Bättre väder i augusti

Martin Hedberg

Så där.

Ny månad och dags för lite nytt väder. Men det är bäst att jag redan från början stillar eventuella förhoppningar om högsommar, blockerande högtryck och liknande.

Det blir lite varmare, lite mer sol, mindre regn (nåja, i Norrbotten och Västerbotten regnar det ett tag till) och mest svaga vindar.

Vi får en mix av vandrande lågtryck och högtryck. Men istället för regn-moln-sol-moln-… så blir det sol-växlande molnighet-regn-sol-…

Den här sommaren har inte avvikit så mycket från det normala avseende medeltemperaturen. Men den har varit ”sämre” genom att det varit mer moln och regn.

Just det här med molnen har i sin tur inte bara medfört att det varit färre soltimmar. Nej, det har även medfört att temperaturen inte varierat så mycket över dygnet. Molnen fungerar som ett täcke: Det har inte blivit så kallt om nätterna, men/och framför allt så har det inte blivit så varmt om dagarna.

Det som folk och media reagerat på är avsaknaden av höga dagstemperaturer. Det är i stort det i kombination med soltimmar, som definierar vår upplevelse av sommar. Men trots att det inte varit så varmt om dagarna så har alltså medeltemperaturen varit i stort sett normal.

Och så några avslutande ord om den svenska sommarens koppling till klimatet:

1.1. För att medelvärdet, av tex temperaturen, skall ändras så krävs att strukturen av mätdata ändras.

1.2. Även om strukturen av mätdata ändras så behöver inte medelvärdet ändras. (tex temperaturen denna sommar)

2. Nej, det har inte varit osedvanligt varmt i Sverige denna sommar, men planeten som helhet noterar all-time-high temperaturer.

Väder för svenska orter på Vädercentralen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

  • Denna sommar kanske landar någonstans kring där sommaren 2012 landade? Lite kallare än medelvärdet. Har inga större förväntningar på Augusti annat än just att det förhoppningsvis blir lite mindre moln för en gångs skull. Här i Västerbotten har det verkligen inte varit någon solig upplevelse hittills och vissa somrar har Augusti verkligen räddat läget.

    Sedan hoppas jag på en kall och lugn höst så sikfisket får en chans att återhämta sig lite efter flertalet milda höstar. Misstänker att temperaturöverskottet på allvar börjar visa sig redan i September igen dock i enlighet med modellerna; men det är nog mest bara magkänslan jag går på nu.

  • Hej Martin ! Det kanske inte är så underligt att den svenska sommaren inte visar den bästa sidan detta året.När man hör att hela Juli har det varit över 40 grader i Kalifoninen och Medelhavsområdet. Så det är klart att någonstans blir det väl sämre väder. Däremot inte sagt att vi vill ha 40 gradig värme det vore förskräckligt . Heller vad säger du Martin!

  • Hej!
    Förstår inte riktigt vad du tänker på angående punkt 1.1.
    Temperaturen stiger globalt på jorden. Vad är det som är fel med de temperaturer som mäts idag?
    Personligen tycker jag att sommaren på västkusten har varit toppen. Jag gillar 18-20 grader och växlande molnighet, med ganska lite regn.

  • Hej !
    Vissa dar känns det som man är i fjällvärlden & inte i Höga Kusten området . Mycket nordväst vindar denna sommar .
    Barnen har badat på utebadplatsen 2 gånger i sommar , 2-3 Juli när det var över 30 grader varmt .
    Hur kunde temperaturen sjunka från 30 grader till 15 grader dagen efter utan att det åskade ?
    Vissa nätter har det varit närmare 0 gradigt .Det kan inte vara normalt i Juli i mellersta Norrlandskusten eller ?
    M.v.h Jakob.

  • Det är svårt att hålla sig ifrån att kommentera när man väl börjat, så en kommentar till kommer här.

    Att meteorologerna överskattar förväntad temperatur kvarstår lika idag som varje dag. På SMHI stod för någon timma sedan att temperaturen är förväntad till 18 plusgrader (med en halv sol) här i Göteborg just för denna timman när detta skrivs (kl 15.00). Termometern visar istället för 18 plusgrader 13 plusgrader, det regnar och vinden är kall. Temperaturmässigt är det en differens med 5 grader överskattad förväntad temperatur. Paraply och varma kläder rekommenderas i Göteborg vid vistelse utomhus.

    För Tisdag står det att det skall bli 27 plusgrader. Att det skall kunna bli mer än dubbelt så hög temperatur mot just nu känns osannolikt.

    För att vara lite konstruktiv så vill jag skriva till Martin att jag uppskattar visad insikt med artikeln. Det är bra att så klokt skriva om avsaknad av höga dagstemperaturer och molnighetens påverkan på medeltemperaturen. Jag skulle gärna vilja se djupare knutet till detta med inlandsklimat och kustklimat. Inlandsklimat kännetecknas som normalt av karaktär med möjlighet till högre dagstemperatur i kombination med kallare nattemperatur till skillnad mot kustklimat.

    Ser man till exempel till vattentemperaturen så är temperaturen Skagerack/Kattegatt cirka 14-16 plusgrader just nu (vid Grötö just nu 15 plusgrader) när den 2014 var cirka 20-22 plusgrader. Det är en avsevärd skillnad. Skillnaden kan säkert påvisas vara större med noggrann studie och analys men vill försöka undvika överdriva. Det visar att temperaturen över en längre tid har varit lägre i år än förra året. Har inte kontrollerat men lika kanske gäller för det större insjöarna, Vänern, Vättern, Mälaren, Storsjön och för också Östersjön. Värme (och kyla) konserveras i havet och stora sjöar och påverkar lufttemperaturen. När som i år ingen värme konserverats kan det verka temperaturnedsättande i Augusti och September när solens kraft avtar.

    • 27 grader i Göteborg på tisdag är fullt möjligt.
      På vår sajt Vadercentralen.se lägger vi upp prognoser från tre olika institut, SMHI, Yr.no och OpenWeather. Genomsnittet av dessa tre källor säger att det skall bli 26 grader i Göteborg på tisdag. (https://www.vadercentralen.se/v%C3%A4der-g%C3%B6teborg)

      Jag håller med om att det kan kännas konstigt om det idag har varit 13 grader, men det är just det som man har vädermodeller för att kunna beräkna. I naturen är det inte ovanligt att det skiftar snabbt. Det är fascinerande att det går att beräkna förändringarna.

      • Angående 27 plus. Ok, det står sydostlig vind 10 msek så ger det en liten chans att temperaturen kan stegra mycket. Om det hade blåst västligt så hjälper det inte hur mycket det blåser, det finns ingen chans att blåsa upp temperaturen till 27 plus över det kalla havet. Blir spännande att se hur det blir.

        I exemplet i min ovan kommentar står det nu på SMHI att temperaturen kl 15.00 var 16 plusgrader. Det är en avvikelse mot den temperatur som mitt mätinstrument visade, vilket rimligen är lokal variation relaterat SMHI mätinstrument. Men fortfarande är det i SMHI egen mätning 2 grader lägre temperatur än vad SMHI prognos visade som alltså visade 18 plusgrader för närmsta timman den aktuella timman. Det är som jag ser det en stor avvikelse när det är så kort tidsperiod som mindre än en timmas tid det gäller.

        Vill stilla min nyfikenhet och skulle vilja fråga någon meteorolog anledning till att man konsekvent överskattar förväntad temperatur i alla prognoser. Har aldrig någon gång sett att någon prognos underskattat förväntad temperatur. Alltså att det i verkligheten blivit varmare temperatur än vad prognosen säger.

        Ibland hör man till exempel i väderprognosen någon presentatör som säger att temperaturen kan gå upp till xx temperatur och på väderkartan står det då just den xx temperatur angivet. Eftersom temperaturen sannolikt inte kommer gå upp till den förväntade temperaturen mer än möjligtvis händelsevis kanske på någon enstaka plats så kommer alla utan någon möjligtvis händelsevis kanske någon enstaka uppleva att väderprognosen talar osanning och att presentatören målar osanna förväntningar. Vilket är ett rimligt antagande då Martin i sin bloggpost skriver att media och folk i allmänhet definierar sommaren med varm temperatur och sol och fler studerar också väderprognosen eftersom man har tid till det. Bättre vore som jag ser det att väderpresentatören presenterar en avsevärt lägre temperatur och om temperaturen då i verkligheten blir högre så ser de flesta det som en positiv överraskning. Nu har presentatörerna istället själva skapat en bild att man överdriver förväntad temperatur och överdriver förväntat solsken.

        • Jag får lyfta på hatten för meteorologerna som prickade rätt vad gäller temperaturen idag. En härligt varm dag också. Nu ikväll har vinden slagit över på sydväst och genast sjunk temperaturen 7-8 grader.

          • Meteorologer i all ära men jag lyfter hellre på hatten för modeller och superdatorer baserade på fysik man kan ”ta” på och som gör det möjligt för oss klenskaftade amatörer att visualisera ett troligt framtidsscenario ur kaos helt på egen hand.

            Obs, jag pratar om väder, klimatfrågan är mycket enklare.

  • Dygnets/månadens medeltemperatur är ett ganska ointressant mått för oss som inte är meteorologer. Som ett komplement till nämnda värde kunde man också beräkna medelvärdet av maxtempen under en månad. Jag är säker på att julivärdet för i fjol skulle ligga 4-5 gr högre än årets. Det är i varje fall helt absurt att jämställa årets juliväder med förra årets ur ett njutbarhetsperspektiv.

    • Har kollat mina väderdata o för juli 2015 blev medelvärdet av max tempen 21,3 gr, oväntat högt. För juli 2014 blev det 26,6 gr, ungefär som jag gissade ovan.

      • Jag blir lite nyfiken för vilken ort det gäller, eller om det är för riket i helhet ?

        Kan tänka mig att skillnad mellan åren som du noterat och beskriver kan skilja mellan inland och kust, norr och söder, till exempel.

  • Hej Martin ser ut som vi får högsommar värme.nu i augusti eller hur ser långtidsprognoserna ut för augusti gärna ett svar

  • NAO-indexet verkar vilja hålla sig på den negativa sidan. Nu vet jag inte hur stark påverkan på vårat väder är under sommaren, men rent induktivt känns det ju som att det ger en hint av vad vi kan ha att vänta oss. Det förväntas bli en ordentlig El nino vilket skulle kunna påverka golfströmmen och i sin tur atlantens inflytande över vintern. Hoppas innerligt vi slipper de lågtryckspotpurri som vi haft de senaste två vintrarna.

  • Nog är det för varmt på planeten.
    Jakobshavn på Grönland kalvade i vintras och höll som mest 11 meter per dag då.
    Nu kalvade Pine Island Glácier i Antarktis mitt i vintern.
    http://www.polarview.aq/images/105_S1jpgfull/S1A_EW_GRDM_1SSH_20150802T033041_E275_S_1.final.jpg
    Stor bild, över 32MB. Täcker inte hela PIG men längs upp i högra hörnet syns det tydligt, det finns en tidigare bild på polarview som visar enorma isflak som flyter ut söder om PIG. Det var 2013 förra gången, före det 2007, före det tiotals år mellan varje.

    Precis som övriga glaciärer på planeten.
    http://www.mediadesk.uzh.ch/articles/2015/gletscher-verlieren-mehr-eis-als-je-zuvor_en.html
    Citat.
    ”The observed glaciers currently lose between half a metre and one metre of its ice thickness every year – this is two to three times more than the corresponding average of the 20th century», explains Michael Zemp, Director of the World Glacier Monitoring Service and lead author of the study. «Exact measurements of this ice loss are reported from a few hundred glaciers only. However, these results are qualitatively confirmed from field and satellite-based observations for tens of thousands of glaciers around the world.”
    Studien ligger här och är inte bakom paywall.
    http://www.ingentaconnect.com/content/igsoc/jog/pre-prints/content-ings_jog_15j017

  • Hej Martin,
    Funderade kring dom förhållandevis gamla temperaturrekord vi har i Sverige (38 grader i Målilla och Ultuna). I år har värmerekorden slagits i flera länder, bl.a. I tyskland, Schweiz och Holland (ev ytterligare putsning idag). I Norge vill jag minnas att rekordet slog förra sommaren och Finland satte sitt för ett par år sedan. Hur kan det komma sig att Sveriges rekord är så gamla? Varken 1994 eller 2014 var vi ens i närheten trots att dessa somrar klassas som några av Sveriges varmaste. Den globala uppvärmningen i kombination med rätt förutsättningar borde gett oss ett nytt ATH eller åtminstone månadshögsta för Juni eller Aug. Ska man ifrågasätta om de 38 grader som uppmätts i Sverige verkligen följer dagens standard för att mäta temperatur?
    Mvh
    //A

  • Hej Martin. I juli blev det normal eller något under normal temp jämfört mot 1961-1990, men juli månad sjönk ca 0,5-1,0 *C jämfört med serien från 1931-1960 och även 1901-1930 var varmare i Stockholm. Så då torde denna sommar likna mycket den som var under perioden 1961-1990. Som exempel från Väder och vatten medeltemp 1961-1990 (inom parentes 1931-1960): Stockholm: 17,1 (17,8), Göteborg: 17,0 (17,5), Karlstad: 16,1 (17,2), Lund: 16,8 (17,4), Falun: 15,8 (16,7), och Junsele: 14,4 (15,4). Dessa orter har långa mätserier.

    • Prognoser är färskvara som sagt, bara dryga tre timmar efter föregående inlägg har ”dippen” i början av september försvunnit, och nuvarande väder ser ut att hålla i sig i minst 15 dygn…. 🙂
      Björkarna börjar dock bli rejält gula av torkan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *