Intensivt lågtryck från väster

Av Martin Hedberg

Nu under kvällen och natten så drar ett intensivt lågtryck in från väster. Det håller nu som bäst på att fördjupas över Nordsjön och efterhand kommer det att blåsa upp med början i västra Götaland.

SMHI har utfärdat varningar för storm på Kattegatt (klass 2) samt stormbyar över Halland, Kronoberg, Blekinge och Skåne (klass 2). I övrigt finns det flera klass 1-varningar i Götaland och södra Svealand samt till havs i (kring) södra Sverige.

Det blir blåsigt hos oss, men inte lika blåsigt som i Danmark och i synnerhet över Jylland nu under kvällen och natten.

Det kommer fortfarande att vara någon enstaka plusgrad i Götaland och södra Svealand. Det är först under natten mellan onsdag och torsdag som det blir allmänt minusgrader även i Sydsverige.

Från och med lördag, eller möjligen redan på torsdag, stabiliseras vädret över Skandinavien i samband med att ett högtryck växer till över oss.

Blir det kallt då? Njae, när högtrycket växer till så strömmar kalluften ner över oss, men från och med början av nästa vecka så är det istället mild luft som på höjd strömmar in över Skandinavien.

Men eftersom solen ännu inte tagit kommandot över dygnets alla timmar så kommer nästa vecka präglas av stora temperaturväxlingar: Kallt om nätterna och dagsmeja på dagarna. Det kan nog bli både lite mer snösmältning och glashal is.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Ännu ingen storm i sikte. Bara normal Skåneblåst. Om nu prognosen slår in med vindar uppemot 28 m/s så lär väl en del träd dimpa i backen. Kollade vädervarning i Tyskland. Risk för orkanbyar i allra nordligaste delstaten Schleswig-Holstein som gränsar till Jylland:
  ”Am Abend kommt es zu schweren Sturmböen um 100 km/h (Bft 10) aus Südwest bis West. Örtlich treten auch orkanartige Böen mit Geschwindigkeiten bis 115 km/h (Bft 11) auf.”

 • Tögrader på dagarna nästa vecka? Hmm, inga såna i sikte om man tittar på prognoserna just nu på den här sajten i alla fall, inte ens i Skåne. Och på SMHI:s aktuella prognos talas det om ”rejält kallt vinterväder” från helgen i hela landet..Eller vet du nåt som vi andra inte vet? 🙂

  Martin: Borde skrivit ”dagsmeja”. Det gäller därtill inte i hela landet utan främst i söder.

 • Hej!
  Riktigt kall vinterluft verkar strömma ner
  över skandinavien i slutet av veckan då
  ett högtryck förstärks.
  Några plusgrader kommer det nog inte bli,i solen kanske.Amerikanska modellerna kanske slår in med en kall andra halva av februari.Vi får se!!

 • SMHIs 10-dygnsprognos säger för Stockholms del:
  minusgrader fr.o.m. onsdag 8/2 och därefter mellan 2 och 14 minusgrader fram till och med onsdag 16/2.
  Snöblandat regn i morgon, tisdag, därefter ingen nederbörd under perioden.
  Som vanligt: -Den som lever får se.

 • Hej i natten!
  Här i centrum av Skåne tar det i ordentligt. Just nu 01.20 försvann tre nockpannor på vårt hus i Eslöv. Kraftiga kastvindar i byarna men jag vågar ej gå ut på en alltför kort stege för att göra ett heroiskt försök att spika fast de som ligger på sned. Håller tummarna för att inte fler åker av….

 • ar det en dator som helt gor era prognoser eller har ni nagot inflytande

  Martin: Vi köper prognoserna från det finska företaget Foreca. De sammanställer och utvärderar kontinuerligt resultat från flera olika datormodeller. Så datormodeller gör prognoser, men meteorologer väljer vilka modeller som används. Det senare görs dagligen beroende på hur pass bra respektive modell är på att beskriva hur vädret är just nu.