Blåsigt

Av Martin Hedberg

Idag torsdag blir ännu en blåsig dag med kraftiga nord- och nordvästliga vindar.

I morgon fredag och på lördag är det lite lugnare, men på söndag är det dags igen med kraftiga vindar.

Temperaturen faller i samband med vindarna idag och håller sig på minussidan i större delen av landet. I alla fall ett par dagar, på söndag blir det åter lite mildare.

Mer nederbörd blir det också, men bara på vissa platser. I fjällen matas det in snöbyar, och över Götaland kommer ett nederbördsområde in under fredag eftermiddag och natten mot lördag. Det senare ger såväl regn som snö.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Hej!
  Förra gången jag hörde av mig (dec 10) bad jag om din kommentar när den bistra kylan skulle ge sig. Jag bad om ett proffs spekulationer. Du prickade helt rätt. Ser du några mönster, tecken nu om decembervädret.

  Tack för intressant läsning

  Görgen Arvika

 • Hej!

  När kommer kylan till södra Sverige? Ser bara ut att bli milt, milt och återigen milt.

 • Hej ! Är det inte lite udda att Ni har ung. samma prognos för Sälenfjällen dom 3-4 sista dagarna i prognosen dvs runt -6 och REGNSKURAR !!! den senaste månaden ?

  Martin: Hej Peter. Vi har uppmärksammat problemet. Det har sin grund i ett tolkningsfel av sannolikheter. Temperaturerna, nederbörden och vinden är korrekt, men själva ikonerna blir fel. För de längre prognoserna finns det inte så många tidssteg. Vädret skall därför sammanfattas över dygnet och om det finns minsta sannolikhet för nederbörd under någon del av dygnet (vilket det i stort sett alltid finns) så har ikonerna fått ett tillägg som gör att de tolkas som ”nederbörd under dagen”. Därtill har det inte kollats vilken fas nederbörden kommer i.

  Vi jobbar just nu på att ändra systemet så att det dels inte betraktar 0,1 mm nederbörd som regn/snö hela dagen, dels att nederbörden, om det blir någon, skall vara i korrekt fas, dvs regn eller snö.

  Utöver det så kan man ifrågasätta om man verkligen skall presentera vädret i detalj längre fram i tiden än tex 10 dygn. Jag här till dem som anser att man inte skall göra det: Det ger en falsk noggrannhet över vad man kan göra prognoser på. Det är mycket troligt att de långa prognoserna kommer att försvinna.