Av Martin Hedberg

Mars 2013 kommer att gå till historien som en solig, kall och nederbördsfattig månad.

Många frågar sig var våren är, eller kanske snarare när den kommer. De flesta jag möter önskar att det vore mer ”normalt”, dvs att det skulle vara 3-5 grader varmare än det är.

Vinter eller vår?

Men det finns de som uppskattar situationen. Det gäller såväl privat som yrkesmässigt. Många vill tex njuta av vintersporter som skidåkning och vad är väl då bättre än kombinationen solsken och minusgrader?

De som arbetar i med avverkning i skogen är också tacksamma för att kalluften ligger kvar länge. Det gör att tjälen sitter i och att det går att både avverka och köra ut timmer på mark och vägar som bär. Förutom att man slipper köra fast så ger det dessutom mindre eller inga körskador på markerna. (Det kanske kan kompensera något för de låga priserna på skogsråvaror som råder just nu?)

Högtrycket ligger envist kvar över oss. Det ger lite moln, dvs mycket solsken, och dagsmeja på de flesta platser i landet. Men frånvaron av moln nattetid gör att även utstrålningen av energi blir stor. Det gör att temperaturen faller ner till 5 till 15 minusgrader om nätterna och tidig morgon.

Snöbyar dra in över fjällen och en del av dessa ger även snö öster om fjällkedjan, men annars blir det inte så mycket nederbörd över Sverige kommande dagar.

Och när blir det då varmare? För att det skall bli vår så skall dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader sju dygn i sträck. Det har i och för sig redan inträffat på många platser, från Lappland till Skåne (minns att det var molnigt och milt i februari?), men den varaktiga våren dröjer ännu en tid.

Temperaturen stiger sakta, dag för dag. Detta mer till följd av att solen värmer allt mer än att varmare luft strömmar in. Vi får för det mesta jobba med den luftmassa vi råkar ha över oss. Inga gratisluncher från varmare platser. Från den 2:a till den 6:e april blir det tex omkring 5 plusgrader i östra Svealand. Men med lika många minusgrader så blir det ingen vår. I synnerhet som temperaturen ser ut att falla tillbaka något den 7:e april.

Men sedan stiger det igen, både dagstemperaturen och framför allt nattemperaturen. Det gör att våren till slut gör entré. Och det kan då återigen bli parallellt över en stor del av landet samtidigt.

Kung Bore släpper inte greppet så lätt i år. Men å andra sidan så får vi ju massor av solsken. Det är annorlunda mot vad det brukar vara, men/och bara att gilla läget.

/Martin

56 Comments

 • Läste precis att NAO index låg/ligger på extremt negativt vilket har gett detta vädret. Finns det någon chans att det kan vända och bli till det extremt positiva hållet? Och det Pratas ju mer om negativt index än positivt. Varför?

 • @ Stefan M: Du skriver att undertecknad (övertecknad?) ”brukar hänvisa till att man använder esemblevärden”. Det har jag aldrig gjort eftersom ingen vad jag vet använder ensemblevaerden (såvida inget hänt mycket nyligen). Om någon vädersajt är mera hoppig än någon annan kan bara avgöras om man för statistik över hoppigheten under en månad eller två.

  @ Flera andra; Vad gäller NAO och dess index vill jag upprepa att den Åke Johansson ger på SMHI:s hemsida och de flesta av Wikipedias förklaringar de franska och finska undantagna)är vilseledande vad avser indexets ”styrande” eller ”drivande” effekt på atmosfären.

  NAO indexet är i princip lufttrycksskillnaden mellan Island och Azorerna, ett ganska grovt mått på strömningen över hela Nordatlanten. Men ett bekvämt mått. Men ett lågt eller högt NAO-index ”leder” inte till att lågtrycken tar vissa banor och högtrycken andra. Tvärtom, som en f ö l j d a v hur lågtryck och högtryck rör sig får vi låga eller höga NAO index.

  Det är lika meningsfullt att säga att vi har en kall vinter ”på grund av” negativt NAO index som att säga att vi har en kall vinter ”på grund av” låga Celsiustal.

 • Peter Nilsson:tack för den härliga dikten på en
  underbar gammalsvenska.Och tack för förtydligandena av NAO och hur det tolkas.
  Såg en braskande löpsedel i dag ”supervärme +18
  på gång”? Kan man lita på det?
  Mvh

 • Bra Jan, nu vet jag att du raljerar. Regn på julafton hör till vanligheterna i Götaland. Det är ovanligt kallt justnu, oavsett om du har upplevt en snöstorm i skåne eller inte. Och vem har klagat på nordiskt klimat? Mars i Götaland brukar kantas av nederbörd och lågtryck inte högtryck i den här omfattningen, ingen nederbörd att nämna på snart 2 månader här. Det är ovanligt, precis som de kalla krigsvintrarna mm. Ovanligt fin vinter har det varit det här året.

 • Jadu, Tyson.

  Det värsta jag nånsin har sett på Klart.se var en gång i Arkhangelsk där det en dag en sen majmånad skulle bli 22 plusgrader och snöblandat regn.

  Det glömmer jag aldrig, haha! 😀

  22 plusgarader i maj är varmt, men inget jätteovanligt över nordvästligaste Ryssland. Men snöblandat regn samtidigt måste väl rimligen vara helt omöjligt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: