Av Martin Hedberg

(Uppdaterad) Det är nu många som längtar efter vinter. Nej inte alla, men många.

Vintern har kommit fläckvis i Lapplandsfjällen, inte mer.

Statistiskt sett borde det vara vinter i nästan hela Norrland (inte Medelpad, Hälsingland och Gästrikland) samt Svealand väster om Siljan.

Varför det inte är mer vinter än det är? Det är inte kallt nog.

Jo, det var en enkel tulipanaros, men man kanske inte skall vänta sig mer vinter än så. Bara för att det varit kallt och de två senaste åren så betyder inte det att kommer att vara det denna vintersäsong också.

Men man kan ju önska. Och man kan göra prognoser.

Om vi tittar på de närmsta dagarnas prognoser som sträcker sig en vecka in i november så ser det ut att bli ett par grader mildare än normalt.

Och tittar man på långtidsprognoser, t.ex. de från WSI, så förkunnar de att hela vintern blir mildare än normalt här i Norden.

Så vi kanske skall ställa in oss på en lång höst istället för en sträng vinter. För sydligaste Sveriges del kanske man skall stryka första ordet i rubriken och bara säga: Kommer vintern?

/Martin

31 Comments

 • Hej ja jag vill inte ha vintern nu.Förra året kom den 20 oktober snö i skåne/ystad,.
  Vi bor lite utanför stan och jag fick gå över åker till min affär så detta är jag inte road av igen.
  Jag vill inte ha vintern förrän den 23 december.
  Ha en go höst./aNNIKA

 • Tja, asså jag vill ha snö nu så jag kan sladda med min feta bmw!
  Skoja…men snö är trevligt om man har en gåsjacka somjag! tackåhej

 • Tjena
  Vet du om det kommer vara mycket snö i Tänndalen runt jul och nyår, eller om halva berget kommer vara avstängt som förra året? 🙁

 • Idag (10 november) har samtliga av SMHI:s snödjupsmätstationer runtom i Sverige barmark, vilket aldrig hänt för så sent på året sedan mätstart 1904.

  Efter måndag utlovas det lite kyligare väder i hela landet, framförallt i söder, där det sjunker från 5-10 grader till ca 5 grader eller strax därunder. I norr blir det allmänt kring 0 eller lite däröver. Men trots detta ser inte snötäcket ut att öka så mycket i norr, trots lägre temperaturer, vilket antagligen beror på högtrycket.

  Men danska DMI:s Niels Hansen talar om att vi får mer lågtrycksbetonat väder den 21-27 november, och då förhoppningsvis mildare.

  Martin, ser det ut som att det blir milt och ostadigt i slutet av november, eller blir det ännu kallare pga högtrycket?

 • tror jag kan få bättre svar om jag skulle ringa lappen eller saida och fråga om hur vintern blir än att fråga en meteriolog…

  Jag såg gravsmyckningsdagen att aftonbladet skrev om att köldsmockan kommer mellan den 28 nov och 4 dec och att smockan skulle vara dec ut men att jan och feb skulle vara normala vintermånader….. men det kan jag passa på att fåga för skulle vara intressant att få reda på av en meteriolog… vad kan dom mena med normala vintermånader är det som det har varit innan dom senaste 2 vintrarna med knappt någon snö eller är det typ -5 omkring där med lite snö bara ?
  Prognosen som dom skrev om hade gjorts åt elbolagen och det var Stormgeo som hade gjort den… dom skrev oxå att den prognosen hade 70% säkerhet… ja det ger man ju inget för med tanke på att dom har svårt att hålla sina prognoser från den ena till den andra dagen… men man kan bara vänta och se… sen tror jag själv att det inte blir någon svår vinter i år som dom 2 senaste… det är som lotteri…. jag såg att en bekant till dig hade köpt maskiner för dyra pengar bara för snön… det är idiotiskt att göra… då måste man antingen vara relativt oerfaren inom yrket och inte hållt på så länge eller så har man bara väldigt kort minne och bara kommer i håg dom senaste 2 åren… en bekant till mig frågade mig för någon månad sedan om vad jag tyckte om att han skulle köpa flera maskiner till snöröjning… jag svarade att om du tror på att det blir lika grymt tre år i rad och att det är det i några år till så skulle du kunna göra det…för det tar det innan man börjat käna på det med tanke på vad dom kostar… men sen kan du oxå tänka ur en annan synvinkel… du har spelat på en häst 2 gånger och vunnit pengar på den båda gånger rejält… skulle du kunna tänka dig att den vinner igen? statistiskt sett ju flera gånger den vinner ju närmre kommer den sin förlust… samma sak med vädret är det har jag märkt….ofta tänkt på det då jag själv är i yrket och kör snö svängen på vintern…ok… nu tror jag ju att det kommer snö etc… men inte i dom mängder som förra året och jag tror inte att vintern kommer fören tidigast i mitten av dec… lever man så får man se !

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: