Intensivt lågtryck från väster

Av Martin Hedberg

Nu under kvällen och natten så drar ett intensivt lågtryck in från väster. Det håller nu som bäst på att fördjupas över Nordsjön och efterhand kommer det att blåsa upp med början i västra Götaland.

SMHI har utfärdat varningar för storm på Kattegatt (klass 2) samt stormbyar över Halland, Kronoberg, Blekinge och Skåne (klass 2). I övrigt finns det flera klass 1-varningar i Götaland och södra Svealand samt till havs i (kring) södra Sverige.

Det blir blåsigt hos oss, men inte lika blåsigt som i Danmark och i synnerhet över Jylland nu under kvällen och natten.

Det kommer fortfarande att vara någon enstaka plusgrad i Götaland och södra Svealand. Det är först under natten mellan onsdag och torsdag som det blir allmänt minusgrader även i Sydsverige.

Från och med lördag, eller möjligen redan på torsdag, stabiliseras vädret över Skandinavien i samband med att ett högtryck växer till över oss.

Blir det kallt då? Njae, när högtrycket växer till så strömmar kalluften ner över oss, men från och med början av nästa vecka så är det istället mild luft som på höjd strömmar in över Skandinavien.

Men eftersom solen ännu inte tagit kommandot över dygnets alla timmar så kommer nästa vecka präglas av stora temperaturväxlingar: Kallt om nätterna och dagsmeja på dagarna. Det kan nog bli både lite mer snösmältning och glashal is.

/Martin

6 Comments

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *