Av Martin Hedberg

Vädret kommande dagar, typ över helgen, bjuder på både regn och sol. På de flesta platser blir det mer uppehåll än regn. Kanske inte sol hela tiden som det är uppehåll och mer regn om eftermiddagarna och kvällarna. Skall man ha fint väder så skall man vara upp med tuppen.

Temperaturerna blir om eftermiddagarna i allmänhet mellan 20 och 25 grader, men kan på en del platser nå upp till 30 grader.

30 grader? Då går väl redaktörerna på kvällstidningarna i spinn och skriver löpsedlar med fetstil. Men som vi har konstaterat tidigare så är det inte alla som uppskattar värme över 25 grader. Även om det finns många som också gör det. Nåväl, något som alla borde kunna enas om är att vi behöver svalka i alla fall under de timmar vi skall sova för att må bra. Därutöver finns det både folk som njuter och de som avlider (inte bara bildligt, utan på riktigt) när det är varmt.

Värmen kommer med sydvästliga vindar men/och vi får även förutsättningar för lokala regnskurar. Precis som vanligt är det först när de är mycket nära förestående som man kan göra prognoser på dess intensitet och positioner. Sannolikheten för regn är störst under eftermiddagarna.

Det kommer även att förekomma åska och den här helgen kanske vi får in några rapporter om lokala tromber.

I slutet av helgen kommer ett mer klassiskt regnområde in på bred front. Till att börja med över Västra Götaland under söndagen. Därefter, under måndagen, rör det sig vidare upp över landet.

Men först moln och en del sol och regnskurar.

/Martin

48 Comments

 • @Erik samma fenomen finns här i Skåne, runt Kullaberg och en bit åt sydost inåt land. Där visas alltid regn. Har ingen aning vad det beror på, men det kanske kan vara dimma under tidiga mornar? Jag vet att Söderåsen ligger i området. Ett annat märkligt fenomen jag sett på radarn är raka linjer som möts i stjärnliknande kryss. Har ingen aning om vad det heller kan vara. Någon sorts kraftfält i luften som påverkar luftmassor?

  Förövrigt som vanligt urusel prognos här i Lund. Det skulle regna till 11 idag och vara växlande molnighet till 1400 (enligt prognosen från midnatt). Nu kl 0600 har regnovädret redan blåst förbi och det är helt klart väder. Dåligt!

 • Martin, om man tittar på nederbördskartan över Sverige, rakt söder om Blekinge så kan man se raka linjer med nederbörd som möts i en viss punkt och som brukar befinna sig på ungefär samma plats med viss variation. Har du någon förklaring på vad detta kan vara? Visst måste det väl vara så att det är något i luften längs med dessa linjer som reflekterar mikrovågsstrålningen?

 • Rainman, nu kanske man inte ska räkna Östersjön med sitt bräckta vatten som hav, utan mer som en insjö, tyvärr världens mest förorenade, men gör man det så ligger Lund längre från hav. Både Lund och Stockholm ligger dessvärre på ganska medelmåttiga platser i solligan. Du talar också emot dig själv lite. Stockholm ligger betydligt längre norrut än Lund och har därmed fler potentiella soltimmar på sommaren (framförallt tidigt på morgonen när ingen är vaken). Hursomhelst jämför jag främst med Österlens kustlandskap som är lyckligt lottat med sol. Och när det regnar så är det oftast på natten av någon anledning. I natt kom faktiskt julis första regnskur till stor glädje för bönderna. Och nu på morgonen så är det varmt och skönt så jag ser framemot mitt dagliga dopp (21-22 grader i vattnet nu). Visst är det härligt med sommar 🙂

 • Här kommer en redovisning av antalet soltimmar fr.o.m. midsommar till 26 juli. http://www.svt.se/cachable_image/1374867171/svts/article1365022.svt/alternates/large/soltimmar_sedan_midsommar.jpg

  Den uppmärksamme kan se att att Stockholm haft 327 soltimmar medan Lund haft 272, en inte så föraktlig skillnad.

  Den som vill se vecka för vecka kan göra det här: http://www.weatherpal.se/artiklar/sok?search=solskenskampen

  Nackdelen med alla sådan här redovisningar är att man inte vet hur mycket sol alla andra ställen som inte är med i redovisningen har haft.

 • Rainman, du måste titta på samma datum och samma tid på två platser för att få en riktigt jämförelse. Anna har rätt! =)

 • Nu har gårdagens scenario upprepats igen. Skulle regna fram till kl 12 idag i Lund enligt prognosen från midnatt. Vad händer? Jo, kl 4 på morgonen har regnet redan dragit förbi och det är helt klart, fortfarande nu kl 7 är det klart väder. Kan det verkligen vara slumpen när prognoserna slår så fatalt fel gång efter gång?

 • jag mår inte bra när det är 25-30 plusgrader så för mig får det gärna vara svalt och skönt. ungefär 15-20 är lagom. jag solar inte och hatar att vara vid stranden så jag bryr mig inte om hur vädret är. ljusa kvällar är trevligt och kunna gå ut i shorts och t-shirt är skönt. men denna sommar har varit mycket fin men för varmt. jag svettas jätte mycket och kan knappt gå ut mitt på dagen. äntligen lite regn nu men ändå rätt varmt.

 • Ok Rainman, (undrar om du la dig till med den signaturen efter att du flyttat till Stockholm :)) . nu hittade jag en del intressant statistik på SMHI:s hemsida där det också finns statistik från Falsterbo som ligger i sydvästligaste Skåne: antal soltimmar juni-augusti för Stockholm 773, för Falsterbo 750 timmar. Marginell skillnad alltså men då ska man komma ihåg att Stockholm ligger betydligt längre norrut än Falsterbo och alltså har fler ljusa timmar på dygnet under sommarhalvåret, varav de flesta på morgonen då få personer är vakna. Poängen går därför till Falsterbo om än knappt. Intressant också att jämföra nederbörden under sommaren. Då ser vi att Falsterbo har i genomsnitt 146 mm för samma period under det att Stockholm har hela 183 mm. En förkrossande seger för Skåne alltså så det tycks som att du gjorde ett ganska dåligt väderbyte (detta utan att nämna övriga månader där Skåne kan stoltsera med att ha plusgrader alla årets månader). En slutsats tycks också vara att det inte är så lätt att göra jämförelser eftersom variationen är så stor mellan åren och även mellan närliggande orter. Andra skånska kustorter kanske är ännu bättre. Förståeligt att det inte är så lätt att vara meteorolog och ange detaljerade prognoser.

 • Fenomenet prognosticerat regn som uteblir är inget lokalt över centrala Stockholm! Otaliga gånger denna sommar i Hedemora sedan i maj har man sett halvstora regn på 15-20 mm förvandlas till 0 mm på närprognosen.
  Vädret har ju varit väldigt stabilt här sedan 13 februari, kanske är det det som lurar meterologerna?

 • En toppensommar !

  Hittills har sommaren varit helt suverän. Nästan som på 1970-talet. Hoppas det håller i sig länge till, och en stor kontrast mot förra sommaren med den isande kylan som var då.

 • Förra sommaren hade vi här nere i Blekinge varmt och jag kan inte minnas nån kyla! Denna sommar har varit olidlig! Kvavt och svettigt! Jag hoppas innerligt att eländet är över snart och att den friska hösten snart är här!

 • Anna, du får ursäkta; men är det sådana här *jag måste vinna diskussionen-situationer* vid ditt frukostbord varje morgon? Jag blir lite trött bara jag tänker på det.

  Det är klart att man kan hitta enskilda ställen, utanför solligan, som har mer sol än platserna som redovisas i ligan. Går vi t.ex. ut och väljer enskilda ställen i Stockholms skärgård (på samma sätt som när du valde ut just näset Falsterbo) finns det platser där som har mer sol än på något ställe i Skåne – hur mycket du än söker på Internet.

  Sommarvädermässigt är jag hur nöjd som helst med mitt byte av bostadsort från Skåne till Stockholm, JAG upplever väderskillnaden som markant. Det betyder inte att Skåne eller skåningar är sämre, bara att deras väder är det.

 • @lennie : Igår hade vi ett 5b-lågtryck på besök, vilket innebär att det rör sig från söder rakt upp mot norr. Denna lågtrycksbana är svårprognostiserad och regnet kan väldigt fel även vid små variationer. Troligtvis därför det blev helt fel igår! Gotland hade för övrigt klass 1 varning för stora regnmängder på förmiddagen – den varningen togs bort till eftermiddagen. Ändå rapporterade Visby kraftigt regn vid tolvtiden. Nyckfullt värre!

 • Nitzan, om det är som du säger så borde det ju rent statistiskt komma mer regn än prognostiserat lika ofta som det kommer mindre, men min, och uppenbarligen även andras uppfattning är att det senare överväger kraftigt. Och om det stämmer så håller inte din förklaring.

 • @M

  Varma heta somrar förlänger livet, sannolikt också i Blekinge. Blir det sådana i fortsättningen kanske vi kan leva i 300 år som sköldpaddorna. Med lite tur håller värmen i sig även i Augusti, September och Oktober. Sommaren 2012 borde kunna gå till historien som den kallaste som har inträffat sedan Jesus födelse.

 • Här på västkusten kommer det nästan alltid mer än vad prognoserna säger. Så ni som tjatar efter att få regn – flytta hit. Själv är man glad om man slipper eländet…

 • Lennie och Nitzan,

  Som jag tidigare utlagt mig om på den här sedan så spelar den sk.”regression to the mean” effekten in här. Om det på en plats förhåller sig så att det regnar det i medeltal 5 mm/dygn så kommer alla prognoser > 5 mm/dygn att i m e d e l t a l visa sig vara överprognoser, alla som prognoserar < 5 mm/dygn i m e d e l t a l som underprognoser.

  När ett sk. 5b-lagtryck är i faggorna brukar prognoserna tala om 10, 20 ja kanske 40-50 mm regn per dygn. Det stämmer ofta, men är det fel så är det troligare att det faller mindre än ännu mer, även om risken för detta ju inte är försumbar.

  Tvärtom, som det var här i Sala idag: alla webbar prognoserade inget eller obetydligt regn, och det var ju svårt att resultera i domslutet ”överprognoserat”. Istället fick vi flera millimeter i ett par kraftiga skurar.

  Att allmänheten har intrycket av att regn överprognoseras mer än underprognoseras kan också beror på att folk följer med mer vad som händer när meteorologerna varnat för stora regnmängder än för uppehåll.

 • @Kalle
  Värme förkortar snarare livet!
  Högre dödsrisk för hjärtsjuka och gamla! Drunkningsolyckorna ökar också markant!
  Men visst man kan vända på det och säga att när kylan kommer ökar halkolyckorna så det kanske går nästan jämnt ut!
  Sen att värmen fortsätter långt in på hösten det brukar vara det vanliga här nere i Blekinge.

 • @Kalle

  Det är inte sant att fjolårets sommar var rekordkall. Temperaturmässigt var den tämligen normal eller strax därunder, och det berodde inte enbart på ljumma nätter, av vilka det förövrigt var ytterst få, då vi i inre Svealand vid flera tillfällen hade 5-10 grader varmt nattetid även mitt i juli. Det var förvisso ont om högsommardagar, men slutet av juli och augusti bjöd enligt mig på rätt hyfsat sensommarväder, med mer sol och högre temperaturer än under sommarens första tredjedel. Förövrigt var 2000, 1993 och 1987 minst en grad kallare än 2012. Sommaren alltså.

 • @M

  jo, det är nog ganska så naturligt att drunkningsolyckor ökar på sommaren eftersom det är avsevärt mycket mer komplicerat att dränka sig vintertid då man först måste ta sig igenom isen. Trots det så finns det dem som hugger sig igenom isen och sedan drunknar när de kommit igenom. Men fler människor dör under vintermånaderna än under sommarmånadeerna som statistiken som pekke visar på visar.

  @Äpplet

  Jo, det har säkerligen varit mer frekvent med kallare somrar och kallare vintrar den senaste 10-årsperioden kanske rentav senaste 20-årsperioden än vad det varit tidigare.

 • @Kalle

  Vad gäller ditt påstående om att det varit kallare vintrar de senaste 20 åren än någonsin tidigare är inte riktigt sant. De senaste 10-20 åren har inrymt några av de mildaste vintrarna överhuvudtaget, exempelvis 2007/08, 1999/00, 1989/90 och 1988/89, även om de sista två sträcker sig utanför den gångna 20-årsperioden. 1940-, 60- och 80-talen bjöd på betydligt kallare vintrar än de senaste fyra, bortsett från 2011/12.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: