Svagt högtryck i helgen

Av Martin Hedberg

Vädret förändras inte nämnvärt under de kommande dagarna. En svag högtrycksrygg håller emot när fronterna driver in från väster.

Det bildas förvisso moln och faller ut en del nederbörd, men mängderna blir måttliga.

Vindarna håller sig relativt svaga och en lite blek vintersol skiner mellan molnen.

Temperaturen är för årstiden hög. Mitt på lördagen blir det nollgradigt från Skåne till Jämtland. Det gör att en del av nederbörden faller ut som blötsnö eller tom regn i västra Jämtland. I norra Norrland blir det mellan fem och tio minusgrader.

På söndag är det likartade temperaturer även om det kan bli upp emot +5 i Skåne, Blekinge och Halland under eftermiddagen. Det blir mer moln under söndagen än under lördagen.

Under måndagen förskjuts högtrycket österut.

Om ungefär en vecka ser det ut att åter bli lite kallare. Som referens kan sägas att temperaturen kommer att pendla kring noll grader i Mälardalen, men från och med torsdag nästa vecka sjunker det ner mot -5 i tex Stockholm. Variationerna är givetvis stora i landet, men överlag så har vi en vecka framför oss med temperaturer som ligger några grader över det normala medelvärdet för januari på respektive ort.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Trist att du inte nämner något om att NAO går mot negativt från mitten på nästa vecka, just nu ser riktigt kall luft dra ner över Sverige mot 13-14 Januari. Visst det är 1 vecka kvar men ändå, känns som att så fort det är varmare än normalt då är det betydligt viktigare att rapportera.

    Martin: Tänk om den verkliga anledningen till att jag oftare rapporterar om värme än kyla är att det oftare är varmare än kallare? 😉

  • NAO, den Nordatlantiska oscillationen är inget mystiskt ”fenomen” vad än skribenterna på Wikipedia säger. Den varken ”kontrollerar” eller ”påverkar” vädret över Europa eller någon annanstans. Den är, i princip, tryckskillnaden mellan Islandslågtrycket och det Azoriska högtrycket.

    Det som den brittiske meteorologen Gilbert Walker upptäckte på 1920-talet var ett behändigt sätt att mäta den storskaliga strömningen.

    Att NAO indexet är prognoserat att gå från positiva värden till negativa är intresserat men bara en trivial konsekvens av de datorprognoser ni kan se på t.ex. ww.wetterzentrale.de.

  • Hej Martin & alla andra ! De senaste veckorna har jag hört till leda – när kommer våren ? . Strax före nyår frågade vissa – när kommer sommaren ? .
    Vintern har knappt börjat & folk tror att det ska bli vår & sommar i Januari !!! Här efter Norrlandskusten brukar det normalt bli vår i början av April. Givetvis blir det vår tidigare söderut i Sverige , jag tror att det kommer mer snö & kallare väder innan våren kommer. Klimatförändringar till trots , det kommer dröja länge till innan Sverige blir snöfritt året runt. Vi har ju oturen att norra halvklotet lutar från solen under vintern. Även om det skulle vara milt & snöfritt så kommer det vara samma mörker & växterna som behöver fotosyntes skulle inte växa. Det kan inte bli sommar året runt i Sverige, Tyvärr.

  • Som tur är kommer vi alltid att ha vinter här i norden med eller utan snö.
    Somliga verkar tro att vi bor i tropikerna, vakna eller flytta säger jag.
    Här i Sverige har vi vinter, kyla och snö (i stora delar av landet iaf) och jag förundras varje vinter varför media går ut och ”varnar” för halkiga vägar, snörök, snöfall, kyla mm och bilister och andra trafikanter som förvånas över att vägarna blir täckta av snö.
    Jag trodde det var en självklar del i ett land med fyra årstider.

  • I södra skåne har det inte varit vinter överhuvudtaget (inte helt ovanligt). Om det inte hade varit för den konstiga regeln att det inte ”får” bli vår före 15 februari så hade det officiellt blivit vår när hösten slutade. Underbart säger jag. Skidor åker jag i Alperna när andan faller på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *