Det brinner i bastun

Ännu en rekordvarm månad. Och vi reagerar som om vi vore förvånade. Men hallå! Är det någon som på riktigt tror att temperaturen kommer att falla, eller ens plana ut!?

Bastuaggregatet har fattat eld, dörren är låst och vi tittar med förvåning på termometern.
Strömbrytaren sitter på väggen, men snart är det för varmt för att slå av den. Dessutom har det börja brinna i väggen och när det tar sig så blir det ännu varmare, med eller utan el i aggregatet.

Elektrikern har varit här en gång i kvarten och sagt att vi kör för hårt, men högljudda herrar närmast dörren var berusade och sa att han inte visste vad han höll på med, så hans goda råd rann ut i avloppet. De som kände oro gjorde vad de kunde, men de högljudda fyllona hade för mycket att säga till om.

Och nu när det börjar bli varmt och oroligt i lägret så hävdar fyllona att de skall ha bästa platserna där det fortfarande är lite svalka. Där har de i och för sig suttit hela tiden och skruvat upp temperaturen, men de har ingen förståelse för att andra vill flytta ner. ”Nä, ni får skylla er själva att ni hamnade på de varmaste platserna och att luften nu är förpestad av brandrök”.

Sannerligen så börja det bli hett om öronen. De som läser av termometern och försöker samla krafterna för att agera blir hela tiden hyschade av de feta herrarna närmast dörren. ”Termometern går fel och vi tänker ta ner den så ingen skall läsa av den och fatta åt vilket håll vi är på väg och hur fort det går.”

Metaforer och historier i all ära. Men jag som har följt klimatfrågor genom hela mitt yrkesliv är både förfärad och djupt besviken på mänskligheten. Vår kortsiktighet, egoism, självdestruktiva beteende, förnekelse och djupt irrationella beteende.

Det är som Paul Crutzen sade:

”We live today in what may appropriately be called the “Anthropocene” –a new geologic epoch in which humankind has emerged as a globally significant –and potentially intelligent– force capable of reshaping the face of the planet.”

”Potentially intelligent”. Vi gör så mycket tokigheter och vi undlåter att lösa problemen, trots att vi vet vad som behöver göras och att det inte är omöjligt att fixa (tex förnybar energi istället för fossil).

Nej, istället hittar vi på ”Key Performance Index” och så bestämmer vi att de är mer eller mindre heliga, tex tillväxt i västvärlden. Och om det bara finns misstanken om att något skulle kunna hota BNP-tillväxten, så är det ett stort NEJ.

Vad gör det om korallreven dör, fisken försvinner, haven försuras, det blir skyfall, torka, stormar och missväxt, skogen skövlas, havsnivån stiger och allt äter sakta men mycket säkert upp infrastruktur, kultur och livsmiljöer och den civilisation och välfärd som våra förfäder lagt grunden för och vi säger oss värdesätta högt?

Men egentligen skiter vi i framtiden. Bara jag får mitt, här och nu. Framtiden? Titta vilka fantastiska innovationer vi har fått, telefoner, titthålskirurgi och twitter. Vad skall komma härnäst? De fixar säkert klimat, mat och havsnivå. Vem vet, de kanske bygger ett gigantiskt kylskåp på Arktis, avsaltar och pumpar upp vatten så att hela Sahara grönskar igen och bygger en osmotisk koldioxiddammsugare?

Under tiden som lågorna slår upp mot taket så tittar vi på termometern och hoppas att elektrikern skall komma tillbaka och säga att allt är mätfel. Eller att det är en naturlig brand som hade inträffat i alla fall, att det bara är en slump att det inträffar nu när vi kör bastun mot bättre vetande. Som om det skulle göra saken bättre, skulle vi inte göra något då heller?

Nä, så här ligger det till: Så länge, och lite till, vi plockar upp fossilt kol ur marken och skövlar skogar som kommer det att bli allt varmare. Haven försuras, glaciärerna smälter, vädret blir mer oförutsägbart, mönster ändras, det blir torka och skyfall -på olika platser. mm

Högsta prioritet är nu att minska utsläppen av koldioxid med storleksordningen 10% per år! Och samtidigt ta hand om våra medmänniskor och anpassa oss till de förändringar som generationer före oss, och vi själva, byggt in i systemet. Vi skall inte göra saker som förutsätter fossil energi och vi skall satsa massivt på att bygga ut förnybar kapacitet.

Okay, det görs redan mycket. Då vänder vi blickarna åt de hållen och stöttar de som jobbar för att skapa en bättre värld. Men glöm inte bort att kolet måste vara kvar i marken! Solpaneler, närodlad vegetarisk mat och alla andra bra saker är till ingen klimatnytta om vi inte samtidigt ser till att kolet är kvar i marken.

Basta!

/Martin

62 tankar på “Det brinner i bastun”

 1. Polarvirveln i stratosfären vid 10mb roterar nu tom medsols och säsongen är över för att följa kopplingen till troposfären.
  https://earth.nullschool.net/#2017/04/15/0300Z/wind/isobaric/10hPa/orthographic=-1.48,75.08,332
  Nu är det solsken dygnet runt och smältande havsis som står på menyn för Arktiska oceanen.

  Blir det en normal högtrycksbetonad sommar i Arktis eller inte? Vill man behålla 2012 som bottenrekord i September så får man hoppas på lagom lågtrycksbetonat med mycket moln och inga stormar. Inte bara isen är tunn, även de scenarier som ger så låg avsmältning som möjligt, tunnar ut. 🙁

  Vi går på lina och pimplar Jack Daniels.

  Svara
 2. Dagen för uppståndelsen. Hmm.
  Vad sägs om att byta ut Påsken mot något verkligt, t ex fyra helgdagar för Arktis?
  Det är vår i Arktis och tidpunkten hade passat bra.

  Ryssarna är där och har redan intagit 90° nord via Barneo:
  https://thebarentsobserver.com/en/borders/2017/04/russian-border-guards-conquer-north-pole

  De här tre har mellanhoppat via Barneos läger och Longyearbyen på Svalbard för att åka skidor de sista två graderna. De har givetvis valt 2 grader av en viss anledning.
  http://www.2dgrees.com/blog/
  Det är inte ens säkert att de lyckas den ”lilla” biten som är kvar:
  http://www.2dgrees.com/the-sound-a-locomotive-the-middle-the-arctic/

  I framtiden kan vi istället använda de här dagarna för att minnas Arktis, som det en gång var.

  Det finns hur mycket som helst att skriva om med anknytning till ett döende Arktis. Precis hur mycket som helst. Fyra dagar räcker inte, inte ens 365 dagar per år, räcker.

  Svara
 3. Apropå din tweet ovan Martin och länken till Thinkprogress, som även nämner och länkar till Washington Post’s artikel om sprickan i Petermann.
  Jag vet att Nico Sun, som jag skrev lite om ovan,
  http://martinhedberg.se/det-brinner-i-bastun/#comment-58468
  postade en satellitbild på den redan i December. Den är mao inte jätteny.

  Det är snudd på overkligt att sitta och följa en värld som smälter.

  Svara
 4. Suttit och tittat i den första(?) hydrologiska kartläggningen av Antarktis nu på morgonen:
  https://www.nature.com/nature/journal/v544/n7650/full/nature22049.html
  Man har kartlagt nästan 700 vattendrag och pooler. Pappret går att hitta utan betalning men under extended data hittar man större bilder.
  Tog Fig1 (som är ett kollage) från pappret och blåste upp den till 4168×3900 pixels. Men den blev givetvis för stor att lägga ut i det format jag ville, kollade runt lite o den här videon funkar:
  https://youtu.be/b07SyqVhGTo

  Svara
 5. Isande vindar, snöfall och minusgrader i maj… Kallaste natten på 70 år i Uppsala… Jag vet inte vilken planet ni bor på men jag tycker det är ganska kallt i “bastun”.

  Svara
   • Skilj på väder och klimat. Tokhett i indien, pakistan etc. Åk dit så ändrar du nog uppfattning. Däremot undrar man över de höga lufttryck och tryckskillnader som rådit över europa senaste månaderna. Atlantlågtrycken har verkligen haft svårt att bryta igenom högtrycksblockeringarna över västra och norra europa. Verkar som det azoriska högtrycket förstärkts åt nordväst och tidvis förbundit sig med högtryck över ryssland.

    Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: