Kan vädret bli värre i sommar?

Oväder till helgen

Just som folk börjat misströsta på riktigt över sommarvädret, så visade det sig att det faktiskt kunde bli ännu värre.

Nej det är inget så enkelt som ännu ett par dagar med regn, moln och låga temperaturer. Nej, det är ett lågtryck av den sorten som vi vanligen ser på hösten.

Det drar in över södra Götaland under lördag morgon och avancerar därefter norrut över landet under lördag, söndag och måndag. Det kommer att påverka mer än antalet soltimmar soldyrkare kan få. Det är tillräckligt omfattande för att stöka till samhällsfunktioner som flyg, båt, tåg och biltrafik.

Det är nästan komiskt: Det har visat sig att det i genomsnitt är en rätt så normal sommar hittills och att året som helhet bjudit på varmare väder än normalt. Det senare är främst en konsekvens av den bleka vintern.

Men vi hade i alla fal en knapp vecka med högsommarvärme. Och nu så får vi en helg med kraftigt regn i hela landet och nästan-storm vindar.

Vädret för din ort på vadercentralen.se.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

60 CommentsLeave a comment

 • Just det, hösten kommer tidigt i år känns det som. 🙂

  Just nu ikväll vindstilla och uppehåll, men luften är kylig så som normalt senare fram på hösten. Antar att det är för att inte något har blivit uppvärmt i sommar. Havstemperatur varierar kring 14 – 16 grader.

 • Underbar dag igår, inte för att bada men för allt annat.
  Det är torrt i backen, så det kan väl vara på plats med ett par lågtryck på raken och en rotblöta, innan Augusti kommer med lite mer högtryck och sol.

  • Det är bra det finns olika smak. 🙂

   Personligen så uppskattar jag årstidsväxlingar. Varmt och sol på sommaren och kallt med en del sol också på vintern gillar jag. Det här med samma ständigt mulet, regn och blåst och samma temperatur året runt som det varit i år är trist tycker jag. Idag är det garanterat noll chans till sol, men med lite tur kanske solen tittar fram igen om någon vecka eller så.

   Ser att smhi nu ändrat prognosen för veckan som kommer. Nu har de ritat mulet och regn varje dag hela veckan, för någon dag sedan hade de ritat solar senare i veckan. Troligtvis försvinner de solarna de fortfarande har kvar på kartan om några dagar.

   Det är möjligt det kan ändra sig någon gång under Augusti. Mitt tips är att det inte gör det, istället är det säkert än mer intensifierat blåst, regn och mulet att se framemot, ungefär som det brukar vara i November och December och hösten kom tidigt går nog att summera senare.

   • Japp. Men jag tittar hellre på tipsen från ECMWF när det gäller Augusti. Vi får se. 😉

    • Ser att smhi nu bytt ut ytterligare några solar till moln med regn i prognosen för nästa vecka. Fortfarande finns en halv sol kvar Lördagen den 1 Augusti.

     • Ok, brukar själv använda Meteociel eller Wetterzentrale där man kan titta på alla modeller.

 • Hej Martin . Jag bara undrar om denna sommar skiljer sej från andra dåliga somrar ? Kommer ihåg många somrar som har varit dåliga eller rent av usla . Men det värkar som denna tar priset enligt många . Och så detta med växthus effekten o liten istid vad ska man tro? Hoppas du kan reda ut detta Martin . Har inte kunnat följa med är på länge utav olika andledningar så jag har väl missat mycket skulle jag tro ?

  • Hej Lennart.
   Det där med istiden, det kan du lägga åt sidan. Det kommer inte att bli något av den. Det var journalister som misstolkade/överdrev en föreläsning som handlade om antalet solfläckar, inte om en eventuell istid. Förutom att det inte var en vetenskapligt granskad artikel som handlade den inte om klimat överhuvudtaget.

   Denna sommar kommer nog att landa på någorlunda normal/något kallare vad gäller temperatur. Men däremot så tror jag att det blir lite närmare rekord när det gäller nederbörd och antalet (få) soltimmar.

    • Wibjörn Karlén har fastnat i sina egna och andra ”klimatförnekares” fantasier och återvändsgränder.
     Di lärde tvistar varken om det eller om det skall bli en ”lilla istid” igen.

   • Här i N Bohuslän har det hittills regnat ovanligt lite, 50 mm i juni o 15 mm i juli tom fre 24/7 men sen kom 30 mm lör o sön. Vatten tempen är också låg, just nu ca 18.5 gr med 21 gr som högst några dagar. Max brukar ligga på 24 – 26 normala somrar. Vattentempen återspeglar ju antalet soltimmar såväl som lufttempen, så åtm här har det varit en ovanligt kall sommar hittills.

    • Skulle nog inte sagt det där om lite regn i juli, för på tis o ons-dygnen har det kommit ytterligare 54 mm så nu är juli uppe i 101 mm, med 86 mm fr o m lör 25:e. Dock skönt att slippa vattna alla växter.

 • Tack Martin för ditt svar. En fråga till Trötter om Augusti-vädret vad säger de prognoserna, regn o rusk eller sol o värme ?

  • Mer högtrycksbetonat och lite högre temperaturer.

   En vild gissning (som går att hitta lite stöd för) är att det håller sig lite mer åt det hållet under hela Augusti-September.

   • Att det ska bli torrare i Augusti/september verkar du få stöd i hos i alla fall några större källor. Temperaturmässigt känns dock mer osäkert då nästan alla ”runs” kontrasterar varandra. Jag lägger pengarna på att denna sommaren slutar som lite kallare än normalt och att September ser ett temperaturöverskott.

    Ska bli mycket intressant att se när vi börjar röra oss mot November huruvida vi får någon högtrycksblockering över Grönland i år eller om trenden fortsätter med lågtryck efter lågtryck och som följd ytterligare en väldigt mild vinter. Hade gärna sett en repris av vintern 12/13.

     • Kommer nästan ihåg 2010/2011 som en, i alla fall för oss i Norr, värre vinter. Snöandet höll på oavbrutet genom hela November och jag skottade snö 3 gånger om dagen mer eller mindre. Riktigt kalla vintrar brukar ju inte resultera i så mycket snö här i norr utan bara omänskligt kalla perioder. Minns en helg i tidig februari då termometern höll sig under 30 minusgrader konstant i fjällstugan. Hoppas som sagt att vi får en repris av 2012/2013 som nog kan anses vara en ”normal” vinter av norrländska mått i alla fall.

   • Jag tror risken är stor att augusti kommer att fortsätta i samma stil som juli med övervägande mulet, regnigt och lågtrycksbetonat väder, med enstaka dagar med soligt väder och temperatur nära den normala. September tror jag kommer bjuda på övervägande torrt och soligt väder och temperatur något över den normala (statistiken de senaste åren talar för det, tendensen är att september brukar vara relativt varm).

 • Det har regnat 35mm idag & det fortsätter regna , det liknar en tidig höststorm .

 • Jag måste få lov att dela med mig av en fantastisk upplevelse nu. Ni kanske inte tror det är sant, men jag såg solen. Hmm, gul var den och den värmde gott på kinden. I 10 minuter syntes den och utomhustemperaturen hela 12 plusgrader.

 • Den här är bra. Utbildningsvideo om hur man plockar isär förnekare och förvillare.
  Det är enkelt, kolla fakta.
  Helt osökt glimtar både Karléns och Svensmarks namn förbi i ett klipp på slutet.
  http://youtu.be/MTJQPyTVtNA

  • Problem med klimatforskare är att de beter sig som spågummor som tecknar ett framtidsscenario ifrån beräkningsmodeller baserat utifrån statistisk information. Det är ogörligt eftersom det uppkommer realiteter i nutid som i tidsrymden totalt kan omkullkasta beräkningsmodellen för det skisserade scenariot så att det blir på ett helt annat sätt. Det är helt enkelt så som moder jord fungerar. Man kan, för att vara banal, vara ganska så säker på hur solens bestrålning av jordytan ändras över en årscykel utifrån att jorden roterar ett varv runt solen och relaterat jordaxelns lutning. Så länge inte jordaxelns lutning ändras.

   Att Wibjörn Karlén skrev sin debattartikel, som jag länkade till ovan, om istid vintern 2010/2011 är lika roligt som att SVT i denna månaden, när det var varmt i två dagar, publicerade en intervju med en klimatforskare ifrån Tyskland som högljutt propagerade för att vi måste anpassa våra hus med mindre fönster och införa siesta när det kommer bli så kraftiga värmeböljor. Han hann nästan med att formulera sig färdigt innan värmeböljan var över.

   Jag inser såklart att vi människor genom vår existens och värt beteende påverkar jorden. Vi måste minska användandet av fossila bränslen och vi måste inse att Uran-kraften är farlig. Men istället för att fokusera på föreställning om istid eller mycket varmare och nedsmälta poler så bör vi fokusera på vad vi kan ta på. Om vi inte vill tillbringa livet iklädd gasmask för att luften är så förorenad i våra befolkningscentrum så måste vi minska användandet av fossila bränslen. Om vi inser att havererade kärnkraftverk skadar liv och gör stora landområden obeboeliga för överskådlig framtid så inser vi att vi måste begränsa användningen och hitta andra produktionsmedel.

   Forskning och klimatforskning är viktigt, men spågumme-incitamentet riskerar minska trovärdigheten.

   • Hel felaktigt, Kalle. Man använder både statistiska och dynamiska modeller, korrigerade mot statstik och okorrigerade.

    Man VET vad som HAR hänt, man kan titta på vad som händer NU, om man har tillgång till internet dvs… Det är inga problem att följa en glaciär idag och se vad som händer, det är inga problem att följa utvecklingen i Arktis eller Antarktis.

    Det Karlén gjort är inte det minsta roligt. Det du gjorde som länkade till en fem år gammal debattartikel var inte roligt. Att jämföra klimatforskare med spågummor är inte heller roligt.

    Det finns inget som stoppar AGW mer än vi själva. Inte vulkanutbrott, inte solen, inte Milankovic-cykler, nada…

    En del av uppvärmningen numer är ironiskt nog pga att vi nu har renare luft, den har tidigare varit maskerad av luftföroreningar. Vi borde sluta med fossila bränslen och låta dem ligga kvar i jorden. AGW är mycket farligare än kärnkraft eftersom det påverkar cilvilisationen över hela planeten. Det är därför som t ex James Hansen förespråkar krigsreliken kärnkraft, jag håller inte direkt med men förstår varför. Framtida verk och fusion är något helt annat, men det finns inte nu och vi har inte tid att vänta på att framtida lösningar ska rädda oss. Vi borde redan ha dragit nödbromsen. Ju längre det går desto kostsammare blir det.

    • Som jag uppfattar det är vi överens om ”Man VET vad som HAR hänt” så som du skriver. Delade meningar kan då uppkomma om någon påstår att vad som hänt beror av en orsak.

     Om du avser att skapa abstrakta modeller med att föra in dynamik så vill jag reflektera med att det kan ge utrymme för att påstå vara ett uttryck för att skapa teoretiska modeller.

     Ser också att det finns en förening som kallar sig för Stockholmsinitiativet. Det känner du säkert till. Men jag tänkte istället ge en länk till en artikel på Wikipedia om klimatförändring. Artikeln omnämner olika möjliga orsaker till klimatförändringar på ett lättfattligt sätt. Det finns också länkar till några olika sidor med information.

     Om jag skall ge någon kritik till artikeln på Wikipedia är det att när det gäller orsaker till naturliga klimatförändringar så står det möjliga orsaker emedan att när det gäller klimatförändringar orsakade av mänskliga aktiviteter så står det just ”Klimatförändringar orsakade av mänskliga aktiviteter” och inte möjliga orsaker. Det ger utrymme för ett intryck av nyansskillnad.

     Här kommer länken.

     https://sv.wikipedia.org/wiki/Klimatf%C3%B6r%C3%A4ndring

     • Jovisst känner jag till den skitsajten. Det har ramlat in en del kommentatörer därifrån på den här bloggen genom åren.

      Ett tips, läs första raden: Den här artikeln handlar om klimatförändringar i allmänhet. För den senaste tidens globala temperaturstegring, se global uppvärmning. och klicka på länken!
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Global_uppv%C3%A4rmning

 • Tja, glöm finvädret åtminstone två veckor fram. Precis som en sade; ”hösten kommer tidigt i år”. Tyvärr tror jag att det blir en tidig och kall höst följd av en minst lika kall vinter… 🙁

  • Såja, nuvarande lågtryck varar bara fram till helgen som det ser ut nu.

    • Japp, idag är en annan dag och prognosen håller i sig. Sen återstår att se om de efterföljande lågtrycken drar norröver.

     • I SMHI’s prognos har man nu ritat in ett litet moln för Lördagen den 1 Augusti. Vi får se vad deras prognos imorgon spår för Lördagen och naturligtvis hur det i verkligheten blir. Vattentemperaturen i havet har sjunkit ytterligare någon grad och är nu cirka 13 plusgrader.

 • Hej alla . Nu Martin är det upp till bevis du lovar (hur man nu kan göra de) sol o varmare till helgen o början på nästa vecka. Undrar om det gäller två dagar eller mer? Prognoserna stämmer som vanligt dåligt när det gäller sol o värme. Men när det ska bli regn o rusk då stämmer det . Så hoppas att du har fog för vad du säger Martin. Denna sommar är lika dålig som 1987- 1998 det säger det mästa hur usel den är .

 • Hej Martin läste i aftonbladet där du interjuvades där säger du att augusti o september kommer högsommaren tillbaka. Min fråga är blir det 30 grader varmt hela augusti o september. Mvh skulle vara tacksam för ett svar

   • Hej i gen Martin hur mycket varmare blir det i augusti o september.?Som på tidningarna värkar det som högsommaren kommer tillbaka vad kan du säga om vädert för hela.augusti -september

 • Hej Martin ! Jag fick inget svar på min fråga angående varmare väder till helgen o nästa vecka. Men du kanske har ändrat dej, ni meteorologer säger en sak på morgonen o en annan på kvällen . Du har inte lovat 30-grader heller någon högsommar men trots allt bättre heller hur?

 • Någon som jag känner väl frågade på fullt allvar om denna dåliga sommar har att göra med att det ska bli en liten istid. Snälla Martin förklara för den här personen hur det är. Jag bara orkar inte med ”dåren”

 • Ursäkta om jag spårar ur OT och ramlar in på Vattenfalls brunkol. De har nu släppt ut cirka en miljard ton koldioxid, 25 gånger mer än Sveriges årliga utsläpp.

  VDn talar med dubbla tungor. I Tyskland försöker han bromsa:
  http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/vattenfall-chef-zur-kohleabgabe-gabriels-tempo-ist-zu-hoch/11800382.html
  Citat.
  ”Ich halte eine CO2-Strafsteuer für Kohlekraftwerke nicht für realistisch, sagte Hall dem Handelsblatt. Der Ausstieg aus der Kohleenergie läuft ohnehin schon. Gabriel will ihn nun in Deutschland drastisch beschleunigen. Doch sein Tempo ist zu hoch.”
  I Sverige säger han att det är upp till Tyskarna:
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.632938/vattenfalls-vd–kolkraftens-ode-ligger-nu-i-tysklands-hander
  Citat.
  ”– Enligt vår uppfattning är det här en fråga för den tyska befolkningen, för Tysklands regering och riksdag. Det är de som ska bestämma. Jag tycker hela arbetet här hemma med energikommissionen handlar om just detta, att vi i Sverige vill bestämma om hur vi vill ha det. Varför tycker vi då plötsligt att tyskarna inte ska få den möjligheten? Det är för mig en gåta.”
  Nog agerar Vattefall gåtfullt…

  I den här intervjiun i SR uttrycker Jonas Almquist precis det jag själv tycker och skrivit tidigare här på bloggen, sälj inte, avveckla.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6216088

  Det är skönt om nu äntligen Vattenfall inser var framtiden ligger, men det är bättre för alla om det kostar lite nu, än mycket mer senare.

  • Han är ju t v ansvarig för Vattenfalls resultat och oroar sig kanske för att Vattenfalls brunkolsinvestering skall bli lika fiaskolik som den holländska energiaffären. Ganska logiskt att han försöker få tyskarna att skynda lite långsammare?

   • Det finns ingen logik i det där.
    Lägg ner skiten och ta smällen nu, för allas skull. Det hade imponerat på omvärlden.

 • Det har varit lite av tvärtomväder den här konstiga sommaren, åtminstone i östra Svealand: Vanlig svensk sommar innebär ofta klart på morgonen, med stackmoln som växer under förmiddagen och kan växa till sig till eftermiddagsskurar. I år har de flesta dagar börjat mulna, för att sedan klarna upp vid lunchtid. Lite som på hösten.

  • Sommaren som uteblev får man kanske kalla denna sommaren, sommaren 2015. Så låg havstemperatur här på Västkusten som 12 till 13 plusgrader i slutet av Juli kan jag inte minnas jag har varit med om tidigare. Som normalt brukar det långsamt börja bli kallare nu när vi går in i Augusti och varma kvällar brukar fortfarande kunna förekomma även att det blir mörkare tidigare på kvällarna eftersom havet är uppvärmt.

    • Ja, jag levde inte på 1800-talet 🙂 Men det fanns säkert varmare och soligare platser på jorden även då.

     Nu har SMHI utfärdat en klass 1 varning för mycket regn och ser också att SVT Väder nu har regn på Fredag i prognosen istället för soligare och varmare väder som de hade ritat i prognosen tidigare i veckan när det regnade.

 • Martin kan du förklara varför denna sommar är sämre än många andra? Alla tjatar om att det är den sämsta sommar i mannaminne det har aldrig varit så här dåligt någon gång osv osv! Visst sommaren är skit men det har varit och kommer dåliga somrar heller har jag fel? Förra året o 2013 även 2010 var fina somrar. Men en sak är de flesta överens om, era prognoser stämmer skit så dåligt högtrycket nu till helgen var blir det av det inte mycket. de du Martin hoppas du svarar på detta. Hoppas sensommaren o hösten blir fin

 • Vad är detta för missmod? Sommaren har ju varit kanon hittills. Går ju göra massor med saker utan att man svettas ihjäl. Perfekt!

  • Snögubben, håller helt med dig. Det var bara ca en vecka som det var lite svettigt. 🙂

 • När skörden regnar bort och det kommer över 50 mm regn på 4-dagar nä då är det ingen bra sommar det är uselt. Men snöbubben behöver inte vara rädd att smälta med en sån sommar som vi har. Tacka vet jag sommaren 2014-2013 då var det varmt o skönt. Då hade du smält synd att du inte gjorde det

  • Nu vet jag inte var du sett att skörden regnar bort, men enligt lantmännen beräknas årets skörd bli något mindre än fjolårets, men större än snittet under en femårsperiod.

   Du får min gamla morot som du kan sätta på nåt lämpligt ställe så du aldrig glömmer bort mig.

 • Hej snögubben ! det var ju trevligt att få en morot av dej hoppas bara att du inte är oförskämd när du menar att jag kan sätta den på något lämpligt ställe för sånt gillar jag verkligen inte. Sen kan man tycka vad man vill om sommaren HA det bra!

 • Det är kanske dags sluta kommentera nu och inte hålla på fördjupa sig i detta. Anledningen till att jag började kommentera var att jag tittade på väderprognoserna för att se om det fanns chans till bättre väder. Noterade då att meteorologerna hela tiden ritade solsken och varmare en vecka fram i tiden och när man kom dit en vecka senare så regnade det mer istället. Och det ser ut att fortsätta likadant som det har gjort i flera månader.

  Nu har till exempel SVT Väder flyttat fram sol och 25 plusgrader till Tisdag i nästa vecka. För någon dag sedan hade de ritat det för Måndagen och ytterligare några dagar tidigare (förra helgen) hade de ritat det för Fredagen och Lördagen (och även tidigare). I prognosen idag säger de alltså regn idag och torrare och varmare sedan. Samma gäller för SMHI.

  Som den amatör jag är i detta med meteorologi kan jag garantera att när vi kommer till Måndag och Tisdag i nästa vecka så är det mer regn och max 15 plusgrader istället för sol och 25 plusgrader. Någon gång kommer det säkert att ändras men sannolikt inte i år.

 • Hallo Martin har du tagit semester eller har du gömt huvudet i sanden som strutsen ? Det var väl nu det skulle bli bättre väder sol o varmare ? Men som vanligt stämmer inget I dag Fredagen30/7 mulet 11-grader snålblåst som en dag i början på oktober ungefär så ser det ut på Småländska höglandet just idag . Men nu ska det ju bli sol upp mot 25 grader på Tisdag vilket jäkla skämt. Ni vet ju inte från en dag till en annan det är ett stort skämt

  • Jag tycker du kan sluta vara otrevlig eller helt enkelt lämna den här bloggen. Martin har påstått att det generellt sätt ska bli varmare temperaturer (Notera: VARMARE, inte nån högsommarvärme) och framförallt torrare och mindre moln i början på augusti. Vi är fortfarande i Juli.

   Om nu allt han skriver är ett sådan skämt, varför envisas du med att kommentera här då?

 • Jag kommenterar precis vad jag vill utan att fråga dej ! Har inte sagt att allt är ett skämt Martin skriver han är mycket duktig , men faktum kvarstår att prognoserna stämmer mycket dåligt från dag till dag. vad du sen tycker bryr jag mej inte ett dugg om . Detta forum är till för att kommentera och tycka till om men det kanske du vill ändra på .

 • Hej!
  Jag undrar om vi kan dra några slutsatser redan nu om vädret under hösten (slutet av Augusti-Oktober) eller för denna delen vintern, även om den sistnämnda blir svår att förutspå.

  • De flesta aktörerna spår en mildare än normal höst, om än September verkar ligga kring det normala. Vintern är alldeles för tidigt för att börja spekulera i då det är så beroende av högtrycksplacering och golfströmmens aktivitet.