Av Martin Hedberg

Sådärja. Nu är våren här.

Det som krävdes var att de envisa högtrycken med all klar luft bröts ned. Smulades sönder, tillintetgjordes och ersattes av sydvästvindar och i bästa fall även lågtryck. Då blir det fart på snösmältningen och utomhusserveringarna.

För nu är vi här. I mitten av april med det väder som det medför. Vi meteorologer tycker att det är skoj -yrkesmässigt alltså. Dynamiken i lågtryck jämfört med högtryck är som att åka berg-och-dalbana jämfört med att titta på färg som torkar. Det är helt enkelt rörelser och variationerna man vill åt. Som att äta en femrätters middag med underhållning jämfört med gröt och gårdagens tidning.

Nu är det slut på det enformiga.

Nu är det slut med torkande färg och gröt. In på scenen kommer en hel karneval med väder som vi inte sett maken till på… flera månader.

Värmen kommer. Men med den också moln, regn och kraftiga vindar. Inte hela tiden, men variationer och olika hela tiden. Det är priset man betalar för mildluft på våra breddgrader.

Hur som helst. Det är kul ett tag med variationerna. Men efter ett tag så längtar man tillbaka till en stilla frukost med gröt, lingonsylt och mjölk. Och som tur är så kan man klämma in det i en femrätters när det handlar om väder.

Det blir inga långa sessioner med högtryck. Men tillräckligt för att solen skall markera sin närvaro och torka upp en liten del av det regn som faller och den smältande snö som snart fyller trädgårdar och vattendrag.

Välkommen vår och aprilväder.

/Martin

PS. Jag gör en prognos om att vi inte hinner in i maj innan folk tröttnat på våren och börjar fråga sig när sommaren kommer. DS. 😉

31 Comments

  • Vid södra Vänern går en gräns vid den välkända grästuvan vid tre stenar. Normalt menar grästuvan sig ligga i södra Sverige. Men naturliga variationer förekommer! Kan det vara växtxon 3,5 el. är det död. Martin bred smör på Sverige, varför dröjer du så!!!

  • Jan, du tolkar som fan läser bibeln. Många klagar på vintern, höstregn och rusk. Men få klagar på sommaren och väldigt få längtar till hösten. Det kan jag lova dig utan att föra statistik över alla jag mött. Det är bara att använda öronen och sedan förvara det i minnet. Sedan har jag nästan aldrig mött någon i din höga åldern som vill lyssna på någon annan,för med åldern stiger lyssnapåmigjaget och 65plus vill bara berätta om sitt egna högst intressanta liv.

  • Patrick, okej du längtar efter hösten. Bra, men du är nog rätt ensam om det. ALLA andra längtar till vår och sommaren. Det är det som håller oss vid liv här i Norden, själv älskar jag stabilt kallt vinterväder MEN jag längtar efter sommaren, vintern är ett nödvändigt ont. Utifall jag har fel, hur många här inne längtar efter höst? Fråga en svenne vad han längtar efter i januari/februari. Hur många skulle vilja skippa hösten om det gick?

  • @Bosse

    Jag tror att det är så att det inte är speciellt många som längtar efter hösten, men när den väl kommer njuter man av allt vad den har att bjuda på, alltså svampar, färggranna träd och frisk luft.

  • @Bosse

    Jo det är klart att många blivit riktigt trötta på de senaste höstarnas överlag riktigt blöta väder, då i synnerhet den förra hösten, som till och med jag upplever som en av de blötaste jag varit med om. Men till skillnad från många andra tycker jag faktiskt om regnigt och disigt väder, låt vara att man tröttnar på det på sommaren, men särskilt i november och december är det riktigt trevligt att julpynta hemmen, medan regnet slår ned mot fönsterblecken ute och dimman hänger tungt i luften. Men jag antar att jag är rätt ensam om denna åsikt=)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: