Milt och blåsigt

Av Martin Hedberg

Ett lågtryck håller som bäst på att ladda upp norr om Island. Det rör sig österut och kommer under fredagen att passera norr om Lofoten. Det blir förhållandevis djupt: ca 950 hPa. Detta utgör en stor kontrast till det högtryck på ca 1020 hPa som finns över Centraleuropa och södra Skandinavien.

Mellan lågtrycket och högtrycket skapas därför förutsättningar för riktigt blåsigt väder. Det gör att det från och med fredag eftermiddag, över lördag och söndag kommer att vara kraftiga nordvästliga vindar över Skandinavien. Det kommer att märkas tydligast i fjällen, men även öster om fjällen och i södra Sverige.

Det kommer även att passera ett par nederbördsområden, även dessa ger sig tydligast till känna i fjälltrakterna (och i synnerhet på den västra sidan av fjällen.

Med detta blåsväder kommer lite mildare atlantluft in över Sverige. De förhållandevis höga temperaturerna har sin ”peak” på lördag eftermiddag då det blir ca 10 plusgrader i Götaland och Svealand, samt mellan fem och tio i större delen av Norrland. Det är bara i norra Lappland som det på lördag eftermiddag fortfarande är minusgrader.

På söndag faller temperaturen tillbaka något, men det blir fortfarande mer höst än vinter om dagarna för de flesta.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin jo det kommer inte o bli en snö vinter i södra sverige utan som du skrivit tidigare en riktig mild vinter .Sedan kan man ju undra var tidningen får allt i från aftonbladet skrev att snart kommar kylan o snön .Dom påstog att nao index skulle vanda till negativ den 25 november.Martin kommen tera detta

 • Vill man ha vinter så ska man nog vara längst uppe i norrland där blir det nog en vit jul Till 99.9% o sannolikheten för en vit jul i södra sverige är 0.00% .O eftersom Martin har lovat en mlid såkallad vinter så hoppas jag han lan lova en riktig tidig o härlig vår med

 • @Markus

  Ett tips. Läs inte Aftonbladet. Sedan är det i nuläget svårt att säga hur vintern kommer att utveckla sig rent vädermässigt.

 • Jag kan med 100% säkerhet lova här att vi får väder både december januari och februari.
  Om våren säger jag inget än utan återkommer i februari.

 • Det blir en sträng vinter. Det sa en ”gubbe” jag kom i kontakt med i jobbet. Han såg tecken i naturen på det, helt säker var han. Åtminstone i Rönndalen (Enviken) utanför Falun. Om en vinter kan va sträng, normal eller mild, så har han 33% chans att han spår rätt.
  Martin, hur är prognoserna anpassade efter altituden (möh)?

 • Önskar mig en mild regnig skön vinter. Vem vill ha kallt och snö, varför lida? Vem vill frysa eller skotta snö? Jag fattar inte att någon kan gilla vinter. Vinter genomlider man, förhoppningsvis så mild som möjligt.

 • Pinsamt att folk börjar prata om våren redan !

  Tror och hoppas det blir en lååång och hård vinter. Kommer då njuta ännu mer pga alla snöhatare.

  Flytta till Spanien är ett tips, Fortfarande vrakpriser på bostäder där. Eller bit ihop o kom ihåg att vi bor i Sverige.
  Där vi har fyra årstider. En av dem är vintern ! Hoppas de så kommer förbli så länge jag lever.

 • Det finns inget som tyder på en kall vinter så sluta o hoppas på en kall vinter med snö.Martin har ju själv skrivit att vintern blir mycket mild det är ju härligt med plusgrader hela vintern .

 • Knut, Södra Sverige brukar normalt inte ha riktig vinter i över två månader. Så klart som fan att man kan önska sig en mild vinter. Flytta till Norrland så får du din efterlängtade vinter.

 • En vit, vacker och gnistrande kall vinter med torr och fin snö vill vi ha. Hur kan någon vilja ha något annat? Vitt, ljust och vackert eller slask med blask. Fy för det sistnämnda.

 • Den som vill göda elbolagens fickor kan ju hoppas på en lång och kall vinter. Vi som gärna använder pengarna till annat önskar oss en mild och kort vinter som snabbt övergår i vår.

 • Vilka kloka ord Knut och Lars! Jag förstår inte heller att de som hatar riktig vinter inte flyr landet om de ”genomlider” denna årstid utan stannar här och bara gnäller. Jag har grannar som brukar göra det.
  Det bästa vore att vinterhatare skulle utvandra där det fattas vinter helt eller där den brukar vara mild. Varför utsätter de sig egentligen för ”det här lidandet”?! Nej, jag kan inte begripa det här! Förresten, personligen gillar jag alla ordentliga årstider som vi har ofta här i Norrland.

 • Vilka prognosmodeller ska man tro???vilka har martin kontra dmi och engelsmännen??december borde man se tendenser till nu i prognosmodellerna???martin??

 • Jag ser på löpet i dag att arktisk vinter väntar
  enligt engelska meteorologer.
  Vad kännetecknar en arktisk vinter undrar jag?
  Med vänlig hälsning.

 • oj vilka upprörda känslor kan ju kontra med att det går ju alltid flytta till novosibirsk om man gillar att frysa o käka snö.

 • Människan är ett tropiskt djur. Flest depressionsrelaterade självmord i Europa begås i Sverige och Finland. Lägst i Grekland. Det finns orsaker till ljusterapi. Behöver jag fortsätta? Så j**** glad att jag är Skåning där det är lite tryck i solen! Fryser det inte finns det heller inget slask : ) Jag trivs här!

 • Jag håller med dig Fredde! Nej, varför betala onödigt höga elräkningar och frysa om det kan vara milt och utan denna tunga snö…hoppas verkligen på en mild vinter, alla kan ju inte bara dra till Spanien 🙂

 • ja, vilka känslor och resonemang! Kanske vissa människor är mer tropiska och andra mer arktiska, jag föredrar svenkt klimat, därmed kärva vintrar ibland och fina varma somrar med ändlösa ljusa nätter. Stackars dem som är så mycket fixerade på solen och sommaren, vilket tråkigt liv de måste ha här när de lider åtminstone halva året. Och jag fryser inte på vintrarna heller och är inte rädd för mörkret, har inga depressioner, tänker inte alls på självmord eller ljusterapi (det finns tillräckligt ljus på våren och sommaren). Jag är faktiskt bara bekymrad över dem som lider av sådant och eventuellt hör till riskgruppen…
  För att man också gillar vintern behöver man inte käka snön, det finns kranvatten! Kanske bara om man redan har blivit vinterdepressiv och inte mer kan skilja mellan reellt och oreellt kunde man bli desperat och i tron att snön försvinner börja käka den. Och för endast detta behöver man inte flytta till Novosibirsk. Om man skulle påstå att alla soldyrkare borde flytta till Sahara och käka sand, vore ju lika absurt.

 • Som jag sagt förut, det är inte bara fördelar med ett varmare klimat. Förekomsten av parasitsjukdomar och skadeinsekter kommer att öka. Översvämningar och stormskador ökar o.s.v. Så de som enbart tänker på elräkningen, snöskottning och att slippa frysa bör tänka lite längre än snoken är lång…
  Själv hoppas jag på samma goda skidföre som förra vintern.

 • Bara till Diana. Snön blir tung om det är relativt milt väder, så runt 0 grader eller par plusgrader, annars är det lätt pulversnö. Och tyvärr bara dem som tror behöva ca 25 grader inomhus och överallt inne- och ute belysning som får höga elräkningar. Men jag förstår dina bekymmer. Ändå, är det inte elbolagen som höjer sina priser när konsumenter behöver elen som mest? Det är då inte direkt vinters skuld i sådant fall, eller? Hoppas verkligen att du inte får så mycket bekymmer med dina elräkningar.

 • Det är ju svårt att sia om vädret som ska komma, men hur brukar det vara i slutet av december, brukar det vara blåsigt? Ska ut på en nyårskryssning och vill ju inte att det ska gunga för mycket, helst inte alls. Så hur brukar det vara den perioden ute till havs i Ålandshav/Östersjön?

 • Det är väl tur att det är så många sianden åt olika håll ang. vädret utan facit ! Annars hade det väl bara funnits plats för en reklamfri väderseit ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *