Nytt högtryck och riktigt varmt

Av Martin Hedberg

Ännu ett högtryck präglar vädret under fredagen och helgen och med det även temperaturer som på många platser kommer att vara mellan 25 och 30 grader.

Men det finns även svalare luft i vårt närområde och under lördag kväll kommer en kallfront in över de västra delarna av Götaland, Svealand och södra Norrland. Den rör sig under natten mot söndagen och söndagen vidare öster och norrut över landet. Det gör att det under söndagen ”bara” blir 20 till 25 grader (något som många här på sajten uttryckt är ett bra intervall på perfekta temperaturer).

Men först får vi alltså två dagar med mest svaga till måttliga vindar, uppehåll och sol -undantaget Tornedalen- och därtill temperaturer som troligen kommer att rendera oss årets varmaste dag/dagar.

Så passa på att njut alla som  gillar sol och värme. Och ni som inte uppskattar det lika mycket, ni får hålla er inne mitt på dagen och kanske ta en siesta i dagarna två.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

18 CommentsLeave a comment

 • Hej. jo kallfronten som kommer in under natten till söndag kommer den ge någon åska. Bor i norrköping.

 • Hej,

  Har försökt leta runt lite på denna blogg om info gällande appen klart.se.
  Det måste ju finnas fler uppretade människor än jag som är irriterad över att
  ni förstört den med reklam. Borde ju nästan vara nyhetstoff för aftonbladet att så
  många är upprörda över den påsmygna reklamen.

  Kommer ni att fixa en betalversion eller låter ni det vara öppet mål i väntan på
  en ny aktör ta platsen som nr#1?

  Martin: Ja, vi kommer att göra en betalversion utan annonser.

 • Kanonbra med kanonvärme.

  Det blir garanterat bad ifrån stekheta klippor om det blir varmt. Vi får se om denna sommaren kan tangera indiansomrarna som vi hade på 1970-talet då det var varmt och skönt varje sommar även långt in på hösten. Det gör inget om den kallfronten som du skriver om stannar och blir kvar i Danmark. Kanske kan det rent av bli ett litet uppsving för branschen som säljer kylanläggningar och aircondition som inte kan ha haft det lätt det senaste seklat. Vi behöver leva länge på den värmen som finns nu så man minns hur det kan vara när vi kommer fram till Lucia med kolmörker och kyla dygnet runt.

 • Med tanke på den varma sommar vi har, och som verkar fortsätta,
  hur tror du vintern kommer att bli?
  Vatten och mark mm hinner ju värmas upp mer, innan kylan kommer.

  F ö är det perfekta vädret +20-25, blå himmel med ett litet moln som skymmer solen, och vind 3m/sek. Åsså några mm regn mellan 02 och 03 nattetid. Beställes härmed…

 • @Erik, min gissning är att det blir en mild vinter med jämn temperatur runt 1-3 minusgrader, och massvis av snö.

 • Kl 18 på söndag ska musikalen Jesus Christ Superstar sättas upp utomhus i Dalby Stenbrott, och enligt prognosen ska det börja regna och åska ungefär vid samma tidpunkt :-D. Kan bli ett intressant resultat av det 😉 …

 • Jajemän, det är som Martin säger, passa på och njut! Är värmen jobbig? Hoppa då i sjön, utomhusbadet el. ta ett skönt bad. Tycker synd om de som åkt utomlands vid denna tid. Passa på och njut, snart är hösten och vintern här igen. Jo.

 • Kalle, vilken reflektion du gör.
  Det senaste seklet var garanterat det absolut bästa för kylanläggningsbranschen med tanke på att ex luftkonditioneringen uppfanns 1902, kylskåpet blev var mans utrustning under 1900. 2000-talet blir luftkonditioneringen var mans ägo. Det är den redan i bilen.

 • Hehe, finns inte Australien, Indonesien, Japan och alla de länderna längst bort i öst med i klart.se’s värld??
  Verkar inte så i alla fall 😀
  Finns ej om man kollar på satellit och på nederbörd. Kan ni fixa det please?
  Annars en jättebra webbsida o blogg

  Martin: Tack. Jorå, de skall tillbaka på kartorna. De ”försvann” när vi gjorde om layouten. Kommer att fixas.

 • Ha, betalversion! Tror ni på allvar att någon kommer att betala för er när det finns massa andra väderprognoser som är gratis?

  Martin. På något sätt finansieras även ”gratis”. Vanligtvis genom annonser. Accepterar man annonser så kan man använda den versionen. Det gäller inte bara väder, det gäller det mesta som ligger ute på nätet.

 • Hejsan!! Detta djävla tjat om värme, jag är så innerligt trött på de flesta svenskar! När det väl blir varmt, så var finns dessa s.k soltörstande individer, jo dom gör ju allt för att komma undan solen, inte en människa i trädgårdarna, parasoller, buskage eller vad dom nu kan komma på för att skydda sig med! Kommer de en liten regnskvätt som vi så väl behöver, ja, då ska dom boka en resa till ännu varmare ställen! Jag är mycket på Rhodos där min dotter är läkarassistent på ett stort hotellområde! Denna läkarstation behövs för alla nordbor som blir så sjuka av värmen att dom ibland får skickas till större sjukhus för sina åkommor som dom fått av den 40 gradiga värmen som råder därnere! Grekerna själv har sin siesta mellan 1300 och 1700 och kan det där med värme! Nej, detta är självbedrägeri och dubbelmoral av högsta karat! Jag skriver detta för att jag blir så innerligt trött på allt trams om att tåla värme, nej nu hoppas jag på en rejäl åskskur så man kan andas in lite syre!

 • Appfixering, tur att man lyckligtvis kan surfa till klart.se utan att tvingas till mobilversion.

 • Längtar efter vinter sol och snö. Nöjd med sommar och sol för denna gång.

 • @Bosse

  Avsåg senaste årtiondet, ursäktar att det blev lite begreppsförvirring där.

  Men min reflektion blir igen att när det gäller bilar så går det tydligen att lura på folk vad som helst. När lufttemperaturen i regel knappt når upp till 20 plusgrader så finns som jag ser det inte mycket anledning till att kyla ner luften än mer. De dagar som det egentligen finns nytta med att kyla ner luften än mer är ganska så få på ett år här i Sverige och i Norden, fränsett i år då lufttemperaturen under Juli månad frekvent har nått upp till över 20 plusgrader. Men de flesta som köper bil kanske kör omkring på varmare platser på jorden. Skämt åsido så är det ju kul om branschen för kylanläggningar får ett litet uppsving.

  En annan kul grej var också att jag läste ett dokument på SMHI om värmeböljor. I det dokumentet står det att vi i framtiden kan räkna med värmeböljor där lufttemperaturen når upp till 40 plusgrader. Om det kommer att bli så att jag kommer få uppleva lufttemperatur på 40 plusgrader här i Sverige, eller i Norden för den delen, under min livstid så lovar jag att äta upp hatten.

 • @Kalle

  Jag håller med dig om det sista i din kommentar ovan. Faktum är att jag alltmer har börjat ifrågasätta trovärdigheten kring Sveriges nuvarande värmerekord, d v s de 38 grader som uppmättes i Ultuna 1933 och Målilla 1947. Man har sedan dess aldrig kommit i närheten av detta värde, och dessutom har SMHI påpekat att termometern i Målilla tenderar att vara lite för varm, oavsett om Målilla har ett för värmeuppkomsten gynnsamt geografiskt läge. Jag personligen tror att ett mer rimligt värde är 36,5-37 grader.

  • @Daniel

   Ultunas värde verkar stödjas dock av att Uppsala vid samma tillfälle uppmätte +37.4°, och jag har inte hört något speciellt om att just Uppsala skulle ha visat för höga temperaturer. Riskerar inte termometrar, även i lämplig termometerbur, allmänt att visa för högt vid mycket höga lufttemperaturer (säg >35) och vindstilla?

 • Daniel: Kanske det svenska värmerekordet egentligen är 36,8 grader som mättes upp i Holma under den stora värmeböljan i augusti 1975. Vad tror du om det?
  Vad tror Martin om det? 😉