Av Martin Hedberg

I förrgår och i går var det stormen Berit som drog in över Norrland, idag är det Götaland som drabbas av storm nummer två. Men vi behöver inte vänta till andra advent för att få ta del av tredje stormen. Den blir i och för sig lite mindre och kortvarig, men den kommer redan under natten till måndag att dra in från Norska havet över Lapplands- och Jämtlandsfällen.

Just nu accelererar vindarna över södra Götaland. En klass 3-varning är utfärdad för Hallands län och Skåne län utom Österlen. Klass 3 rörande vindar betyder ”Vindar över 30 m/s. Farligt att vistas ute. Omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning.”.

Det betyder inte att man kommer att skadas om man går ut, men det betyder att sannolikheten har ökat markant för att man skall göra det. Det är med andra ord en ökad risk.

Jag kan tänka mig att det faller ett och annat träd och att något av dessa kommer att falla över kraftledningar med följd att det blir strömavbrott. Nu har vi ju i och för sig stormarna Gudrun och Per att tacka för att energibolagen har grävt ner många, många mil av de tidigare luftledningarna. Men det finns nog ett par meter kvar som fallande träd påpassligt kommer att hitta.

Jag kan även tänka mig att träd faller ner över en och annan väg att dessa därmed blir blockerade. Vidare att det flyger omkring lite lösa föremål, allt från tegelpannor och grenar till större föremål som kanske inte ankrats fast ordentligt, tex vid byggarbetsplatser.

Är det vanligt med stormar, dvs höga vindhastigheter och hur blir det i framtiden? Ett tips kan vara att försöka vänja sig, detta är en liten aptitretare.

Klimatsystemet innehåller mer energi idag än det gjort på många tusen år. Det vore konstigt om den energin bara gick åt till att värma haven och mark, töa permafrost och smälta glaciärer.

En del, 2-3% av energiöverskottet, hamnar i atmosfären. Det ger, i genomsnitt, varmare årstider, kraftigare vindar och intensivare hydrologiskt kretslopp (dvs mer avdunstning och mer nederbörd).

Välkomna till ett klimat i förändring.

/Martin

PS. Klimatförhandlingarna, COP17, som börjar i Durban/Sydafrika i morgon kommer inte lösa problemen, men kanske mildra dem något. Hittills har vi höjt temperaturen med ca 0,8 grader. Vi har samtidigt intecknat ytterligare ca 1,5 grader med det som redan finns i luften (växthusgaser som värmer men/och aerosoler som kyler så att nettotemperaturen fortfarande bara är 0,8 grader). Därtill har vi en fossil infrastruktur som man inte vänder med ett lappkast. Det blir mer. DS.

29 Comments

  • Tiden för att rädda klimatet håller på att rinna ut. Enligt FNs klimatpanels senaste stora rapport har vi bara tre år på oss nu att vända kurvorna för världens växthusgasutsläpp neråt. Och för några veckor sedan varnade det internationella energiorganet IEA för att vi har fem år på oss att ställa om hela världens energisystem -bort från olja och kol och gas över till förnyelsebara energikällor. God natt jord!

  • Tycker att det är tråkigt när folk förnekar att klimatet förändras. Att vi inte skulle påverka jorden alls med alla fossila bränslen och utsläpp verkar lite naivt att tro. Innan man börjar förneka detta kanske man skall ”plugga” 4-5 år så man vet vad man pratar om i ämnet. För några hundra år sedan var åderlåtning bästa sättet att hjälpa en sjuk människa och jorden var platt. Studera först uttala er sedan!

  • Tommy! Att människan trott att jorden var platt är en myt, och definitivt att man trodde det för ”några hundra år sedan”. Redan de gamla grekerna visste att jorden var rund. Därmed inte sagt att klimatteorin är en myt. Men det var lustigt att du tog upp den felaktiga jämförelsen.

  • Kan vara så, men jag vidhåller fortfarande att folk måste läsa på först om klimatförändringar och läsa forskarrapporter som skrivs i ämmnet och inte vifta bort det som lögner. Med något de sett i skvallerpressen. 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: