Den tropiska cyklonen Winston kom upp i ihållande vindar på 83 m/s. Det gör den till den kraftigaste cyklonen som observerats på södra halvklotet. Tidigare rekord hölls av cyklonen Zoe (2002) och Monica (2006) med 80 m/s. Det skall sägas att byvinden (givetvis) är ännu kraftigare.
Lufttrycket i Winston var som lägst kl 06 UTC den 20 februari med 915 hPa. Det är lågt, men inte rekordlågt utan placerar Winston på plats 29. Det lägsta noterade lufttrycket noterades i samband med Zoe år 2002.
Det finns en tydlig koppling mellan hur djupt lågtrycket i centrum är och hur kraftiga vindarna blir kring en tropisk cyklon. Ju lägre desto kraftigare. Men det är inte ett entydigt förhållande som synes av statistiken ovan. Att Winston fick kraftigast vindar trots att man var en bit från det lägsta trycket berodde på att Winston var ganska kompakt till ytan. Det är skillnaden i lufttryck som driver vindarna och ju större tryckförändring per längdenhet, desto kraftigare vindar.
Winston var i närheten av att bli den kraftigaste någonsin, men det obehagliga rekordet hålls fortfarande av tyfonen Haiyan som den 8 november 2013 drog in över Filippinerna och tog minst 6300 människors liv.
Winston drog in som en kategori-5 orkan över Fiji under fredag kväll och lördag och skapade stor förödelse. Myndigheter och befolkning var givetvis beredda, men drar det inte en kategori-5 cyklon så blir konsekvenserna stora hur väl förberedd man än är.
I skrivande stund vet vi att minst 21 människor mist livet och att konsekvenserna på byggnader och infrastruktur är mycket omfattande. Majoriteten av offren befann sig längs Fiji’s västra kust och dödades till följd av att de träffats av lösa föremål som flög omkring i vinden respektive människor som dragits ut till havs efter översvämningar och stormfloder.
/Martin
Klimatförändringarna kommer att kosta, allt fler människoliv, och kostnader i form av förstörda broar och hus.
Vänder mig mot den fatalism som uttrycks här ovan. Vi är inte mer utan mindre sårbara nu jämfört med förr.
Ser ingen trend i dödsfallen i alla fall: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_natural_disasters_by_death_toll
Februari kommer bli smällvarm.
Avvikelserna kan nå 1.5° över förindustriell tid.
Kommer någon ihåg fantasierna och drömmarna som presenterades i Paris?
Lägg våra ledares fantasier i en säck och dränk dem i närmsta vattendrag.
Glaciärerna på Grönland (Jakobshavn har kalvat kontinuerligt hela vintern) och havisen i Arktis (lägsta utbredning någonsin vintertid) svarar tydligt på vad som händer just nu.
Synd att vi människor inte gör det.
DMI håller koll på accumulationen av snö på Grönland: http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/
Du har ingen koll.
Det var längesen jag kommenterade här. Men jag följer bloggen då och då och jag måste säga att för att komma från dig Trötter så var det en ovanligt korkad kommentar.
Men det är klart. Dumt att förstöra en bra historia med fakta…
Du borde hängt med istället AndreasF. Min kommentar rör det som händer just nu. Det, till skillnad från förnekelse, är något som rör sig i takt med tiden.
Kunde tyvärr inte svara ”optti” på något annat sätt eftersom det är omöjligt att veta vad hen avser. För allt jag vet så kan ju denne ha läst det hen länkar till och verkligen håller med om vad DMI skriver.
Fråga så ökar chansen till ett vettigt svar. Eller ännu hellre, förkovra er själva, allt finns där ute. Inklusive satellitbilder, mätningar mm mm som går att följa i närmast realtid för vem som helst. Det är tom så fiffigt att man kan vet i förväg med god sannolikhet vad som händer. Även om man inte har koll.
Anledningen heter vetenskap.
DMI anger i slutet av rapporten att Grönland förlorat ca 200 Gigaton/år de senaste 10 åren, vilket omräknat till havsnivåhöjning motsvarar ca 0.5 mm/år. Den verkliga höjningen ligger väl på ca 2-3 mm/år så Grönlandsbidraget är än så länge minimalt. Alltid en tröst. Bäst du kollar Trötter för jag kan ha räknat fel.
For the whole GRACE period (2003–2011) our trend estimate for Greenland is −234±20 Gt yr−1 and −83±36 Gt yr−1 for Antarctica (−111±15 Gt yr−1 in the western part). We also find a clear (with respect to our errors) increase of mass loss in the last four years.
http://www.the-cryosphere.net/7/1411/2013/tc-7-1411-2013.pdf
Men det är nu dåtid och inte lika intressant som nutid.
Hade inte tänkt svara alls från början men eftersom jag gjorde det så kan jag väl fortsätta.
Havsnivåhöjningen ligger snarare på det dubbla sedan 2009 mot vad Lasse H skriver ovan.
Det aviso visar på sin förstasida är denna graf.
http://s10.postimg.org/6eouxb4qh/Aviso_SLRFeb20.png
Huvudgrafen som ligger här
http://www.aviso.altimetry.fr/fileadmin/images/data/Products/indic/msl/MSL_Serie_MERGED_Global_IB_RWT_GIA_Adjust_2015.png
är till dags dato bara uppdaterad tom december. Men det duger till en uppskattning.
Varför välja 2009? Man kunde ta 2011 för att få högre, eller gå ännu längre bakåt i tiden för lägre. Det är de sista fem, sex åren som det börjat röra på sig ordentligt och ett flertal glaciärer har två till tredubblat sin hastighet på Grönland. Följande bild tagen från James Hansens papper.
http://s12.postimg.org/lw2au23a5/Hansen.png
Pappret hittar ni här.
http://www.atmos-chem-phys-discuss.net/15/20059/2015/acpd-15-20059-2015.pdf
Om man inte förutsätter statiska ismassor på planeten som är helt okänsliga för värme, blir det rimliga antagandet att det accelererar.
Apropå Grönlands glaciärer så finns det några till förutom Jakobshavn.
http://s30.postimg.org/lv07zsvbj/Greenland_Glaciers_grl29178.png
Tråkigt att ingen av kommentatörerna ovan följde upp med lite mer substans till min korkade kommentar ovan. Men det är precis som vanligt. Vi sitter här i vår gosiga lya och kackar på hela världen, helt ofömögna att se vilket elände vår livsstil och medföljande utsläpp ställer till med för vår civilisation. Det inkluderar även följande kategorier, politiker som Åkesson/Löfvén, även lyckosamma företagare som Trump/Gates. Det är väldigt små skillnader mellan dem, sett till hur dåligt de förstår AGW. Löfvén/Gates får då stå som kategoriskt exempel för dem som begriper något i sammanhanget och Åkesson/Trump de som inte begriper alls.
Människor migrerar tack vare AGW, människor dör tack vare AGW, idag. Det är inte någon framtida projektion eller något man behöver leta efter hos wikipedia. Många miljoner kommer att dö under året i efterverkningarna av den El Nino som håller på att trappa ner nu. Även i USA får människor flytta ifrån havsnivåhöjningen. Den lilla, lilla medelhavsnivåhöjningen som inte påverkar oss nämnvärt alls. Än… Det lär väl bli annat ljud i skällan när golfarna i Falsterbo blir tvungna att flytta. Eller ska vi skylla allt på de som migrerar då med? Oavsett vilket så är vi då hopplöst chanslösa. Vi har fem år på oss innan vår kolbudget är slut. Märks det?
Nej.
Vi sopsorterar och hoppas i bästa fall att någon av kategorierna ledare ovan ska erbjuda en färdig paketlösning till AGW. Som jag skrev i min första kommentar längst upp:
Lägg våra ledares fantasier i en säck och dränk dem i närmsta vattendrag.
###############################
Ska jag istället fortsätta lite med tyckande runt Grönland, det är vanligt väder som ökar på massan vid ytan, framförallt i sydost och form av snö efter alla de oväder som dragit upp där, tack vare fastlåsta väderlägen och försvagade jetströmmar. Som i sin tur hänger ihop med AGW.
Om man då tittar på det som är intressant, nämligen den totala massbalansen för Grönland blir det lite annorlunda. En lämplig sajt för detta är då t ex http://polarportal.dk/
Och en graf som just nu ser ut så här:
http://s12.postimg.org/ibjkb1v9p/Grace_curve_La_EN_20150800.png
En modifierad graf där jag (fullständigt ovetenskapligt) lagt på utvecklingen efter vår förra El Nino mellan smältsäsongerna 2010-2012:
http://s15.postimg.org/cplsp1ua3/Grace_curve_La_EN_20170800.png
Om nuvarande El Nino bidrar till ytterligare försvagade jetströmmar och fler oväder upp över Grönland mer snö, så kommer grafen att svänga mer, men slutresultatet blir likväl att mer värme ger mer avsmältning. Mer värme får vi garanterat.
Men jag misstänker att melodifestivalen är viktigare för de flesta just nu, trots att den riktiga showen inte är så långt bort. Del-finalen på den senare ligger lite längre fram i tiden men blir inte lika kul. La Grande Finale blir i Antarktis.
Trötter, politiker världen över har det inte lätt när det gäller att t ex införa för medborgaren kännbara kostnader. Dom vill ju inte bli bortröstade. Jag tror t ex att automatiska årliga indexeringen av skatten för fossila bränslen kommer att drabba MP och S hårt vid nästa val. Dessutom var ju skattehöjningen på etanolen (inte vodkan 🙂 ) rena galenskapen, fast man skyller ju på EU.
Bra länkar som du o OPPTI tipsade om. Ja, 0 65 mm/år i vattennivåhöjninng blir det vid 234 Gton/år i isförlust på Grönland vilket motsvarar mina 0.55 mm vid 200 Gton.
Arktis har lite kallare klimat så det blir nog ingen större dramatik där på ett tag.
Havens medeltemphöjning går ju också långsamt, vilket bevisas av att 1 gr motsvaras av ca 1 m nivåhöjning.
Ja, det är väl denna odramatik i klimatförändringarna som gör att det inte fattas några genomgripande klimatgynnande beslut världen över. Utom i Sverige förstås för vi skall ju alltid vara bäst. 🙂
Hoppas dock att få uppleva en batteriuppfinning som revolutionerar elbilsbranchen, både vg körsträcka o pris. Det börjar bli bråttom nu (vg min ålder 🙂 ).
Stackars politiker.
Hoppas verkligen du avser Antarktis. Där är det dramatik redan idag, dock under ytan pga varmare hav. Dramaitken utspelar sig dock inte ännu på en mänsklig tidsskala om man skiter i våra efterkommande.
Sen är Jorden fortfarande inte ett badkar Lasse H, har du ännu inte lyckats ta in att havsnivåhöjningen slår olika över planeten?
Odramatiken utspelar sig dock helt korrekt i våra ledares hjärnor då de är oförmögna att ta in det faktum att vi bara har en planet att upprätthålla vår civilisation på. Det är den vi ska värna om, civilisationen vi byggt upp.
Våra ledare är uppenbart tacksamma att de flesta nöjer sig med melodifestivalen och inte intresserar sig så mycket för det som pågår.
Man tror på 2022 enligt följande artikel, kanske, om inte, utifall att osv osv.
http://www.wired.com/2016/02/electric-car-revolution-now-scheduled-2022/
Här hemma svarar våra kommuner fortfarande, angående utbyggnad av laddstolpar som då gör att vi inte behöver se en batterirevoluiton, att elbil inte alls behöver vara miljövänligt om man får sin el från kolkraft. Det är då något slags försvar för att di inte satsar på en utbyggnad. De har vekligen inte fattat någonting när de svarar på det viset.
Det är för mycket melodifestival, där med.
Har sett att Trötter vill se svar på DHIs grafer som visar på normal nederbörd. Domedagens närmande skal bekräftas.
Vi mäter allt mer idag än förr och kan därmed slå fast att aldrig förr har vi uppmätt ditten och datten.
Därför är det lätt att tro att de glaciärer som idag smälter ingår i en unik period.
Men när det kommer fram trädstubbar under glaciärerna så ställs frågan-är detta unikt?
Min korta korkade kommentar till dig tidigare var altså helt korrekt. Var melodifestivalen bra igår?
Winston har inte riktigt lugnat ner sig än, ihärdig.
42 döda, över 51000 fortsatt evakuerade och 350000 påverkade av Winston.
En länk med video, Australien skickar fartyg till Fiji:
http://www.skynews.com.au/news/top-stories/2016/02/27/australia-sends-relief-ship-to-fiji.html
Rapporten från FN och OCHA:
https://www.humanitarianresponse.info/en/system/files/documents/files/ocha_tc_winston_situation_report_8.pdf
Ingen hjälp från Sverige.
Nu bekräftar prognosen från EMWF för 10mb den kommande SSWn över Arktis. Lite framskjuten jämfört GFS tidigare prognoser.
http://s11.postimg.org/s7wi51gzl/ECMWF_10hpa_Feb27_Mar8.gif
Tar GFS med för fortsättningen mellan den 7:e och 15:e Mars då de återigen indikerar att cirkulationen byter riktning.
http://s23.postimg.org/q4fdb9enf/GFS_10hpa_Mar7_Mar15.gif
En SSW ger varmare för Arktis (som givetvis inte behövs) och kallare på lägre latituder.
Grafik över 80N via Andrew Slater och NSIDC.
http://s24.postimg.org/mlschr5s5/arctic_t2m_dfa_2016.gif
En animering till, nu en jämförelse via Polar Portal på temperaturer och iskant den 27 Februari i år mot förra året:
http://s27.postimg.org/40tbz1gmr/Sea_Ice_Temp.gif
Eller ja, en till då. Nu kommer solen till 80N och hjälper till.
http://s9.postimg.org/cyh18ph33/80_N_Feb26_Apr18.gif
Ser inte ut som det blir någon köldknäpp att tala om trots den där SSWn.
Smältsäsongen kickar igång både här och i Arktis, bedrövligt.
2015 blir ett mindre vackert år.
Havsnivån har ökat med mer än en centimeter under fjolåret. Trenden är nu 3,36 mm/år enligt Aviso per den 29 Februari.
Februari ännu inte uppdaterat hos GISS men det blir smällvarmt, det är en topp nu men vi är redan och pillrar på 1.5°.
Ännu en studie runt torkan i Levanten (bla delorsak till orolighetern i Syrien) som säger att det sannolikt är den värsta torkan i området på minst 900 år.
http://mashable.com/2016/03/02/syria-drought-900-years-civil-war/
Hansen har uppdaterat sin tidigare studie.
http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/3/034009/pdf
”Global warming over the past several decades is now large enough that regional climate change is emerging above the noise of natural variability, especially in the summer at middle latitudes and year-round at low latitudes. Despite the small magnitude of warming relative to weather fluctuations, effects of the warming already have notable social and economic impacts. Global warming of 2 °C relative to preindustrial would shift the ’bell curve’ defining temperature anomalies a factor of three larger than observed changes since the middle of the 20th century, with highly deleterious consequences. There is striking incongruity between the global distribution of nations principally responsible for fossil fuel CO2 emissions, known to be the main cause of climate change, and the regions suffering the greatest consequences from the warming, a fact with substantial implications for global energy and climate policies.”
Sakta rullar AGW, sett med mänskliga ögon och vår korta händelsehorisont, som ofta inte sträcker sig längre än till nästa måltid. Men det är snarare som att sitta på rälsen en varm och solig dag och titta bort över en kilometerlång raksträcka, där ett godståg närmar sig.
Ska vi sitta kvar och hoppas på att det bromsar in, eller lyfta på arslet och lämna de invanda och varma spåren bakom oss? Just nu har vi picknick på spåret och tittar inte ens.
Såg Per.Erik på TV-vädret berätta att isen i Arktis nu är nere på nivåer som rådde för 11 år sedan. Hur skall man se på det? Det har varit lika illa förut eller det är lika illa nu som då (och det är på väg att bli värre). Det positiva är dock att detta fenomen inte påverkar havsnivån.
Tittar inte på SVT så jag vet inte vad Per-Erik refererar till.
Det har varit rekordlåg utbredning denna vinter.
De sista dagarna har det dock varit en liten topp och just nu är det endast förra året som varit lägre. Men utbredningen kan variera utan att det är is som växer på något sätt, eftersom isen roterar där uppe.
Den kompakta tjocka flerårsisen är snart helt borta. I år är volymen lägre än i fjol men inget rekord, det står 2012 för. Men det är samtidigt betydligt svårare att mäta volym korrekt.
Det påverar defintivt havsnivån, men indirekt eftersom mer öppet vatten i Arktis leder till en ökad avsmältning på Grönland tack vare förändrade vädermönster.
Det finns inget positivt alls när det gäller isen i Arktis eller på Grönland.
I år är det upplagt för straffspark, eventuellt en omlagd sådan 2017 beroende på hur vädret urartar under sommaren framåt September. Det kommer en ny rekordlåg utbredning i Arktis.