Av Martin Hedberg

Vintern håller Sverige i sitt grepp. Under helgen kommer det att snöa en del. Under lördagen berörs främst Norrland av snöfall. På söndag är idet Götalands tur (otur?). Då drar ett lågtryck förbi vilket kan ställa till med en del problem främst över västra Götaland.

Det kommer även att vara fortsatt kallt. -10, lokalt ner mot -20 grader på vissa platser i Götaland är något som man kanske snarast förknippar med januari och landskap längre norrut.

Men det kommer öven att vara klart väder och på många platser vackert vinterväder. I södra halvan av landet främst under lördagen, i norra främst från senare delen av lördagen och över söndagen.

Trevlig helg.

/Martin

29 Comments

  • Ovädret blev inställt….Bra träffsäkerhet och utan uppdatering! Snart samma som aftonblaskan.

    Martin: Såja, kanske inte oväder his dig, men några hundratusen människor i sydvästra Götaland var i alla fall berörda.

  • Främst över västra götaland var prognosen så säker, inte en snöflinga kom det här. Rör mig mellan Göteborg och Halland.

  • @Lasse H. Ni kan läsa Anders Persson eminenta serie ”Atmosfärens allmänna cirkulation” på SMHI:s hemsida… Där får du bekräftat dina tankar…

  • Jo Lasse H, lågtryck kan existera under högtryck och högtryck under lågtryck. Kanske blir det tillfälle att komma tillbaka till det i en blogg, men så här i all hast kan det ges en enkel förklaring: i kall luft avtar lufttrycket uppåt snabbare än i varm luft.

    Så har vi ett kalluftshögtryck så kommer det relativt sett hastigare lufttrycksavtagandet att redan på 3-4 km åstadkommit lägre lufttryck än i omgivningen, dvs ett område med cyklonal (=moturs)cirkulation.

    Tropiska cykloner har ofta en varmluftskärna. Följden är att lufttrycket avtar uppåt långsammare än i den mindre varma omgivningen. På cirka 10 km har den cyklonala cirkulationen försvunnit och kan t.o.m ha förbytts i en anticyklonal(=medurs) cirkulation högre upp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: