Av Martin Hedberg

Om en dryg vecka blir det kallare, kan det vara sant!? På tisdag och onsdag nästa vecka ser det ut att dra ner kalluft över Skandinavien.

Jag gör ett par prognoser till: Åtminstone en löpsedel kommer att prydas av ett frostbitet ansikte, troligen en man med is i skägget. Texten kommer att vara något i stil med ”Nu kommer iskylan”.

Innan dess har det hunnit vara blåsigt (onsdag-torsdag) och dessutom komma en del regn och snö (fredag och lördag).

Det har även varit en del trafikproblem, främst längs med Norrlandskusten i samband med att vädret växlar mellan kall- och tögrader samtidigt som det kommer nederbörd. Är det inte frysning av våta vägbanor så är det regn på kalla vägbanor (fredag respektive söndag).

Till slut kom vintern ändå. Tisdagen den 6 december gjorde den ett kliv ner till Värmland, Västmanland, Närke, Södermanland. Minusgrader både dag och natt och vi får en dygnsmedeltemperatur som är lägre än noll grader, dvs vinter. I så fall blir vinterns ankomst bara omkring en eller två veckor försenas till dessa orter.

Fast för att det verkligen skall vara vinter så skall kylan hålla i sig i fem dygn. Hur det blir dem den saken återstår att se. Men först skall det bli intressant att se om prognosen rörande löpsedlarna kalluftens ankomst håller.

/Martin

33 Comments

 • Verkar som Martin Hedberg har Wetterzentrales temperaturkartor som startsida.

  Martin: Nix. Jag startar med en tom sida.

 • 30 november och Anders och +5 så det betyder att vi får en kall jul enligt dom gamla gubbarna och gummorna så få se då?

 • Här i mitten av Värmland har det blåst stormvindar hela natten och nu spikar regnet i backen så nån stor sol som anges på väderkartan syns inte till än men kanske kommer under dagen då!

  Sen undrar jag det här med att det kan bli påverkan av vädret beroende på soleruptioner som tydligen förväntas bli speciella 2012, vad säger du om det som meteorolog…?

  Martin: Om/när det blir extrema utbrott från solen så läggs det helt enkel till det vi redan har. Hänger man på relingen på båten och det börjar gå vågor på sjön så blir man blötare än om man sitter mitt i båten.

 • Hm.. så du menar att om det är t ex 25 grader kallt och massor med snö i februari så innebär det att det blir mer snö och ännu kallare under solens påverkan? Eller om påverkan sker sommartid, så blir det varmare eller kallare? Regn…? Mer stormar och åska eller vad?

 • I fysiken ska vi debattera om klimatförhändringar. Jag har letat efter fakta om hur klimatet var innan istiderna, om det inte skedde lika mycket temperaturshöjningar då? Om det är mer eller mindre naturligt att medeltemperaturen höjs. Självklart har jag inga tvivel om att alla utsläpp har en viss påverkan, men om det var samma temperaturshöjning redan innan istiden, så är det överdrivet, allt med klimathot, utsläpp osv?

 • Den fråga du ställer, ”…vad om inte?” är rätt svår att besvara. Formulera om den! Ty det är inte Stalin du ska tänka bort utan tusentals års händelser.

  För att väcka debatt skulle jag(!) istället fråga publiken:
  ”Hur många vill ha en vit jul? För X 000 år sedan hade jag kunnat lova er…”
  Eller kanske:
  ”Är det vi människor som gör att Arktis försvinner? Nej/Ja, Arktis…”
  Ska du debattera tycker jag du sen berättar vad du bygger dina inlägg på. Tycker det är ärligast.

 • Hej Martin! Icke fordi jag har noge imot vinteren, men enlig prognosene ser det icke särskild minst ut. Hva tror du, att det blir för en vädertype i december?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: