Av Martin Hedberg

Vädret kommande dagar, typ över helgen, bjuder på både regn och sol. På de flesta platser blir det mer uppehåll än regn. Kanske inte sol hela tiden som det är uppehåll och mer regn om eftermiddagarna och kvällarna. Skall man ha fint väder så skall man vara upp med tuppen.

Temperaturerna blir om eftermiddagarna i allmänhet mellan 20 och 25 grader, men kan på en del platser nå upp till 30 grader.

30 grader? Då går väl redaktörerna på kvällstidningarna i spinn och skriver löpsedlar med fetstil. Men som vi har konstaterat tidigare så är det inte alla som uppskattar värme över 25 grader. Även om det finns många som också gör det. Nåväl, något som alla borde kunna enas om är att vi behöver svalka i alla fall under de timmar vi skall sova för att må bra. Därutöver finns det både folk som njuter och de som avlider (inte bara bildligt, utan på riktigt) när det är varmt.

Värmen kommer med sydvästliga vindar men/och vi får även förutsättningar för lokala regnskurar. Precis som vanligt är det först när de är mycket nära förestående som man kan göra prognoser på dess intensitet och positioner. Sannolikheten för regn är störst under eftermiddagarna.

Det kommer även att förekomma åska och den här helgen kanske vi får in några rapporter om lokala tromber.

I slutet av helgen kommer ett mer klassiskt regnområde in på bred front. Till att börja med över Västra Götaland under söndagen. Därefter, under måndagen, rör det sig vidare upp över landet.

Men först moln och en del sol och regnskurar.

/Martin

48 Comments

 • Hej! Min första riktiga semester börjar om 4 timmar och vädret ser ut att bli dåligt de närmaste veckorna, hur tror du vädret blir augusti? mvh 😉

 • Martin och alla andra , alla gillar inte över 25 gr men oj vad vi har fått sol i år iallafall i Stockholm , får gärna fortsätta ända in i okt för då orkar vi med den mörka tid som kommer. Underbart glöm inte och drick massor med vatten , trevlig sommar:))

 • Jag är uppvuxen på 40-talet ! Kan garantera att jag då upplevt både kallare vintrar och varmare somrar än hittils i år ! Kan det vara medias ” braskande rubriker” nuförtiden som får allt att se ” värre ut än det är ” ??

 • Tromber? Kan du säga något om var de kan tänkas vara sannolika? Kommer de i närheten av oss (Östgötaslätten) vill jag ha kameran redo! 🙂

 • Martin, kan du förklara varför er prognos är så hysterisk när smhi och yr ställer mer rimliga och lägre temperaturer. Ställer ni upp dom för mer publicitet? Varma men inte heta hälsningar från Västerås 😉

  Martin: Vi köper in våra data från Foreca och till viss del från SMHI. Vi har inte bett dem ”fixa” något speciellt, bara leverera bra prognoser.

  Skillnaden just idag för temperaturen i Västerås beror nog till största delen att SMHI angivit regn hos er hela vägen fram till klockan 16, (och +22 grader), medan vi/Foreca säger övervägande soligt (och +30 grader). Yr har även de växlande molnighet (och +27 grader).
  Frågar du mig personligen som meteorolog för Västerås just idag så säger jag sol med växlande molnighet och +28 grader, 30% sannolikhet för regnskur någon gång under dagen och under den perioden +24 grader.

 • Hej Martin! Jag undrar om du kan beskriva vad det är för orsaker till att Stockholmstrakten om och om igen blir utan ett regn som verkligen behövs nu. Jag ser på regnkartan hur skurarna tycks studsa mot regionen och gå runt den. Så blir det väl nu i eller efter helgen också. Är det något fysiskt fenomen eller är det kvällstidningarna som bestämmer?

  Martin: Jag tyckte mig se samma sorts mönster i fjol med. Jag har funderat på det, men tänkte då att det var slumpen. Man skulle kunna tänka sig att vattnet i Mälardalen hade en avkylande effekt på regnskurar, eller rättare sagt konvektionen som driver dem.

  Det fenomenet förekommer i alla fall över tex Storsjön (Regnskurar och snöbyar som kommer västerifrån under vår och sommar kan upphöra helt och hållet och passera Frösön/Östersund obemärkt för att senare uppstå igen. Men om hösten när vattnet är varmare än luften så är det tvärtom.)

  Någon annan som har några förslag?

 • Jag bor ju vid norra Vättern i Askersund ! Jag går inte in på felaktiga prognoser när det gäller åska ! Men kan det vara så Martin att Vättern är nån ” slags vattendelare ” ? Jag ser på en utmärkt åsksajt och där ser jag att åskan ofta går öster och väster om Askersund !

 • Ett efterlängtat regn skadar inte nu.Har inte regnat
  här på 5 veckor.Brun gräsmatta och bruna björkar mm.
  Mvh:Hallandskusten

 • @Fredrik:
  Hur blev det i Västerås idag? Jag ser att det har förekommit en del skurar i närheten, men vet inte om det kom något regn specifikt i Västerås.

  Temperaturen i Eskilstuna (ca 50 km bort) var någon tiondel från 28 grader kl 14. Kl 16 hade den sjunkit till 24, men/och därefter har den stigit till drygt 27 grader (enligt SMHI:s observationer).

  Men du som var i Västerås, hur blev det?

 • På söndag skalll det tydligen åska i 12 timmar enligt er prognos, kan det verkligen stämma?

  Martin: När det står åska så betyder det att det kan förekomma åska, det är en reell sannolikhet för åska. Nu vet jag ju inte vilken plats du sökte på, men ja, det kan föreligga risk för åska under flera timmar. Men jag håller med om att det inte hör till vanligheterna.

 • Jag flyttade från Skåne till Stockholm för drygt 10 år sedan. Det är anmärkningsvärt hur mycket bättre väder det är i Stockholm, läs mer sol på sommaren, än vad det var i Skåne. Naturligtvis beror det på att somrarna huvudsakligen har sydvästlig vind, mer om det längre ner.

  Just denna sommar är exceptionellt bra. Nu räknar jag perioden från mitten av maj till idag och tänker närmast på antalet soltimmar, inte värmen. För varmare var det för 3-4 år sedan. Men vår lilla sol har verkligen fått fritt spelrum att skicka sina photoner fritt över Stockholm i år.

  Någon ställde frågan varför det regnar så lite i Stockholm på sommaren. Här kommer en kvalificerad gissning. Om man tittar på en Sverigekarta ser man ganska snabbt (utan att vara Sherlock) att Stockholm ligger ganska långt österut. Putsar man glasögonen riktigt ordentligt ser man dessutom att Stockholm nästan ligger som på en egen halvö ute i Östersjön. På sommaren är det ofta sydvästliga vindar. När det kommer lågtryck från Storbritannien – som innehåller regn – så har dessa oftast regnat av sig det mesta innan de når fram till Stockholm och Öland/Gotland. Det är ju inte så att de regnar som tusan ända fram till Bromma, sedan gör uppehåll över Stockholm, och sedan börjar regna igen ute över Östersjön.

  Sedan till de som verkar tycka att sommaren är en oförutsedd händelse varje år och tycker +25C är nästan som i en bastu kan jag säga att jag mycket hellre sover i +25C än i -25C.

  Vi tycker att det är lite fjantigt när skolorna på kontinenten stänger bara för att det har snöat 1cm eller att Thailand utlyser katastroftillstånd därför att temperaturen förväntas understiga +15C i tre dagar på raken. Vad tror ni resten av världen, förutom Grönland och Island, tycker om värt klagande på att temperaturen är +25C?

  Nej, försök njuta av sommaren, snart är den slut och det är långkalsonger på igen. För de av er som stannar i Sverige vill säga.

 • @Martin. Bra att du efterlyser förklaringar på fenomenet med avsaknad av regn i Stockholm. Men om man läser kommentarerna här på klart.se så verkar det inte bara gälla Sthlm. Väldigt många verkar klaga över prognostiserat regn som upprepade gånger försvinner ur prognoserna. När vi erkänner att det är något vi inte förstår och efterlyser förklaringar, förstå då kan vi skaffa oss sann kunskap.

 • Ni angav regn från tidig morgon/sen natt här i Västra Götaland, inte en droppe änsålänge, prognosen nu säger regn hela dan, tänk jag tror inte på det. För era regnprognoser har varit så utomordentligt kassa det sista, SMHI’s stämmer förträffligt…Vad som är extra kul är att min väderstation ifrån Clas Ohlson också säger regn väldigt ofta, har ni samma apparatur hos er, det kanske är därför det blir fel så ofta?

  Martin: Vad jag kan se på radarbilderna så har det regnat/regnar det på många platser i Västra Götaland nu under morgontimmarna. Och nej, vi köper inte den sortens prognoser.

  Nederbörd är svårt. Så var tex SMHI:s prognos för Västerås rätt kass igår. Andra dagar är de mycket bra. Det slår olika. Det är lätt att hitta fel som bekräftar regeln (typ mitt exempel med SMHI här), men man glömmer lätt alla prognoser som är bra.

 • Carl M och Martin. Håller med. Jag gissar att vid vissa vädersituationer såsom tex vid vindar mellan syd och väst så styrs skurarna runt Mälaren så regnet hamnar i norr och söderförort. Det är egentligen endast vid vindar mellan nord och nordväst som Mälaren inte får ngn effekt på skurarna. Dessutom, vid vindar mellan nordost och sydost hinner skurar sällan hinna bildas över den korta landsmassan mellan hav och stad.

  Samma fenomen verkar dock finnas även vid snöbyar från havet. Senaste åren har det varit betydligt mkt mer snö i söderförort än inne i stan. Dessa snödjup fångas sällan på snödjupskartorna. Snökanonerna verkar ha en tydlig tendens att snabbt vika av åt sydväst när dom träffar landsmassan i östra Svealand.

  Mvh

 • Hej Martin!

  Med viss anknytning till ”carl M” har jag följande undran:
  Enligt Smhi:s radar/blixt-karta 27/7 10:15 syns ett runt ljusblått område mellan Stockholm-Uppsala. På halva sträckan, ungefär vid Arlanda syns ett mindre vitt runt område.
  1. Under längre tid tillbaka har jag noterat att det blå (moln)området finns nästan alltid (med varierande utseende), oavsett hur det ser ut på andra platser i landet.
  Varför?
  2. Den vita mittfläcken gläds vi åt som bor där. Vi slipper ofta regn som kan komma från vilket håll som helst. Lokala regngränser?
  Varför?

  Martin: Radarbilder skapas genom att man sveper med en radar runt horisonten. Radaren sänder ut mikrovågor vilka reflekteras i nederbörd (vattendroppar och snö, men även stora molndroppar). Man får även reflektioner i fasta föremål (master, hus, berg osv), men då dessa ligger på samma plats hela tiden kan man subtrahera dem. Fasta föremål skymmer dock ekon som ligger bakom dem.

  Radarstationen står förvisso högt, men inte så högt att man med lätthet ser alla ekon som finns ovanför radaren. Man får då svepa flera gånger med olika vinkel relativt horisonten. Genom att jordens yta är krökt så kommer radarstrålen, vid ”horisonten”, att komma så pass högt i luften att den inte fångar ekon från nederbörden. En ideal höjd för att fånga nederbörd som faller till marken torde vara kring 500 meter.

  Det är inte bara vattendroppar och snö som fångas av radarn, även insekter kan detekteras och misstas för att vara nederbörd.

  Ibland, oftast över hav, uppstår så kallade ”ledskikt” vilket gör att radarstrålen ”böjs”. Det gör att man antingen ser längre än det teoretiska avståndet, eller att man ser kortare. Just detta fenomen är intressant ur flygspaningssammanhang: Om man ligger på rätt höjd så kan man flyga mycket nära den andra Östersjökusten utan att bli upptäckt av främmande nations radarstationer. Detta gäller såväl de som spanat/spanar på oss som vid tillfällen då Sverige (kanske?) har spanat på andra.

  Spontant vill man flyga lågt för att inte bli upptäckt av radar, men ibland skall man alltså flyga högre än lägst istället.

 • Hej!

  Midsommar och västkusten. Förstår inte varför vädret nästan alltid är katastrof här i min hemstad Halmstad. Blåst och regn 9 av 10 år. Om du kan gå tillbaks i statistiken vore det intressant.
  Tråkigt eftersom förväntningarna år stora just då. Men det har liksom inte med verkligheten att göra. Vädret ÅR dåligt just då och jag undrar varför?

 • Beklagar, men jag får inte riktigt ihop ditt utförliga svar med mina två Varför?
  Lite förtydligande av det runda blå området:
  I stort sett alltid finns det blåmarkeringar (moln) mer e mindre inom denna cirkel som kan vara 8-10 mil i diameter – oavsett hur det ser ut i övriga Sverige.
  Vad beror alltså detta cirkelområde på?

 • För några år sedan flyttade vi från Stockholm till södra Skåne. Både jag och min fru är glada över hur mycket bättre vädret är här. Givetvis är vintrarna mycket mildare på grund av det sydliga läget. Men framförallt är de långa milda höstarna och tidiga vårarna härliga. Även somrarna är skönare. Denna sommar har varit nästan för skön med alltför lite vatten. Vi märker också hur mycket lättare det är att odla här med den långa växtsäsongen. Tydligen är avkastningen per areal ca 30 procent högre här nere

 • Ofta är det väl så att kustområden har mer sol och mindre regn än inlandet på sommaren. Så tycks det vara i Skåne i alla fall. Stockholm, som nämnts här flera gånger, ligger dock inte alls bra till i solligan trots att staden ligger nära kusten

 • Äpplet: Visst är Skåne bra. Men vädermässigt får det pisk av Stockholm. Och kollar man denna sommar (juni och juli) har Stockholm fler soltimmar än t.ex. Lund, som så många år dessförinnan.

  Om man tittar i toppen av sol-ligan ligger Svenska Högarna, Gotland, Öland och Karlskrona i topp de senaste åren. Vad har dessa orter gemensamt? Ja bortsett från att där bor rätt lite folk och att de som bor där är rätt dåliga på hockey så ligger de på östsidan av Sverige. Den enda orten som ligger i västra delen av landet är Karlstad (Sola i Karlstad) och som alla smarta människor redan vet har Karlstad ytterligare en sak förutom solen gemensamt med de tidigare uppräknade orterna på östsidan.

  De senaste tre veckorna i Stockholm har varit exceptionellt bra (soligt). Och nu börjar det ju dessutom bli lagom varmt ute också. Som jag tidigare sagt, det är trevligare att sitta och titta på tjejer som har shorts än som har termobyxor.

  PS. Ibland framställs orter i Norrland som väldigt solsäkra på sommaren, men då får man inte glömma deras soldoping, solen lyser ju dygnet om däruppe nu och det är inte riktigt rättvist att de får tillgodoräkna sig det. Ja, jag vet att soltimmar mäts på olika sätt, vissa sätter upp regler att solen måste lysa med en viss styrka osv., men från en molnfri himmel kan en norrlandsort få 24 timmar sol på ett dygn.

 • Rainman, jag undrar var i Skåne du kommer ifrån. Kanske stämmer din kommentar om du jämför med inre delarna av Skåne. Men jämför du med Skånes kuster så är det tvärtom, dvs mer sol i Skåne. Se t ex solligan där Karlskrona (som är det bästa man kan jämföra med, även om det är Blekinge, finns ju ingen skånsk kustort i solligan) alltid ligger högt. Kustområden generellt har ju mer sol på sommaren så det gäller att jämföra äpplen och äpplen.

 • Anna: Jag jämförde Lund med Stockholm. Menar du att det är längre till havet från Lund än vad det är från Stockholm?

  Däremot är det säkerligen så att man har svårt att uppskatta hur mycket sol det är på ställen man inte själv befinner sig på, därav förvirringen från skåningarna 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: