Av John Pohlman
Det stora genombrottet för svensk television kom 1958. Sändningarna från fotbolls-VM blev en publiksuccé.
På hösten startade också TV:s mest slitstarka program, nyheterna i Aktuellt. Premiären ägde rum tisdagen den 2 september och hela programmet finns dokumenterat.
Tyvärr hade man otur med tekniken som spelade flera spratt i sändningen och den blev dubbel så lång som beräknat. Programledare var Olle Björklund som sist i sändningen lämnade över till meteorologen med orden: och nu morgondagens väder.
Efter några ödesmättade sekunder dök en karta upp i bild med kvällens meteorolog Leo Rannaleet. Han hade en färdigritad Europakarta till sin hjälp och fick tacksamt berätta om en rekordvarm svensk septemberdag. På samma karta fick han sedan redogöra för prognoser både den följande dagen och ytterligare en dag. Tre dagar på en karta. En prestation!
Till en början sändes Aktuellt-programmen med väder endast två gånger i veckan. Andra dagar visades väder i andra program, bland annat under en period i ett underhållningsprogram som hette Söndagsbilagan.
Efter hand tog Aktuellt över fler och fler vädersändningar och från december 1961 kom väderrapporten i Aktuellt samtliga dagar i veckan. Förutom dagligt väder gjorde man också månadsöversikter.
År 1962 började docenten Arturi Similä vid Meteorologiska institutionen i Uppsala presentera månadsprognoser. Detta uppfattade SMHI:s ledning som konkurrens och ansåg att träffsäkerheten inte var godtagbar.
Prognoserna blev dock populära till en del tack vare Similäs personlighet och hans trevliga presentationssätt. Han slutade med sina prognoser på våren 1965 och samma höst började SMHI med femdygnsprognoser.
Fortsättning följer
/John
Väntar med spänning på fortsättningen…!
Hur blir vädret i morgon onsdag den 20/10
John Polman?
Martin frågar: Var?