Snöfallet rör sig norrut

Av Martin Hedberg

Medan man nu snyggar till snövallarna i Götaland och Svealand så har snöfallsområdet rört sig vidare norrut..

Lågtrycket som igår onsdags låg över Stockholm har delvis fyllts ut och det har rört sig norrut. Det gör att det nu är kustområdet och ett par mil in i landet södra Norrland som drabbas av snöfall. En kant av nordligaste Svealand är fortfarande med. I princip så är det snöfall som är intensivast från Roslagskusten till Härnösand och ett par mil in i landet.

Nordöstra Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad och delar av Ångermanland berörs av dagens snöfall. SMHI har utfärdat en klass 1 varning för de 10-25 cm snö som väntas under dagen.

Det kommer att bildas drivor av snön då det förutom att snöa blåser kraftiga ostliga vindar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Martin: Hur uppfattar du att långtidsprognosen som delade upp en mildare vinter till 75% och ”vanlig vinter” 25% står? Uppfattar du en skiftning till en potentiell vanlig vinter (alltså minusgrader och snö nog att åka skidor in i februari, med slasken där i mars någonstans (bor i Värmland)). Jag inser att frågan är lite tricky att besvara, men hur uppfattar du det just nu?

 • Ja, säg det! ’Tänkte att man bör bestämma vad man talar om innan man talar om det. Om någon säger 75%, så undrar nog många ”Av vadå?”
  I alla fall förr, hade nog många i Norrland sagt att vinterperioden, (både metereologiskt och praktiskt), börjar i början av oktober. Södra Sverige – Skåne, Halland, Blekinge – kanske tänker mer början på december, eller ännu senare. Två månaders förskjutning gäller kanske på våren också?

  Litet off-topic: Det pågår kampanjer för att liksom rädda eller hjälpa de 10% av befolkningen som har det sämst. Man kan styra och ställa hur länge man vill, 10% av befolkningen kommer ändå att ha det sämst.

 • Fredrik, det var inte lite OT heller….hajar inte riktigt vad du vill få sagt med det.

  Minus 24 Västra Götaland justnu!

 • Marcus: Om någon sagt “75% för mild vinter och 25% för normal vinter” menar denne alldeles säkert att för perioden december-februari är det 75% chans att det blir mildare än normal, 25% sannolikhet att det blir normalt – avseende medeltemperaturen för H E L A perioden.

  Det innebär inte nödvändigtvis att 75% av tiden vintern är mild och 25% av tiden vintern är normal. Det kan mycket väl vara så att det är ”milt” 25% av tiden, ”normalt” 50% av tiden och ”kallt” 25% av tiden med en ”sluträkning” att vintern var ”normal”. Inom detta ryms givetvis möjligheten av mycket kallt eller varmt väder under kortare perioder.

  Vad som är ”normalt” definieras utifrån medeltemperaturen för någon närliggande 30-års period med ett intervall på säg 2 grader runt detta medelvärde. Men där varierar definitionerna.

 • Anders Persson: Det är det jag menar och det var väl även det långtidsprognosen (minns inte vilka det var som kom ut med den) visade. Jag formulerade det helt enkelt fel. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *