Fortsatt kallt. Oväder på söndag

Av Martin Hedberg

Vintern håller Sverige i sitt grepp. Under helgen kommer det att snöa en del. Under lördagen berörs främst Norrland av snöfall. På söndag är idet Götalands tur (otur?). Då drar ett lågtryck förbi vilket kan ställa till med en del problem främst över västra Götaland.

Det kommer även att vara fortsatt kallt. -10, lokalt ner mot -20 grader på vissa platser i Götaland är något som man kanske snarast förknippar med januari och landskap längre norrut.

Men det kommer öven att vara klart väder och på många platser vackert vinterväder. I södra halvan av landet främst under lördagen, i norra främst från senare delen av lördagen och över söndagen.

Trevlig helg.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

 • Jag ser det som tur om västra götaland får lite snö. De är vår tur nu. Är bara ca 20 cm här för tillfället (Borås). Betydligt mer några mil längre norrut.
  Enligt prognoserna ser de inte ut att komma så mycket nederbörd. Därför blir jag frågande till att du skriver ”oväder”.
  Hur definerar ni oväder ? För 10-15 cm snö är väl inget oväder (iaf enligt mig).
  Snöoväder enligt mig. Är det som var november 1995 och Oktober 2002 (i Borås).
  Då damp de ner mer än en halvmeter på mindre än ett dygn.
  Hur benämner man i så fall de händelserna ? Känns konstigt att sätta ”extremt” framför med tanke på vad dagspressen har för rubriker var o varannan dag.

 • Nästa uppdatering ser inte bra ut för snöälskare. Det förväntade snöovädret över västra götaland på söndag ser ut att ta en sydligare bana o ev beröra skåne. Och ost och nordost vindarna nästa vecka längs ostkusten ser ut att bli nordväst istället, därmed väldigt små snömängder, men kallare. Och kanske en mildluftsattack i slutet på nästa vecka. (i söder)

 • undrar var den milda vintern tar vägen? tycker det ser mer ut att bli en riktigt kall vinter med massor av snö! fy tusan

 • Nu är det dax igen för (oväder) över sydsverige.
  Vad väntar sig folk att det ska bli så här års om inte lite snö här och var?
  Jag tycker ju att det är trevligare med snö till jul i stället för ösregn eller blask som vi haft så många år tidigare.Jag håller med Knut,10-15 cm snö är väl inget att göra någon stor sak av.
  Om folk har bra däck och håller hastighet och avstånd efter väglag så klarar nog dom flesta sig helskinnade.Tänk på att det alltid finns någon som vill att ni kommer hem med liv och bil i behåll.
  Det är inte många minuter man sparar på att alltid ligga först i en kö.Var rädda om er och era medtrafikanter och ha en GOD JUL.

 • Den milda vintern ja, den som lever får se. Just nu visar prognoserna på plusgrader den 16;/17:e i söder.
  Men prognoserna är å andra sidan precis som svansen på en matglad Labrador, ju längre ut på svansen desto mer viftar det. 😉

 • Knut, det beror nog mest på att ovädret verkar ta en sydligare bana, bloggandet görs ju inte dygnet runt och inte alltid i takt med prognoserna.

 • Ni som påstår att 1-2 dm snö inte är något ”oväder” har aldrig varit på Österlen när det snöar och blåser. Älskar snö och ser fram emot söndagens (o)väder.

 • Hej Martin

  Jag undrar över uppdateringarna med vädret, är det någon speciell tid på dagen som långtidsprognosen(nästa vecka-knappen) uppdateras och detsamma med korttidsprognosen? Som t.ex YR som kör långtidsuppdat. runt 8 morgon och kväll. Är det något liknande på Klart.se?

  Mvh.

  Martin: Hej. Du har all info på våra kundservice-sidor. Det finns en länk längst ner på förstadsidan. Eller klicka här: http://www.klart.se/kundservice.html

 • Hej Martin och alla ni andra!
  Jag ser nu på ECMWF:s ensembleprognos att en del mildluft ser ut att komma till Stockholmsområdet fr.o.m. runt den 16 december och väntas bestå. Medelvärdet för ensembleprognosen visar visserligen strax under 0 grader men tittar man in den noggrant ser man att en klar majoritet av de 50 körningarna visar över 0 grader, medans en minoritet visar mellan 0 och 10 minusgrader.

  Jag skulle gissa på att det med 90 procents sannolikhet blir plusgrader och töväder i Stockholm från den 16 dec och fram till åtminstone 21 december. Delar du min åsikt vad gäller detta, Martin?

  Det skulle vara otroligt tråkigt om detta skulle slå in och all snö skulle försvinna till julafton. Det är ju trots allt en vit jul i stort sätt alla vill ha!

 • Jo vi vet hur det är på Österlen,och det är inget kul alls, jo att se det från fönstret kanske, men att ut i vintervädret är mindre trevligt. Men det är inte vi människor som styr det hela och får gilla läget.
  Trevlig advent till er alla!

  Kör försiktigt i trafiken.

 • Svar till Kalle:

  Varför pekar då YR.NO:s kvällsprognos för Sydsverige den 15-17 december åter på minusgrader eller nollgradigt? Blir det millt eller kallt?

 • P.S.

  Kalle, är det eventuellt ECMWF:s ensembleprognos medelvärde (strax under noll grader) som YR.NO visar i sin prognos fram till måndag nästa vecka?

 • Daniel:
  Det finns naturligtvis en möjlighet att prognosen kan ändras med tanke på att det är ett tag kvar tills dess. Den senaste operativa modellen från ECMWF(som yr.no använder sig av) visar minusgrader. Vad ensembleprognosen för samma uppdatering visar vet jag inte än men snart kan jag se den. För att förändring ska ske måste även den prognosen visa en sänkning i temperatur.

 • Jag skulle vilka hävda om du ursäktar Kalle, att din prognos är felstämmig. Snarare kommer ett mäktigt högtryck över Ryssland bildas och hålla emot och trycka tillbaka lågtrycken över oss. Vartefter kommer också Östersjön att bli kallare vilket bidrar till att Rysskyla kan strömma in mer ostört. Därmed ökar också chansen att kylan och snön består över så gott som hela Sverige.

  Ps. Högtrycket har initialt runt 1060 mbar, vilket är väldigt högt.

 • Fredrik: Det är sant att på väderkartorna ser det så här vintertid ofta ut som om ett mäktigt högtryck över Ryssland ”stoppar” annalkande lågtryck från Atlanten som tvingas in, antingen på en bana norr om högtrycket eller söder om högtrycket. Men dessa högtryck finns bara i de lägsta kilometrarna av atmosfären; högre upp är det en mäktig lågtrycksvirvel.

  Så orsak-verkan mekanismen är nog snarare att de annalkande lågtrycken och de tillhörande jetströmmarna av interna orsaker eller utvecklingar längre uppströms helt på egen hand viker av åt norr eller söder och ”tillåter” det ryska lågtrycket att ligga kvar eller dra sig västerut.

 • var för ska det va så himmla kalt jag har just nu 12,1
  just nu ute men var för ska det va så kalt ute
  och lite snö fall åxå

 • I Zagreb, Kroatien har det mellan fredags och igår fallit uppåt 50 cm nysnö, och runt 20 mil söderut har vissa bergstoppar närmare en meter djup snö. Kroatiska vädertjänsten meddelar att denna ökning av snötäcket (i fredags hade Zagreb barmark) är den största sedan 7 mars 1955, vilket då noterades av den jugoslaviska vädertjänsten.

  Har du någon kommentar om detta Martin? Är det inte underbart att de även vid Medelhavet får uppleva rejält vinterväder?

 • Oj vilket oväder det blev i Västra Götaland. Har inte kommit en snöflinga överhuvudtaget.
  Hur kan man ha så kapitalt fel på en tvådygnsprognos ?
  Pinsamt! Tur de inte är skattepengar.

 • Hade du ingen kommentar om snön vid Medelhavet, Martin? Jag tycker att det är så roligt när du så entusiastiskt förkunnar att det snöar här och där i världen.

  Får jag bara ställa en fråga; tycker du att det låter som osedvanligt mycket snö på kort tid för att vara i Sydeuropa, och har du eventuellt lite fakta om snörika vintrar där nede?

  Det vore intressant att läsa om!

  M V H Danne

 • Det har skrivits mycket om ovädret i Skåne. Jag såg på SMHIs site att Malmö fick 4mm nederbörd och vinden var 8m/s och 13-14m/s i vindbyarna, det knapp kulling i vindbyarna. Är inte vårat samhälle dåligt förberett om vi fullständigt brakar samman för sådant väder.
  För 10 år sedan bodde jag i Wellesley utan för Boston. Under vinter kom det flera gånger mer än 1fot snö (måste vara mer än 4mm nederbörd) utan att samhället stannade för det.

 • Anders P: Lågtryck ovanpå ett högtryck, där gav du oss något att fundera över! Skulle inte ha kunnat föreställa mig detta ens i min vildaste fantasi. Existerar högtryck ovanpå lågtryck också?

 • Ovädret blev inställt….Bra träffsäkerhet och utan uppdatering! Snart samma som aftonblaskan.

  Martin: Såja, kanske inte oväder his dig, men några hundratusen människor i sydvästra Götaland var i alla fall berörda.

 • Främst över västra götaland var prognosen så säker, inte en snöflinga kom det här. Rör mig mellan Göteborg och Halland.

 • @Lasse H. Ni kan läsa Anders Persson eminenta serie ”Atmosfärens allmänna cirkulation” på SMHI:s hemsida… Där får du bekräftat dina tankar…

 • Jo Lasse H, lågtryck kan existera under högtryck och högtryck under lågtryck. Kanske blir det tillfälle att komma tillbaka till det i en blogg, men så här i all hast kan det ges en enkel förklaring: i kall luft avtar lufttrycket uppåt snabbare än i varm luft.

  Så har vi ett kalluftshögtryck så kommer det relativt sett hastigare lufttrycksavtagandet att redan på 3-4 km åstadkommit lägre lufttryck än i omgivningen, dvs ett område med cyklonal (=moturs)cirkulation.

  Tropiska cykloner har ofta en varmluftskärna. Följden är att lufttrycket avtar uppåt långsammare än i den mindre varma omgivningen. På cirka 10 km har den cyklonala cirkulationen försvunnit och kan t.o.m ha förbytts i en anticyklonal(=medurs) cirkulation högre upp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *