Av Martin Hedberg

Kall luft sveper nu ner över Sverige. Det gör att det bli noll eller minusgrader i i stort sett hela landet. Undantaget är områden i närheten av sjöar eller hav som värmer en del i södra Sverige.

Under hel helgen blir det fortsatt blåsigt i fjällen. Det driver in en hel del snöbyar och under lördagen passerar ett område med snöfall mellersta Norrland. Annars ligger vindriktningen på lite för nordligt gradient för att det skall bli snö öster om fjällen. Dvs det mesta av nederbörden stannar i gränsfjällen.

Över södra Östersjön bildas det regnskurar med inslag av snö i den nordliga vinden. Det är samma fenomen med konvektion som bildar regnskurar sommartid. Skillnaden är att det om sommaren är solen som värmer marken vilket ger varm luft som stiger. Nu är det istället ett, relativt sett, varmt hav som driver konvektionen i den kalla luften som ankommer med nordliga vindar.

Men på tisdag kommer, med västliga vindar, mildare luft in över Skandinavien. Det blir väl lite mer normala temperaturen i södra Sverige, dvs ett par plusgrader. Men även i Norrland blir det ett par plusgrader från mitten av veckan. Det är snarare att betrakta som lite för varmt för den här årstiden.

/Martin

27 Comments

  • Hoppas på snö och minusgrader, jag vill ut och skida!!….och skotta snö också för den delen. Det ät mycket roligare träning än konditionssalarnas vidundermaskiner.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: