Det blir kallare!

Av Martin Hedberg

Om en dryg vecka blir det kallare, kan det vara sant!? På tisdag och onsdag nästa vecka ser det ut att dra ner kalluft över Skandinavien.

Jag gör ett par prognoser till: Åtminstone en löpsedel kommer att prydas av ett frostbitet ansikte, troligen en man med is i skägget. Texten kommer att vara något i stil med ”Nu kommer iskylan”.

Innan dess har det hunnit vara blåsigt (onsdag-torsdag) och dessutom komma en del regn och snö (fredag och lördag).

Det har även varit en del trafikproblem, främst längs med Norrlandskusten i samband med att vädret växlar mellan kall- och tögrader samtidigt som det kommer nederbörd. Är det inte frysning av våta vägbanor så är det regn på kalla vägbanor (fredag respektive söndag).

Till slut kom vintern ändå. Tisdagen den 6 december gjorde den ett kliv ner till Värmland, Västmanland, Närke, Södermanland. Minusgrader både dag och natt och vi får en dygnsmedeltemperatur som är lägre än noll grader, dvs vinter. I så fall blir vinterns ankomst bara omkring en eller två veckor försenas till dessa orter.

Fast för att det verkligen skall vara vinter så skall kylan hålla i sig i fem dygn. Hur det blir dem den saken återstår att se. Men först skall det bli intressant att se om prognosen rörande löpsedlarna kalluftens ankomst håller.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

33 CommentsLeave a comment

 • Är det helt säkert att vinterkylan kommer på allvar?

  Senast igår var tendensen fortsatt milt. Och om den kommer, ser den ut att bli långvarig med mycket snö och kyla långt fram i tiden?

  Martin: Nix. Jag ser att den skulle kunna komma i nästa vecka, men inte hur länge den i så fall stannar. Det betyder alltså inte att december måste bli, bara att det i alla fall skulle kunna bli normalt ett par dagar.

 • Trodde inte du att december skulle bli mild?

  Nu talar du plötsligt om samma sak som ifjol, vinterkyla, snö och nedrasande kalluft från nordost. Antar att ännu en vinter med lång snö och kyla står för dörren, eller?

  Martin: Jo, jag trodde, och tror, att december blir mild. Så sent som i förmiddags berättade jag för en journalist på Expressen att jag trodde att december skulle bli 2-3 grader mildare än normalt. Vidare att det skulle komme en del snö sista veckan i december eller första i januari. Får se om kalluften nästa vecka kan tillintetgöra mitt antagande.

 • En mild vinter att vänta säger du först. Nu är det plötsligt rena vinterkylan och snön som gäller. Hur tror du att i synnerhet december, men även vintern, blir?

  Martin: Jag hoppas innerligt att det faktiskt blir lite mer normala temperaturer i nästa vecka. All respekt för folk som inte gillar vinter, snö och minusgrader men det är faktiskt en årstid och situation som brukar förekomma här i Norden.

 • Prognoser kan ju ändras, det är inget säkert. För mig känns det naturligt om en meteorolog är osäker. Vädrets makter är någorlunda svårt att handskas med. Vi får hoppas på en någorlunda god vinter! Jag är faktiskt lite orolig. Vintern har varit mycket efterlängtad. Tycker att vädret fr o m vår har varit enbart tråkigt. Inte särskilt varmt, inte särskilt kallt, inte särskilt åskigt (så klart) – inte särskilt något annat än tråkigt. Ska vi inte ta med hårdhandskarna och flytta kontinenten lite uppåt?! 😀

 • Är en del av denna blogg en parodi på Aftonbladets löpsedlar? Verkar uppenbarligen så.

  Är risken liten att väderläget blir som 2009 och 2010?

 • Hej Martin!

  Jag vill försvara dig lite här,

  Vad jag har läst av metrologi så är det inte lätt att veta exakt. Och att tyda av texten Martin Skrivit så tyder iallfall jag den som att han menar att det blir kallt ett par dagar nästa vecka, inte hela vintern som en del av er verkar tro han skriver!

  Och jag håller också med dig Martin,
  Vi bor i Sverige, här har vi 4 underbara omväxlande årstider, nu är det vinter och det är meningen att det ska vara snö och kyla, mysiga hemmakvällar framför brasan och härliga dagar i skidbacken. Om en del av er vill ha värme på vintern får ni flytta till ett annat land!

 • Förra året gnällde folk över hur kallt det var här
  i södra Sverige,nu gnäller en del över att det är
  för varmt.Sluta gnäll,ni som tycker att El-räkningen
  blev för dyr förra året.
  Mvh:Hallandskusten.

  Martin: Det kanske inte är samma personer som gnäller, utan den andra halvan 🙂 ?

 • Jag har inget emot vintern, bara den håller sig inom sin ram (mitten av december-mitten av mars). Visst, det är inte konstigt med vinter i december, men varje gång de senaste åren, meteorologerna talat om kalluft, har den varit långvarig, men detta säger antagligen inget om årets väder. Dessutom sade inte Martin vilka köldgrader det skulle bli, bara normalare väder. Det får gärna bli kallare och torrare, med kanske lite snö, men inte snöbyar från nordost, som oväntat kan bli förödande.

 • Hej Martin!

  Jag undrar om de svåra stormarna Gudrun och Per.
  Kom dom i Januari?
  Föregicks dom av mycket milda (varma) höstar?
  Kan man se något samband med till exempel
  vattentemperaturen i Atlanten och hur kalla vindar
  det kommer från ishavet?
  Ökar risken för storm i Januari om det föregås av
  en mild (varm) höst?

 • Hoppas verkligen du har rätt, nu vill jag ha minusgrader och riktig vinter! De här plusgraderna vill jag inte se röken av förrän i mars!

 • Så länge jag får några turer i min pulkabacke med min stjärtlapp och videokamera är jag nöjd.

  Jag följer utvecklingen med intresse eftersom det påverkar hur jag doserar min astmamedicin. Och när jag måste börja cykla med dubbdäck. Riktiga hårdingar cyklar året om!

 • Hoppas, hoppas verkligen det blir en extremt kall vinter så att snön blir 1,5 meter hög över hela landet. Hatar verkligen milda vintrar, vill att vintern ska bli iskall som de två senaste, eller åtminstonde 2009/2010 vintern. Martin, ni behöver inte alltid ha rätt. December kanske blir mycket kallare, januari och februari och till och med mars också! Tror du det är möjligt om man tänker att ni skulle kunna ha fel med att tro att vintern inte blir likadan som de två senaste?

  Martin: Jag skulle kunna tänka mig att ha fel angående det.

 • Solaktiviteten? Hur pass mycket påverkar den när det gäller mildväder? Det verkar finnas en allmän åsikt bland ”bekvämlighetsivrare” att det inte är mänsklig aktivitet som påverkar växthuseffekten. Får ofta höra och läsa om dessa cykler överallt!

  Martin: Jag skrev en blogg om solfläckarnas inverkan på klimatet för knappt ett år sedan. Variationer i solaktivitet påverkar oss, men den avgörande skillnaden står vi människor för (tex var 2010 rekordvarmt, trots ett nära minima i solcyklerna).

 • Jag tycker trots alla argumen åt olika håll att det är helt fantastiskt att man tror sig veta mer om klimatet om 150 år än om det ska snöa eller regna om en vecka !!!

  Martin: Är det inte fantastiskt. Men trots att man kan säga något om klimatet om ett par år så kan man inte säga något om vädret om ett par år.

  Varför? Jo därför att vädret är ett initialiseringsproblem, medan klimatet är ett energibalansproblem. Det gör hela skillnaden.

  Klimatet styrs i huvudsak av hur mycket energi som kommer till jorden respektive hur mycket som reflekteras/strålar bort.

  Vädret styrs av hur den energi som blir kvar omfördelas.

 • Borde inte sydvindar ge milt väder?

  Sydvindar står det hela 10-dygnsprognosen, och den 7 dec står det -1 grad och hård sydvind. Märkligt!

 • Enligt 10 dygns prognosen fortsatt milt för Göteborg men jag förstår att Göteborg inte representerar hela landet , Martin.

 • Precis som ovanstående skribent så använder jag wetterzentrale som utmärkt väderkälla och ser att dygnet runt den 5 dec ser mycket spännande ut med tanke på det lågtryck som väntas dra upp över Götaland. Både GFS, ECMWF och GME har med detta i sina prognoser dock med lite olika lösningar. Hur bedömer du chanserna ( jo det är kul )att det blir en ny storm?

  Mvh

  pelle

 • På vintern ska va kallt, men ingen dock vill frysa.
  På våren ska det blomma. Men jag vill slippa nysa.
  Sommaren ska vara underbar, ja så bar som möjligt.
  Hösten ska va höstlig, att räfsa är dock löjligt.

  Sydliga vindar kan betyda både varmt och kallt väder, det beror på temperaturen. 😉

 • Inget ovanligt för vintern brukar komma varje år kanske bara olika tider ibland som den kommer.

 • Finns det någon chans/risk, att kylan uteblir, och om den nu gör det, är det troligt att mildluft återkommer, och att vi kan få se en grön december?

 • Verkar som Martin Hedberg har Wetterzentrales temperaturkartor som startsida.

  Martin: Nix. Jag startar med en tom sida.

 • 30 november och Anders och +5 så det betyder att vi får en kall jul enligt dom gamla gubbarna och gummorna så få se då?

 • Här i mitten av Värmland har det blåst stormvindar hela natten och nu spikar regnet i backen så nån stor sol som anges på väderkartan syns inte till än men kanske kommer under dagen då!

  Sen undrar jag det här med att det kan bli påverkan av vädret beroende på soleruptioner som tydligen förväntas bli speciella 2012, vad säger du om det som meteorolog…?

  Martin: Om/när det blir extrema utbrott från solen så läggs det helt enkel till det vi redan har. Hänger man på relingen på båten och det börjar gå vågor på sjön så blir man blötare än om man sitter mitt i båten.

 • Hm.. så du menar att om det är t ex 25 grader kallt och massor med snö i februari så innebär det att det blir mer snö och ännu kallare under solens påverkan? Eller om påverkan sker sommartid, så blir det varmare eller kallare? Regn…? Mer stormar och åska eller vad?

 • I fysiken ska vi debattera om klimatförhändringar. Jag har letat efter fakta om hur klimatet var innan istiderna, om det inte skedde lika mycket temperaturshöjningar då? Om det är mer eller mindre naturligt att medeltemperaturen höjs. Självklart har jag inga tvivel om att alla utsläpp har en viss påverkan, men om det var samma temperaturshöjning redan innan istiden, så är det överdrivet, allt med klimathot, utsläpp osv?

 • Den fråga du ställer, ”…vad om inte?” är rätt svår att besvara. Formulera om den! Ty det är inte Stalin du ska tänka bort utan tusentals års händelser.

  För att väcka debatt skulle jag(!) istället fråga publiken:
  ”Hur många vill ha en vit jul? För X 000 år sedan hade jag kunnat lova er…”
  Eller kanske:
  ”Är det vi människor som gör att Arktis försvinner? Nej/Ja, Arktis…”
  Ska du debattera tycker jag du sen berättar vad du bygger dina inlägg på. Tycker det är ärligast.

 • Hej Martin! Icke fordi jag har noge imot vinteren, men enlig prognosene ser det icke särskild minst ut. Hva tror du, att det blir för en vädertype i december?