Kanske var det nog med snö och minusgrader? På fredag kommer i alla fall varmluften tillbaka på bred front över stora delar av Sverige. Götaland, Svealand och södra Norrland får åter flera plusgrader dagtid.
Men det sker inte utan lite oväsen: Både idag onsdag och på torsdag passerar nederbördsområden med såväl snö som regn. Det blir också blåsigt.
Men det är priset man får betala när det skiftar snabbt från kyla till värme. Inte bara bildligt utan även rent fysikaliskt: Vid luftombyten med stora kontraster i temperaturen så skapas förutsättningar för såväl horisontella vindar (blåst) som vertikala vindar (vilka ofta genererar nederbörd).
Hur varmt blir det då? Ja inte riktigt lika varmt som i förra veckan, men nära på. Nattetid kan det tex i Svealand krypa ner till frost, men dagtid upp till omkring +10. I Götaland blir det några grader varmare och i Norrland lite svalare. Det ser ut att stå sig i alla fall en vecka. (Därmed inte sagt att det blir kallare igen efter den veckan, bara att jag känner mig relativt säker på utvecklingen den närmaste veckan.)
På menyn de kommande dagarna står alltså regn, snö, blåst och sedan värme.
/Martin
Fy sjutton! Ännu ett bakslag igen. I måndags vaknade man och det var 2-3 cm snö ute. Nu VRÄKER snön ner och det är 3 minus ute. Hörde att dom har klass 1 varning här i norra Örebro för mellan 5-15 cm snö under dagen, även i morgon förmiddag ska det visst snöa. Det konstiga är med temperaturerna att det ska vara på minus i norra länet medan det i södra Kumla trakten ska få regn och flera plus i dag. Men brukar ofta vara ett väderomslag mellan Mogetorp och Sandbacken (Skärmarboda)…
Tänk vad vi glömmer fort.Mars 2013 var den kallaste på över 70år vi är trots allt bara i mitten på Mars och att det snöar nu är inget ovanligt. Men visst är det tråkigt när den härliga vår värmen försvinner.Hoppas bara att sommaren blir lika fin som förra året.
En varm sommar är det ingen idé att hoppas på. Numera leder alltid en varm vinter till en kall sommar (och tvärtom). Det har varit så varje år sedan 2003.
Sannolikheten att detta skulle inträffa av en slump är en på 2048.
Nä du Markus det där stämmer ganska dåligt. Hur var vintern 2010-2011? kall, sommaren dålig, ännu längre tillbaka har vintrana varit milda o sommrana varma.Nu menar jag inte på 1800-talet utan början 70talet slutet80talet nästan hela90talet. Så vädret är som det är ibland dåliga sommrar ibland bra. Vi får hoppas på det senare heller hur?
Medeltemperaturen för Sverige sommaren 2011 var 0,5 grader över genomsnittet sedan 2003.
Jovisst har det förekommit milda vintrar som följts av varma sommrar historiskt sett. Men det spelar ingen roll, klimatet HAR förändrats. Det har varit elva år i rad med motsatta medeltemperaturer vinter/sommar. Det kan inte vara en slump. Det ÄR en följd av klimatförändringarna.
Uppvärmningen i arktis gör att vädret blir stabilt under längre perioder. Förändringar i väderläget har numera en tendens att vara tillfälliga (exempelvis kylan i januari varade bara i ett par veckor, sen blev det återgång till mildväder). Det övergripande väderläget på vintern brukar numera nästan alltid hänga kvar ända till sommaren (med tillfälliga förändringar). Och eftersom samma typ av väder som ger milt väder på vintern ger svalt väder på sommaren, blir följden att efter en mild vinter kommer en sval sommar.
Förut, när skillnaden i temperatur mellan arktis och våra breddgrader var större och jetströmmen var starkare, brukade väderläget förändras mycket oftare. På den tiden var det ett mycket litet samband mellan vintervädret och sommarvädret. Numera är sambandet mycket större. Det innebär inte att det MÅSTE bli en sval sommar i år, men sannolikheten är mycket stor.
Låter härligt med lite värme igen. Tittar man på väderkartan här på hemsidan så visar det dock inga 12-14 grader här i skåne från fredag och framåt?
Ja markus det har du rätt i.. har det varit en varm vinter brukar det bli en ”kall ” sommar.. det är därför jag tycker den kombinationen kall vinter med mkt eller iaf lagom med snö är bättre än snöfattig vinter som är grå och mild.. för tycker det är rättvist att ha både bra vinter och bra sommar beroende på vad man gillar.. så de som gillar snö och kyla får det och de som gillar värme får det.. bra kombination tycker jag 🙂
Är det vintern som styr sommaren
eller sommaren som styr vintern?
Själv vill jag mena att årstiderna inte styr varandra. Däremot kan jag tänka mig att långsammare parametrar, tex havsströmmar, påverkar såväl sommar som vinter. Då finns det en fysikalisk koppling.
Men det är inte så att vädret i en region (eller nation) skulle ha något ”minne” av vad det var för väder ett halvår tidigare och kompensera för detta.
Vintern har ju varit ungefär så varm som den borde vara. Den hade gärna fått vara lite varmare och man hade gärna fått slippa den kalla perioden i januari och nu i mars. Huvudsaken är att kvicksilvret håller sig på plussidan dag och natt.
Nu när vi haft en vinter som var som den borde vara (men gärna kunde fått vara varmare) så bör vi få en bra sommar med nattemperaturer runt 20 grader och dagstemp på knappa 30. Den perioden får gärna börja i mitten av april och sträcka sig till slutet av oktober.
Du är inte klok. Jag hatar värme. Blir det över 23 mår jag skit dåligt och blir yr och får diare. Flytta till nån plat i öken så duger kanske 40-50 grader bättre.
Du är medveten om att du bor i Norden, eller?
Rätt inställning Niklas! Ju varmare, desto bättre. Det gäller året om!!!
Jag visste inte att troll kan heta Niklas, men det kan de uppenbarligen 🙂
Angående det där med att milda vintrar följdes av varma somrar, så vill jag bara påpeka att det inte stämmer in på slutet av 1980-talet, då det nästan genomgående var så att kalla, snörika vintrar följdes av relativt svala, blöta somrar, framförallt 1985 och 1987.
Javisst Daniel sommaren 85 och 87 var usla efter riktikt kalla vintrar.Men sommaren 88 och 89 var fina trots milda vintrar.Så jag tror inte det kanske har någon större betydelse om vintern är mild eller kall.Men en sak är säker är det mycket nederbörd på vintern så brukar vädret rätta till sej själv.Så en annan sak detta jäkla tjat om växkthuseffekten varje gång vädret är konstigt är ju bara löjligt.Forskarna vet ju inte själva om det är så, men svensson han vet han, så håll käften tills fakta finns
Forskarvärlden VET att det har blivit varmare.
Man VET också att växthuseffekten har förstärkts.
Man VET även att en ökad växthuseffekt gör att det blir varmare.
Man VET att det finns fler faktorer än växthuseffekten som påverkar väder och klimat, både värmer och kyler.
Klimat är statistik på väder (det är en definition).
Om det har blivit varmare klimat så INNEBÄR detta att temperaturerna har stigit (det är samma sak).
Man kan inte säga att VÄDRET en dag är bevis för något.
Men den samlade bilden av vädret, dvs klimatet kan man koppla till ”antropogen påverkan”, dvs saker som människan har gjort. Det gäller såväl utsläpp av växthusgaser som utsläpp av partiklar, förändringar av markytan mm.
En jämförelse:
Människors medellivslängd har ökat i Sverige de senaste hundra åren. (Typ klimat)
Jag är 46 år. (Typ väder)
Är min ålder ett bevis för att medellivslängden har ökat?
-Nej, men den ingår i statistiken över hur åldersstrukturen ser ut i Sverige.
Sannolikheten att bli tex 100 år är större för en individ som är född på 1960-talet än för någon som föddes på 1860-talet.
Men det är ingen garanti att jag kommer att bli 100 år för det. (Typ alla dagar behöver inte ha varmare väder än tidigare)
Att folk som föds idag har en ökad sannolikhet att bli äldre än deras förfäder hindrar dem inte heller för att riskera att dö unga. (Att det ibland uppstår kalla dagar betyder inte att det inte blivit varmare i medeltal).
Miljönissar o fältbiologer o forskare o allt vad det heter anser att bara dom vet o kan allt .Men dessa klimat forskare gör klimatmodeller i datorerna o uti från de så kam dom säga att bara dom har rätt o alla andra har fel dom kan inte axeptera andras åsikter .Kom i håg att forskare får sina anslag från dom styrande o det är dom som ställer villkoren o forskarna gör som dom blir tillsagda o göra för skatteintäkterna från drivmedel ger en stor del i kassan .Nu kommer Martin o skrika o gapa om att det är helt fel som jag skriver
Hej Markus jag håller helt med dej.Hörde ett program på radion förra året en forskare från Amerika pratade om växthuseffekten han sa att det går inte att säga att det är växthuseffekten man vet för lite.Det har varit svängningar i vädret tidigare.Kommer desvärre inte på vad han hette ej heller programet.Men nu går väl Martin i taket som vanligt för alla andra vet ju mer.Det är ju enligt andra forskare klart att det är växthuseffekten
Jag är defintivt en ’Svensson’ och håller inte med dig.
1, fysiken fungerar.
2, väder är fysik.
3, problemet är att väder är lössläppt och okontrollerad fysik.
Jag är intresserad av värmepumpar. Ska man förstå en värmepump måste man hänga med i Carnotprocessen och de termodynamiska lagarna plus en del annat. En värmepump är helt kontrollerad av sin styrning och ytterst av mig. Men den är inte enkel…
Vill jag förändra något måste jag förstå vad jag förändrar rent teoretiskt, det är förbannat krångligt men när man får den där aha-upplevelsen genom praktikten så sitter det. Det fungerar, det är inte lika krångligt längre. Men det går inte att enbart chansa. För det är inte enkelt…
Det finns programvaror där man kan leka med olika värden för överhettning/underkylning och med olika kylmedia. Man kan simulera en värmepump i datorn med olika egenskaper.
Vad har det där med väder att göra? Jo, fysiken fungerar. Därmed måste man kunna bygga en modell som fungerar i grova drag för planeten. Att få med alla detaljer för en perfekt simulation är närmast omänskligt men man ska givetvis försöka eftersom planeten faktiskt blir varmare. Men jag inbillar mig inte att det är enkelt…
Entropin strömmar alltid mot kallare, mer ordning samt utjämnade temperaturskillnader. Hade vi inte haft temperaturskillnader så hade vi inte haft väder.
Höjer vi entropin, oordningen, så får vi mer väder. Men det är givetvis inte enkelt i ett okontrollerat system…
I en värmepump kan jag styra entropin. Ingen kan kontrollera ökad entropi på jorden. Varför ska vi då ens riskera att tillföra mer energi och höja entropin?
Det är/vore helt vansinnigt!
Jag förstår långt ifrån allt, fakta finns definitivt, men det är inte enkelt…
Värmen har väl aldrig försvunnit. Sverige är avlångt och härnere i Skåne har det inte varit något kalluftsutbrott. Varma nätter och i skrivande stund klockan 9 på kvällen +9 C, men det snöar tydligen i Stockholm…
Ja Lennart! Minns förra året då hade vi 20 minus på morgonen som i dag. Och 13 minus så sent som 14 april på morgonen. I dag har det varit -0,3 som varmast och snöat hela dagen. Är drygt 1 dm nu och 2 minus. Lite mer snö imorgon bitti innan tempen stiger.
Insett att dom flesta inläggen kommer från sydligast delen, dvs Malmö o Skåne med omnejd. Tycker inte dom behöver behöver bry sig. Med inlägg för där är det ju till 90% gröna jular o vintrar. Var väl vår där nere i fjol med antar jag, här kom våren runt 25 april o stället för 25 mars som metrologerna spår. Tyckte mig läsa att vit Jul i Skåne infaller (högst 1 gång på 10 år) ser ju att ni har 9 plus nu, jag har 2,3 minus i skrivande stund och allt är Jul likt ute. Allt vitt..
Inläggen ska ju spegla vädret i hela Sverige. Har inte uppfattat att de flesta inläggen kommer från Skåne. Men det kan ju också falla sig naturligt med mer inlägg från befolkningstäta områden. Drygt en miljon innevånare i Skåne men en areal motsvarande en fjärdedel av Jämtlands län med 126 000 innevånare. Kommer faktiskt själv från Jämtland (Ostersund) men bosatt vid Öresundskusten sedan 20 år. Klart att jag har upplevt snö och kyla långt in i maj, men som sagt Sverige är avlångt och syftet med denna blogg måste ju vara att ge allsidiga inblickar om väder och vind från landet som helhet.
Och du Martin! Sitter du i Gbg eller Sthlm? Eller kan det vara Norrköping?
Idag är jag utanför Stockholm. För ett par dagar sedan skrev jag från Östersund. Jag försöker dock hålla mig neutral, det spelar ju ingen roll var jag befinner mig.
Sälen? Aldrig där? Kommer du ihåg vilken kall mars o april vi hade i fjol Martin??
Här var det inte roligt, tjällossning med blöta grusvägar 2 veckor efter skolavslutningen. Veckan före midsommar hittade jag snö i ett djupt dike. Det är ganska ovanligt. 1976 eller 1977 minns interiörer men då låg det snö där hela sommaren, han inte smälta förän det kom ny snö, likadant vid mossarna runt Stakadammen där var tjälen kvar hela sommaren, 40 cm ner så var det bara is.
Varför har inte klart nån snödjupskarta? Pratade nyss med en gammal vän. Han var så glad, den här vintern har varit bland dom bästa på 20 år sa han. Från 10 dec har dom haft skidbackar öppna. Lucia kom det 30 cm sen har det bara fyllt på. Innan det började töa så mättes snödjupet till 142cm. Då är det i svenska Sälen (Lindvallen) Så nog har det varit vinter. Rejäl Vinter
Innan jag avslutar så undrar jag en sak. Martin om man följt snödjupet på SMHI som jag gjort har dom aldrig visat mer än ca 70-75 cm i Dalafjällen på hela vintern när det i själva verket handlat om nästan dubbel mängd snö. Hur kan det skilja så mellan karta och verklighet ??
Jag håller med dig Niklas!
Ja det känns ofta som om vi i södra Skåne inte kom med 1658 när vi blev svenskar ;o) Inte meteorologiskt i alla fall ;0)
När det talas om södra Götaland så är vi ofta inte med. Därför är DMI mer relevant för oss.
Temperaturmässigt har vi legat runt 10 grader och kring 5 grader nattetid under största delen av Mars, med någon enstaka minusgrad någon morgon. Så när man talar om att värmen kommer tillbaka på fredag, som för övrig blir ett par grader svalare härnere, hänger man inte med riktigt.
Nu saknar vi bara solen så att vallen och betet kommer igång ordentligt även om hästarna överger höbalarna mer och mer för att beta.
Undertecknad som trivs bäst med 19 grader och vind på 5-7 m/sek sommartid ;o)
En hel del språkforskare menar att skånskan fortfarande är en östdansk dialekt. Sverige storsatsade efter 1680 genom katekesinlärning att tvinga på skåningarna svenska språket men man talade naturligtvis skånska hemma och till vardags. Så medan vi exkluderas vädermässigt (:=) känner jag egentligen inget behov på något plan alls att tillhöra ett slags Sverige. Ta båten över till Bornholm som kul utflykt och lyssna på dialekten.
Nej, Martin. Värmen kom idag torsdag; +15 till +16 grader i Götaland!
”värmen åter på fredag”? Vilken konstig rubrik för stora delar av svenskarna. Jag har inte märkt att den försvunnit här i södra Skåne Sen kan man väl i och för sig ifrågasätta om det handlar om värme när det rör sig om 10-15 grader? Mildväder kanske är bättre benämning. För övrigt tycker nog min son i norrbotten inte att det heller är en korrekt beskrivning
Undra om jag säger att jorden är rund så säger klimatforskare o miljönissar att så är det inte jorden är platt säger dom o hänvisar till klimatförändringarna
Martin: Hur står sig den här vintern (dec.-feb.)i rekordrullorna?
Måste väl hamna ganska högt upp i rankingen vad gäller medeltemperatur och snöbrist!