Milt och blåsigt

Av Martin Hedberg

Ett lågtryck håller som bäst på att ladda upp norr om Island. Det rör sig österut och kommer under fredagen att passera norr om Lofoten. Det blir förhållandevis djupt: ca 950 hPa. Detta utgör en stor kontrast till det högtryck på ca 1020 hPa som finns över Centraleuropa och södra Skandinavien.

Mellan lågtrycket och högtrycket skapas därför förutsättningar för riktigt blåsigt väder. Det gör att det från och med fredag eftermiddag, över lördag och söndag kommer att vara kraftiga nordvästliga vindar över Skandinavien. Det kommer att märkas tydligast i fjällen, men även öster om fjällen och i södra Sverige.

Det kommer även att passera ett par nederbördsområden, även dessa ger sig tydligast till känna i fjälltrakterna (och i synnerhet på den västra sidan av fjällen.

Med detta blåsväder kommer lite mildare atlantluft in över Sverige. De förhållandevis höga temperaturerna har sin ”peak” på lördag eftermiddag då det blir ca 10 plusgrader i Götaland och Svealand, samt mellan fem och tio i större delen av Norrland. Det är bara i norra Lappland som det på lördag eftermiddag fortfarande är minusgrader.

På söndag faller temperaturen tillbaka något, men det blir fortfarande mer höst än vinter om dagarna för de flesta.

/Martin

27 tankar på “Milt och blåsigt”

  1. Det är väl tur att det är så många sianden åt olika håll ang. vädret utan facit ! Annars hade det väl bara funnits plats för en reklamfri väderseit ?

    Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: