Från låg- till högtryck

Av Martin Hedberg

Just nu viner vinden träd, hus och master. Ett djupt lågtryck med centum över Shetlandsöarna ger ostadigt väder i hela Skandinavien -och lite till. Ett sammanhängande nederbördsområde täcker stora delar av Götaland och Svealand och kommer under dagen att röra sig till Norrland. Till och med södra Norrland kommer nederbörden i form av regn, men i Norra Norrland och i fjällen blir det snö eller snöblandat regn.

Lågtryckets centrum rör sig under torsdagen och fredagen åt nordost längs med den skandinaviska fjällkedjan. Det gör att det blir ostadigt även under fredagen -om än inte lika mycket av vare sig vindar, moln eller nederbörd som idag.

Under lördag och söndag är det istället en högtrycksrygg som passerar. Det gör att vädret blir i stort sett tvärtom, i synnerhet på söndagen: Svaga vindar, en hel del sol istället för moln och mest uppehåll.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Hej jo jag undrar börjar atlantiska orkan säsongen 1 juni? undrar bara för brukar ha koll på dom för dom kommer i bland in i golf strömmen och jetströmmen och bort till europa senast med orkanen katia (2011).

  • HejMartin.Visst är det härligt med vårvindar friska
    och framför allt när det är så milt det tar på både snö och is.Men min fråga är blåser det mer nu än det gjorde förr?Många säger att det är så eller är det bara som folk tror.Du som är proffs kanske vet.

  • Hej Martin
    Vad säger du om utvärderingen som gjorts av vädersajterna och som publicertas i aftonbladet?
    Bor själv på Söderslätt i Skåne och här stämmer prognoserna max 1 gång på 10.

  • Martin menar att nederbörden uppe i södra norrland kommer i form av regn. No kidding. Hur kan det snöa med temperaturer nära +13c?! Martin är ett geni :p!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *