Kamp mot plundring i Tacloban

(TT)

I Tacloban kantas fortfarande gatorna av kroppar, medan hundratals soldater och poliser patrullerar gatorna för att få stopp på den omfattande plundringen. Regeringen har placerat ut pansrade fordon, upprättat vägspärrar och infört nattligt utegångsförbud i den tyfonhärjade staden.

I provinshuvudstaden med 220 000 invånare har invånare förtvivlat letat mat och mediciner i butiker, men det finns också rapporter om hur tv-apparater och tvättmaskiner burits bort.

Nu är poliser och soldater på plats för att ”visa folk, i synnerhet dem med onda avsikter, att myndigheterna har återvänt”, sade inrikesminister Mar Roxas till radiostationen DZMM.

Hjälpsändningar börjar nu, fyra dagar efter tyfonens framfart, nå in till landet. Lastbilar med förnödenheter trängdes på vägen från flygplatsen med mötande människor som försökte ta sig dit, i hopp om att kunna lämna förödelsen.

Filippinska trupper har dödat två beväpnade rebeller som attackerade en hjälpkonvoj på väg till Tacloban i dag, enligt militären. Totalt 15 kommunistrebeller attackerade konvojen. Inga soldater skadades.

Nära 14 000 personer och drygt 800 fordon från hjälporganisationer och frivilliga är på plats på olika strategiska platser. De fyra flygplatserna Busuanga, Roxas, Kalibo och Tacloban är fortsatt stängda.

Telekommunikationerna ligger nere i 70 procent av de påverkade delarna av Luzon och Mindanao. På Visayasöarna är drygt hälften av telenätet nere.

Omfattningen av katastrofen är ännu oklar, men FN varnar för kraftigt stigande dödssiffror. Enbart i Tacloban rapporteras 10 000 döda.

USA har sänt hangarfartyget George Washington med över 80 plan och följefartyg från Hongkong. Styrkans helikoptrar och flygplan kommer att flyga i skytteltrafik för att förse överlevande med vatten, mat och mediciner.

Fartyget har också en anläggning för vattenrening som kan producera 1,5 miljoner liter färskvatten om dagen, enligt sin webbsida.

FN kommer i dag att vädja till medlemsländerna om pengar till offren för katastrofen. Troligen kommer det att röra sig om ”hundratals miljoner dollar”, uppger FN-källor för AFP.

Det finns ännu inga uppgifter om att svenskar skadats i samband med tyfonen.

Listan över saknade ändras hela tiden när några hörs av och andra tillkommer.

Personal från svenska ambassaden i Bangkok har anlänt till Manila. Ambassaden har haft ett nära samarbete med den norska ambassaden i Filippinerna samt biståtts av konsulaten i Manila och på ön Cebu.

På de stora turistdestinationerna i området, Bohol och Boracai, har tyfonen inte orsakat lika omfattande skador som på öarna Leyte och Samar enligt norska ambassaden, säger Maria Parent.

1 774 personer har konstaterats döda, uppger NDRRMC, som samordnar hjälpinsatserna. 2 487 personer är skadade och 82 uppges vara saknade. Totalt har 6,9 miljoner personer påverkats i 39 provinser. 582 000 av dem har tvingats lämna sina hem, rapporterar TT:s utsände. Vi vet att en del människor inte kan återvända hem eftersom deras hem spolats bort men det är mer effektivt mot kringströvande gäng som letar efter tillfällen som dyker upp, sade Roxas.

 Det är farligt. Människor är arga och vet inte vad de gör, sade en soldat.

 Vi väntar oss det värsta, sade John Ging, chef för FN:s humanitära insats.

 Ett 20-tal svenskar har ännu inte hörts av, säger Maria Parent på UD:s pressjour.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Funderar på om detta kan ha något att göra med den globala uppvärmningen. Vad jag kan se av årets väderdata, HadCrut3, verkar 2013 bli extremt varm. Så varm att jag undrar om siffrorna verkligen stämmer. Finns det någon som vet mer om detta?

  • Hej! Jag undrar lite om väder. De sa på tv att 2013 kan bli ett av de 10 varmaste åren i världen sedan mätningarna startade. Här har ju också varit relativt varmt i år. Men finns det någonstans man har (på en karta) samlat all världens temperaturmätningar genom åren så man kan se var det blivit mest temperaturökning/minskning?