Kalluften ligger kvar

Av Martin Hedberg

Kalluften ligger kvar över Skandinavien ett par dagar. Det blir lite mildare på onsdag, men det ser trots allt ut att fortsätta vara kallgrader över i stort sett hela landet.

I vissa prognoser naggas kalluften i kanten i södra Sverige om en vecka, men det är lite långt dit för att säga mer än så än. Det kan vara så att kylan har kommit för att stanna över Jul, men precis som det blev kallt väldigt snabbt så kan det svänga åt det varma hållet med. Kartan nedan visar att kalluften i vårt närområde är koncentrerad över Norden, men på motsvarande breddgrader både i öster och väster så är det betydligt mildare.

Prognoskarta gällande på onsdag kl 13 svensk tid från ECMWF. Färgerna motsvarar temperaturen på 850 hPa, ca 1,5 km upp i luften. Linjerna anger höjden till 500 hPa, ett mått på tryckfördelningen i atmosfären.

Fick jag välja så hade det kommit kyla före det kom snö. Det behövs för att tjälen skall sätta sig i marken. Det i sin tur är bra, tex för att minska riskerna för sönderkörda marker vid skogsavverkning.

Men andra gynnas, jag antar att sorkar och småkryp uppskattar att marken inte är frusen och att det ligger ett ordentligt snötäcke som håller kylan borta.

Det blir lite lätt snöfall på en del platser under dagen, men inte i närheten av så stora mängder som i fredags och lördags. Götaland får under måndagen och natten mot tisdagen snöfall. Lokalt handlar det om 10-20 cm. Det blir fortsatt kallt i hela landet som ni ser på temperaturkartorna.

Om nu kylan håller i sig och det varken snöar eller blåser för mycket så finns det goda förutsättningar för bra skridskoisar. Men än så länge är det vanskligt med isarna. Kylan kom snabbt i luften, och vi har snö på marken på många platser, men det tar tid för vattnet att kylas av så att stabil is bildas.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

  • November 15, Martins blogg-titel
    ”Midvinternattens köld blir inte hård”

    Jaså

    Martin: Visst är det härligt. Ett fel (kanske också ett par rätt någon annan gång?) 😉 Men nu skall även sägas att vintern inte är över än.

    Och det som säsongsprognoserna talar om är medeltemperaturen över fler månader. Man kan tänka sig, vilket de också påpekar, att det är kalla perioder, trots att medeltemperaturen över hela perioden blir över genomsnittet. Utöver det så har ingen sagt att prognosen är annat än en prognos, en sannolik utveckling. Om säsongsprognoserna har rätt i två fall av tre så har de uppenbarligen också fel en av tre.

    Jag håller med om att dessa dagars kyla inte rimmar med en mild vinter. Men det kommer inte heller att vara riktigt så här kallt hela vintern.

  • Vilket de också påpekar.
    Det passar olika bra att prata i jagform eller de.
    Skall man vintersäkra fritidshuset är nog rekomendationen att hålla sig ifrån föredrag och konferenser som pratar i nattmössan.

  • Eh, och vad vet vi om midvinternatten än? Jag hittar ingen prognos för Jul nu iaf. Eller när inträffar er midvinter, någon annan tidpunkt än kring jul med ärvd tradition ifrån forntid?

  • Martin:

    Har du någon inre känsla om när mildluften eventuellt återkommer, såsom för två år sedan? Jag anser att dina egna personliga förutsägelser tenderar att slå in.

    P.S. Jag tycker om vintern, men det är alltför tidigt med sträng vinter redan i början av december. Men vädret tycks vara extremt föränderligt detta år, så rätt som det är kanske NAO slår om till positiv igen, såsom i mitten av februari? Inte sant?

  • Hej Martin!
    Tack för en bra site och intressant blogg! Jag undrar över era tvåveckorsprognoser; är de sista 3-4 dagarna endast baserat på statistik och medeltemperaturer från föregående data för respektive ort? Eller finns det något ’mer’ bakom dessa långtidare?

    Mvh, Peter

  • Det är milt i väster och öster.Hur är det i norr?
    Vi verkar ligga i en köldsvacka.Rinner det till ytterligare en tid norrifrån?
    Mvh

  • Hur kommer det sig att ni visar två helt olika prognoskartor som inte stämmer överens med varandra?
    Jag tänker främst på Europa/Sverige. På Sverigekartan ser man att lågtrycket(Tis/Onsd) håller sig mer till väster än vad Sverigekartan gör över Svealand. Där är det främst kusten som får det mesta..

  • Svar till Ernst:

    Denna temperaturkarta ovan visar som synes endast temperaturen ca 850 hPa, 1500 meter i luften. Där är temperaturen lägst på hela norra halvklotet över Skandinavien, medan marktemperaturen är betydligt lägre i Ryssland än här i Sverige.

  • Jaha…….å NAO index ser visst ut att falla kraftigt å bli betydande negativt om nån dryg vecka. Konstigt att det är kallt nu när NAO är svagt positivt.

  • Om man följer den 60 breddgraden som Stockholm ligger på är det ju grönt eller blått. Kom ihåg att jorden är rund. Så det är ungefär samma temperatur väst som öst om Sverige.

    Martin: Den logiken får du nog revidera lite. Det är inte ovanligt att det skiljer 10-20 grader mellan vad vi har och vad man tex har i Ryssland, Grönland eller Nordamerika på samma breddgrad. Såväl upp som ned.

  • ”Kartan nedan visar att kalluften i vårt närområde är koncentrerad över Norden, men på motsvarande breddgrader både i öster och väster så är det betydligt mildare.”

    Skrev du men det verkar ju inte stämma.Vilket du nu själv säger.

    Martin: Prognosen som visas visade sig stämma mycket bra. Se grafik nedan som visar en analys för samma område kl 00 utc i natt. Det är förvisso 12 timmar tidigare än den aktuella bilden ovan, men situationen är uppenbarligen densamma.Analyskarta

  • Martin:

    Vad menar du med att mildare luft befinner sig öster om Norden? På väderkartor över Ryssland kan man skönja att temperaturen är runt 5-10 grader lägre än här i Sverige. Eller var det temperaturen högt upp i atmosfären du talade om?

    Martin: Jag talar om luftmassan på ca 1,5 km höjd (850 hPa). Den är ett bra mått på luftens temperatur om luften skulle transporteras från en plats till en annan.

    Temperaturen som man mäter vid marken är ofta präglad av lokala effekter tex inversion eller påverkan av öppet vatten. Om vi får hit luft från tex Ryssland så är det inte deras marktemperaturer som kommer utan hela luftmassan. För att få en fingervisning om hur den luftmassan skulle prägla marktemperaturen här brukar man titta på temperaturen på 850 hPa och därefter beräkna lokala effekter.

  • Tack för svaret!

    Var det inte något liknande som skedde den 25-28 oktober tidigare i år, när riktigt kall luft drog ned över Skandinavien? Enligt den halländske meteorologen på http://eftra.org orsakades kylan av en s k ”kanadensisk köldvirvel”, alltså ett geografiskt begränsat område med mycket djupt lufttryck, vilket omgivs av områden med högre lufttryck. Denna befann skall ha befunnit sig ute på Norska havet, och medfört att luften på 1,5 km höjd var kallast på norra halvklotet här i Norden, medan marktemperaturen var lägre både öster och söder om oss.

    P.S. DMI menar att det kring julhelgen ser ut att slå om till västvindar igen. Kan detta stämma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *