Kallare, kallare, … sedan mildare

Av Martin Hedberg

Kall luft sveper nu ner över Sverige. Det gör att det bli noll eller minusgrader i i stort sett hela landet. Undantaget är områden i närheten av sjöar eller hav som värmer en del i södra Sverige.

Under hel helgen blir det fortsatt blåsigt i fjällen. Det driver in en hel del snöbyar och under lördagen passerar ett område med snöfall mellersta Norrland. Annars ligger vindriktningen på lite för nordligt gradient för att det skall bli snö öster om fjällen. Dvs det mesta av nederbörden stannar i gränsfjällen.

Över södra Östersjön bildas det regnskurar med inslag av snö i den nordliga vinden. Det är samma fenomen med konvektion som bildar regnskurar sommartid. Skillnaden är att det om sommaren är solen som värmer marken vilket ger varm luft som stiger. Nu är det istället ett, relativt sett, varmt hav som driver konvektionen i den kalla luften som ankommer med nordliga vindar.

Men på tisdag kommer, med västliga vindar, mildare luft in över Skandinavien. Det blir väl lite mer normala temperaturen i södra Sverige, dvs ett par plusgrader. Men även i Norrland blir det ett par plusgrader från mitten av veckan. Det är snarare att betrakta som lite för varmt för den här årstiden.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Hej Är det någon som udersökt vad effekten blir av alla flygplan som åker kors & tvärs över jordklotet ? Då man förbränner bränsle bildas det ganska mycket vattenånga i avgaserna.När flygplanen flyger uppe bland molnen blir det vattenånga & partiklar av olika slag.Det blir även ganska mycket värme som tillförs atmosfären.Det skulle vara intressant om det har undersökts vad flygplanen har för miljöpåverkan.

  Martin: Ja det har man. Den vattenånga och de partiklar som flygplanen släpper ut påverkar strålningsbalansen. Dagtid hindrar de en liten mängd solljus att komma in, om natten hindrar de en lite större mängd energi att stråla ut.

  Efter 11 septemberattacken 2001 så ställdes all flygtrafik över Nordamerika. Forskare kunde då se att detta fick en påverkan på temperaturen. Eller rättare sagt på differensen, skillnaden, mellan dag- och nattemperatur. Den ökade.

  Obs det var alltså inget med koldioxid som gjorde denna skillnad. Det var frånvaron av kondensationsstrimmor och utsläpp av vattenånga från flygtrafiken som gjorde att det blev större skillnad mellan dag och nattemperatur.

 • Hurrraaa, det blir mildare…känns ju betryggande , hoppas det milda vädret håller i sig!

 • @Jacob,detta med flygplan har ett eget kapitel,människor av idag vet vad som är sannings halten vad flygplan spyr ut för Något!!det korrekta här är inte det du påstår att det är avgaser! utan något helt annat som folk är förbannade på.Men om man lägger in en länk här på Klart.se som bevisar motsatsen kommer Martin aldrig godkänna det eftersom vädret är manipulerat….men så mycket bättre kan man lägga ut det på facebook där det inte finns risk att få det raderat!Trevlig helg/ Klas

 • Det milda vädret kommer o hålla i sig länga vi får räkna med en grön jul i södra sverige o någon vinter kyla i sikte finns inte .Haddr räknat med Att Martin skulle säga det att mildluften kommer obestå november ut o december ut o januari för det kan dom se i sina långtidsprognoser o modeller som dom kör

 • Till Klas : Menar du att det ej blir avgaser från flyplan? Jetmotorer är avgasdrivna turbinmotorer,det går ej att avgasrena en jetmotor på samma sätt som en bilmotor med t.e.x katalysator. Vad spyr flyplan ut för något om ej avgaser?Jag tycker att det är konstigt att det ej finns samma krav på avgasrening på flygplanen, som det finns på bilar.

 • Plusgrader eller minusgrader gör ingen större skillnad bara det inte snöar, spöregnar och/eller blåser storm.

  Kom just hem efter en cykeltur på tre mil i solen och lyckades ta några riktigt fina bilder vid solnedgången.

  Är det plusgrader kan jag skippa ett par lager underkläder, är det riktigt kallt (snö på marken och sol i luften) blir det termobyxor.

  Huvudsaken är att jag får komma ut ett par timmar under helgen och lapa ljus, sedan kan jag stå ut med en mörk arbetsvecka.

 • Martin jag hoppas på o få slippa o skotta snö i år det skulle ju bli en mild vinter .Det är nog bara i norrland som man kan räkna med snö o minusgrader .Vi får börja o vänja oss med att det inte blir vinter i södrasverige med tanke på klimatförändringarna.Så folk ska nog sluta o tro på någon snö i framtiden över huvud taget

 • ”Men även i Norrland blir det ett par plusgrader från mitten av veckan. Det är snarare att betrakta som lite för varmt för den här årstiden.”

  Det kan väl knappast bli *för* varmt i Sverige. Snarare är det så att det är konstant för kallt.

 • Stor rubrik på Aftonbladet idag ! -Så här blir vädret innan jul -. Jag vet inte ens hur det blir i morgon !

 • Jan Ekblom jag hoppas du inte tar aftonbladet eller för den delen expressen på allvar.
  Faktum är att det finns de journalister som själva jobbar på någon tidning som inte litar ett dyft på deras rapporteringar var sig det gäller vädret eller nyheter.

 • Haha Markus, hur många kommentarer har du skrivit här på denna blogg den senaste tiden egentligen? Alla kommentarer handlar om princip samma sak – önskan om en mild vinter. Vi har fattat det nu. 😉

 • Jag ska ge Martin tulpaner för han har koll på vädret långprognos och att det blir en mild vinter månaderna 3….:)

 • Markus!!!! Det har varit nu i 3 år ganska kalla
  vintrar här vid Hallandskusten,så tro inget om mildare väder.Enligt hörsägen från en meterolog
  så skall det bli en jäkla kall vinter o mycket snö
  där du bor.Du får nog allt ta fram snöskyffeln.

 • Jag ser att SMHI tror det skall bli näst intill stormbyar på torsdag em o kväll, men jag ser inget av detta hos Klart. Och jag som bokat kryssning till Åland på tors. :-O Bör jag avboka? Någon som har erfarenhet. Vinden är från NV, sidvind.

 • Snälla Martin,kan du berätta för oss vad du vet om vädermanipulation. Jag har nu suttit i ett par timmar på internet och läst om chemtrails och att framförallt USA bedriver omfattande forskning om vädermanipulation med olika kemikalier och använder vår luft som laboratorium. Efter denna information vet jag inte ens om jag orkar gå upp imorgon – oavsett vilket väder det är.
  Jag ber dig Martin. Berätta för oss så vi kan agera!

 • Nä du Mikael ! Jag tar inte dessa tidningar på allvar ! Och en del meteorologer tröttnar säkert på journalisternas ringningar om att dom skall ” tippa ” vädret för en längre tid framåt ! Men nån måste ju ”gå på deras rubriker ”, annars hade dom väl gett upp ?

 • Av med vinter däcken o på med sommar däcken. O bört med vinter jackan.Bort med lagen om vinter däck Vad härligt med höst.Osså hoppas på en riktig tidig vår gärna i januari

 • WSI spår varmare än normalt fram tom februari. Då är det normalt sett redan vår där jag bor. Slår det in blir jag ju inte så särskilt besviken. Ingen vinter alls med andra ord sånär som på någon natt med någon enstaka minusgrad.

 • Ett par plusgrader??? Här var det nästan 9 plus hmm .. när kommer snön egentligen??? I Blekinge?

 • Hoppas på snö och minusgrader, jag vill ut och skida!!….och skotta snö också för den delen. Det ät mycket roligare träning än konditionssalarnas vidundermaskiner.