Många har frågat sig ”När blir det kallt?”. Både för att de vill ha kyla och för att de uppskattar att det inte är kallt.

Nu är det dags. Det kanske kan bli lite vinter av den här vintern i alla fall. På tiden i så fall, nära halva januari kommer att ha passerat med samma blida karaktär som december: Plusgrader och fukt. Vare sig man gillar det eller inte så måste väl alla hålla med om att det inte är så det brukar vara.

Den som inte gillar vintern kan kanske glädja sig åt vintern som den varit hittills och att sannolikheten för solsken ökar i samband med att det samtidigt blir kallare. Färre och inte så kompakta moln helt enkelt. Och ljus är något vi verkligen behöver en vinter som denna.

Det som händer är att ett högtryck etableras över Skandinavien mellan lördag och söndag.

Innan dess har såväl lågtryck som vindar och mer regn/snöblandat regn passerat. Så veckan som kommer kommer till en början att följa det invanda mönstret. Men på fredag (10 januari) ligger ett av dessa lågtryck över Ryssland. Det gör att  vi tillfälligt får nordliga vindar vilket i sin tur drar ner kallare luft över Sverige.

Därefter, dvs till helgen 11-12 januari, blir det som jag skrev tidigare högtrycksdominerat väder vilket i sin tur gör att utstrålningen av energi ökar och temperaturen sjunker ytterligare. Det blir helt enkelt kallt. Troligen minusgrader i mer eller mindre hela landet.

Inte så att det blir sträng kyla. Men det blir vinter. Och det var väl på tiden? Återstår att se hur länge den varar.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

58 CommentsLeave a comment

 • Hej ! Väldiga skillnader i temp på prognoserna YR – 11 SMHI – 2 KLART + 1 nästa helg här i Tibro ( norra Skaraborg ) !!???

 • Jag bor mellan Hudiksvall o Sundsvall och vi är också utan snö. Jag undrar varför det regnar trots 3-4 minusgrader?

  • Det är troligen en så kallad inversion hos dig. Dvs att det är kall luft närmast marken och varmare lite högre upp. Regnet faller i så fall ner i den kallare luften där du mäter temperaturen.
   I vanliga fall när atmosfären är val omblandad, tex när det blåser, så är et varmast närmast marken och blir det kallare ju högre upp man kommer. Men i vindstilla situationer, vanligen vintertid när det är klar luft så strålar värme från marken ut i rymden. Luften närmast marken kyls då av. Densiteten (tätheten) ökar och den tunga luften ”rinner” längs med marken. Därför återfinner man ofta de riktigt låga temperaturerna i dalgångar.
   Jag vet ju inte om det är sådana betingelser där du bor, men det torde vara klart att du har mildare luft några hundra meter upp i luften. Fryser regnet till is på marken?

 • För ett kompensera det temperaturöverskott vi haft sedan början av december fram till medio januari borde vi då ha en medeltemp. på ca -7 grader i Stockholmsområdet fram till i slutet av februari. Det vore ju skoj…..

  • Varför ska man ”kompenseras” med ännu kallare väder? Räcker det inte med de senaste extremt kalla vintrarna, då vi haft nog med minusgrader.

   Det bästa vore om den efterlängtade uppvärmningen kom i förtid så vi slapp dessa vintrar.

   • Håller fullständigt med.Det räcker med kalla vintrar för ett tag nu.Skönt med en mildare för omväxlings skull.

    • Vad är det som ni tycker är så fantastiskt med grått och miserabelt skitväder som enbart består av smuts, mörker och gegga. Jag har bott och rest över hela världen och sett många olika klimat och klimatzoner, och Skandinavien utan snö på vintern är det absolut värsta och mest deprimerande väder som jag har upplevt.

     Däremot med snö är det ljust, soligt och vackert. Plus att det är mycket hälsosamt med LJUS. Om du fryser så ta på dig en tröja, om det är halt så kör/gå försiktigt.

     • Ja du J E, antar att du inte behöver ut med bil varje dag, då hade du nog inte gillat snöhelvetet. En grå regnig vinter, det är vackert det.

     • Vad är vackert med svart skitig geggig snö blandat mes salt och stenkross? Kan inte se något vackert med det.Kan förstå att vintern är fin när man bor i Norrland där jag kommer ifrån och där snön faktiskt är vit och vägarna rena och fina.Åtminstone var de det då.Men här i södra Sverige är vintern bara en lång utdragen smetig och nerskitad plåga. Kan inte se något vackert här såvitt man inte drar långt ut i urskogen där saltbilen inte hittat ut.Nej hellre gråväder och regn med plusgrader än svart snömodd som är livsfarligt både att gå och köra i.Och vad hjälper det att köra försiktigt när inte alla andra runt omkring gör det? Och att jobba i eländet på natten med tidspress är ingen hit kan jag tala om.Kan inte räkna hur många gånger jag halkat omkull i mörkret och fått bl.a.ett krossat knä till följd.Nej inget i världen kan få mig att tycka om vintern i södra Sverige.Jag hoppas den blir kort och att värmen kommer tillbaks snart.Vet Martin om det finns något ljus i vintertunneln?

     • AW det låter som att du spenderar för mycket tid vid vägrenen om allt du er är skitig snömodd, lyft på blicken och se vår sköna natur när den är vit =)

     • Du har alldeles rätt.Jag spenderar sex nätter i veckan vid vägarna när jag jobbar och försöker ta mig fram i geggan.Och även om jag skulle lyfta blicken,med risk för att då halka omkull för att jag inte sett vart jag satt fötterna,så är det inte mycket vit snö där jag bor i alla fall.Däremot där jag har bott när jag var liten,i Porjus i norrland,var snön vit och fin.Då kan jag hålla med om att det är vackert.Men här nere i Blekinge är jag glad för varje dag det inte kommer snö.

 • Martin, några av oss här in skrev för länge sedan att kallare väder var vänta från 10-13 jan. Vissa vädermodeller, däribland GFS har visat detta under en längre tid.

 • Det blir självklart kallare den här årstiden om molnen försvinner. Så småningom ökar dock skillnaden mellan natt och dag. Vi kommer få kalla nätter som alltid framåt februari-mars.
  Ingen djärv gissning att februari blir den här vinterns kallaste månad. Februari är också oftast nederbördsfattig.
  Halva vintern har redan gått och varit varm så vi får vara jättenöjda. Och inga stora mängder snö i sikte finns inte tack och lov!
  Naturen och växligheten vill ha lite minusgrader och kallare period.

  • Är du förvånad, att det kommer kyla? Vi bor i Sverige, vad förväntar man sig då? Vår och höst hela året om eller?

   • Jag förväntar mig att vi bör gå mot ett varmare klimat. För Stockholms del har den kallaste månaden för närvarande en medeltemperatur på strax under nollan (om man ser till åren 1990-2010). De senaste vintrarna har avvikit ifrån detta och varit ovanligt kalla. Trenden bör vara att den kallaste månadens medeltemperatur (väntevärde) bör ligga över nollan.

    • Instämmer. För eller senare får vi tillbaka det klimat vi hade under bla vikingatid och vendeltid, med ”Danmarks” milda klimat långt upp i mellersta ”Sverige”.

 • Äntligen.
  Låt det bli vinter till Maj.
  Det ska vara vinter.
  Om inte snön kommer så blir det fina isar.

 • Enligt klart.se ser de ut som Karlstad får snö på fredag sen minus ett par dagar.. Kan de stämma tro?

  Verkar inte bli någon vinter 🙁 trist.. Känns som våren

 • Jo, kallare blir det. Men mer intressant, och signifikativt är indikationerna på kraftigt snöfall i framförallt Svealand under natten till fredagen. Där är ECMWF:s T1279 deterministiska modell och GFS i stort sett ense. T1279 har varnat för detta flera gånger under de senaste dagarna. Men T1279 haft svårt at få ensemblesystemet med på noterna. Detta kan bero på två saker:

  1. Perturbationerna har inte placerats på ”rätt” ställen, dvs där analysosäkerheter kan ställa till det

  2. Den grövre upplösningen i ensemblesystemet (dubbelt så långt mellan beräkningspunkterna)

  Men tittar man, som jag som ”insider” kan göra, verkar det som om det är punkt 2. som är mer bestämmande än punkt 1. Ensemblesystemets operturberade prognos, ”Control” är synoptiskt identisk med T1279 men har svagare nederbörd. Följriktigt bör samma sak drabba alla de 50 medlemmarna som alla har samma lite grövre upplösning.

  Slutsats: stor risk för kraftigt snöfall i Svealand under natten till och början på fredagen. Sedan kommer kylan.

 • Vad skönt att det äntligen är på gång. Ser fram emot stabilare väder med kyla och sol. Tänker också på hur mycket ljusare det blir med snö på marken. Jag förstår inte hur man inte kan vilja ha det så. Hade alternativet varit värme hade det varit en sak, men i vårt land är det +3, regn, blåst och mulet. Om man är gammal och skröplig kan jag förstå att snön inte alltid är önskad, men den stora majoriteten som gnäller här hör nog inte till den gruppen. På med broddar och underställ när ni går ut och ta på er vantar när ni skrapar rutorna så ska ni se att ni klarar er fint. Ut och njut!!

  • Undrar om du skulle njuta lika mycket om du måste ut och jobba i eländet nattetid när det är oplogat och alla andra sover? Tror knappt det.

 • I Skåne har det varit mellan 5 och 10 grader varmt åtskilliga dagar denna vinter. DET är alternativet till minusgrader, snö och elände!!!!!

 • He he det är bara tillfälligt kallare någon dag eller så.Sedan blir det milt igen med sydvästliga vindar .Tror att Martin glömde o skriva det

 • Håller fullkomligt med Skåning och Er andra som Hatar vinter och
  allt elände som de förorsakar.Ni som inte behöver ta itu med följderna utan bara vill ha lek och vacker utsikt kan ju förflytta Er till nordligare breddgrader om nu vinter är så ”jävla” kul.

 • Nej kyla och snö är verkligen inget att se fram emot. Solsken och kyla betyder mycket torr och ohälsosam luft, den ökar sjukdomsspridningen av bla influensa och kräkvirusen, astma och allergier, mer damm inomhus. Bara elände med kyla, torr luft och snö. Många människor mår dåligt av kyla, speciellt äldre och sjuka..

  Här i söder har vi haft en riktigt behaglig vinter än så länge.

 • Den här gången är det nog äkta förhoppningsvis så markus och andra gnällspikar får väl spara till en semesterresa till sydligare breddgrader så kan vi nordliga vikingar njuta av den svenska vintern. Nu kanske jag var lite elak men försök acceptera verkligheten att vi lever i ett område med 4 årstider där vintern är en och kyla med snötäcke är det normala,inte gråmulet/regn och runt 5 grader.Normala människor mår dåligt av sånt väder och är man riktigt ensam så tror jag också självmord ligger nära.

  Ha det bra och njut av livet, vädret styr vi inte över

 • Bildas det fortfarande lågtryck över atlanten som kan dra med sig snö/regn upp över skandinavien eller tar lågtrycken en annan bana för tillfället?

 • Sverige har olika klimat i norr och söder. Människor i de olika områdena uppskattar olika saker. Vi i söder har ljus utan snö. Vi talar så högt att man hör vad varandra säger. Vi förstår svart humor. Sånt funkar inte när man åker norr om trädgränsen. Vi behöver inte ha samma vinter som er norrut bara för att detta räknas som Sverige. Själv känner jag ingen sådan gemenskap i alla fall.

  • ”Ni” (Eller jag kanske kan säga Du, för du representerar nog inte så många) verkar ha en del förutfattade meningar också. Eller koll på var och hur träd växer för den delen. 😉

    • Jo, jag tyckte att du kom med en del fördomar och sakfel:
     Dels: Vad menar du med: ”Vi talar så högt att man hör vad varandra säger.”?
     Dels: Du skriver ”…norr om trädgränsen” som om det vore en linje som skilde södra Sverige från norra. Men ”trädgränsen” har inte med norr och söder att göra. Trädgränsen är något man finner på berg/fjäll. Ovanför, dvs högre upp, om denna gräns så växer inte träd.
     Det växer träd i hela Sverige, från norr till söder. Däremot växer det inte träd på kalfjäll. Behöver jag förtydliga att folk i norra Sverige inte bor på kalfjäll? Och att det finns människor i norra Sverige som förstår svart humor. Respektive människor i södra som inte förstå svart humor.

     • ”Norr om trädgränsen” är ett internt uttryck vi skåningar har och den går ungefär vid Lönsboda eller, för den delen, där man tycker att den går. Det där med att man talar tystare stämmer – var gång vi åker upp på möten med jobbet sticker alltid vi från Skåne ut. De vi möjligtvis hör vad de säger är i så fall norrlänningarna som pratar lite högre. Ursäkta men så är det bara.

     • Norrland börjar vid Småländska höglandet, strikt meteorologiskt! 🙂
      Att evolutionen producerar lite mer lågmälda människor på sådana höjder, alltså allt över två-trehundra meter, är fullt naturligt pga lägre syrehalt. 🙂

     • Norr om Sydsvenska höglandet breder låglänt terräng nära havsnivån ut sig.
      Ytterligare längre norrut torde syrenivån öka till följd av den rika förekomsten av växtlighet. Det är lite glesare mellan människorna vilket medfört att de utvecklat kraftiga stämband och god hörsel. 😉

   • Det stämmer att jag har väldigt bra koll på träd och växter. Det är därför jag trivs så bra med att bo kustnära i söder eftersom det är en kul hobby och det jag gillar hade inte funkat längre norrut.

 • Vid Norrbottenskusten har senaste veckan inneburit något väldigt ovanligt. Jag har installerat utrustning för att kunna logga data för energiförbrukning, inne/utetemp, luftfuktighet m.m. Utrustningen är väldigt exakt och jag kan konstatera att sedan natten mellan onsdag och torsdag har utetemperaturen varierat mellan +0,25 och +1,45. Alltså på drygt 5 dygn en variation på 1,2grader. Prognosen pekar dessutom på strax över nollan i ytterligare 2 dygn. Nu på måndag morgon är det +0,4 grader.
  Att under så lång tid temperaturen utomhus är så stabil måste vara unikt.

  • Ja det låter lite unikt. Anledningen är att vi legat i samma luftmassa som inneburit fuktig luft och mycket moln som hindrar in- och utstrålning av energi.

 • Det hinner nog o ändras vädret till nästa helg tror inte på någon kyla eller snö hoppas att mildväder består

 • Jag är ursprungligen från f.d.Yugoslabia oc när jag vistas brukar titta på nyheterna och väder prognos.Deras sett att presentera vädret för sitt land är nästan utan fel men det som retar upp mig att de har mest rätta prognoser förSVERIGE.Vad gör vår SMHI(det verkar att vi satsar mer ur brudarna ser ut än vad de skall ge prognos)??????Kanske omskola sig ochpå det settet hitta bättre yrke som ni på SMHI kanske klarar bättre?????????

 • Hej.
  Vill tacka för en trevlig och läsvärd blogg. Läser dagligen.
  Hur länge ser kylan som är på väg i nuläget ut att hålla i sig i Skåne??

 • Då får jag ta fram flaskan till helgen!

  Ovädret som pågår i USA, är det något som vi kan få?
  Det pratas om arktisk kyla och det är väl något som vi i Norden också kan beröras av eller??

 • Jag som är bonde väntar på kylan så det blir tjäle i marken. För mig innebär en mild vinter ökad svampangrepp på mina grödor och måste ta till bekämpningsmedel till våren för att få bukt med angreppen. Och det ska tilläggas att jag använder bekämpningsmedel endast i nödfall.

 • ”Mackan” – du kan få det som är kvar i min flaska för från och med fredag kommer jag inte behöva den längre när väderdepressionen släpper 😉
  Skämt åsido. Variation förnöjer, det hoppas jag att vi alla kan vara ense om…

 • […] „Nu kommer kylan“ (Jetzt kommt die Kälte) und auch Martin Hedberg von klart.se schrieb Nästa helg kommer kylan! (Nächstes Wochenende kommt die Kälte). Nächstes Wochenende, dass ist übermorgen und heute haben […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *