Först mildare, sedan kallare…

Av Martin Hedberg

Efter att temperaturen har sjunkit något under helgen så blir det åter lite mildare i början av veckan. Till det skall vi även lägga en dygnsvariation där temperaturen växlar med dygnets timmar: om nätterna och morgontimmarna är det lite kallare.

Men den lite mildare luften är tillfällig, för under torsdag och fredag så drar kallare luft in över Skandinavien.

Vi får också nederbörd, idag söndag blir det snöfall i stora delar av Norrland. Under tisdag och framför allt onsdag blir det nederbörd som kan falla som regn i södra Sverige medan norra får mer snö.

Jag har dristat mig till att rita lite grafik över hur jag tänker mig att temperaturen utvecklas i Stockholm kommande vecka. Men det är en utopi att tro att observationerna skall ligga precis på den vita linjen. Jag har därför lagt till ett skuggat fält för att markera osäkerheterna i prognosen. Mer än 85% av observationerna är tänkta att hamna inom det grå fältet.

Temperaturutvecklingen över Stockholm kommande vecka.

Det väsentliga är inte detaljerna när man gör prognoser som sträcker sig flera dygn framåt. Eller säg så här; vad som är detaljer skiljer sig åt beroende på hur långa prognoser man gör: Om nan gör en prognos på hur vädret skall vara om ett par timmar så är ”detaljer” av storleksordningen 0,5 grader eller mindre. Om prognosen gäller hur det skall vara om en vecka så är ”detaljer” av storleksordningen 3 grader eller mindre.

Man kan inte förvänta sig att alla detaljer skall vara exakt korrekta, dvs temperaturen om ett par timmar +/- 0,5 grad, och temperaturen om en vecka +/- 3 grader.

Dessa siffror skall tas med en nypa salt: Det beror på väderläge, årstid, plats mm. Prognosen jag gjorde under mellandagarna var jag väldigt säker på skulle stämma. Den här är jag inte lika säker på.

Men allt är inte detaljer eller absolutvärden, det finns mycket att hämta från trender i prognoser, kallare/varmare, blåsigt/svaga vindar, regn/snö osv.

Kalluften ser ut att bli kvar över södra Sverige även under lördag. Men mildluft finns i närheten och skulle kunna komma in över Norrland till nästa helg. Mer om det senare.

Den väsentliga slutsatsen av prognosen är att det kommer att bli kallare under kommande vecka. Det är januari och det är vinter.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Mycket bra grafik!
  Jag skulle föredra denna typ av prognoser där förväntad osäkerhet och variationer framgår. Tycker inte det finns mycket att ändra på detta. Kanske man kunde göra samma med nederbörden. Jag kan tänka mig att svårigheten där ligger i de lokala
  variationerna som åtminstone under sommaren kan vara stora och oförutsägbara.

 • Väderprognosen antyder ingenting om mildare luft i Norrland till nästa helg, snarare tvärtom. Istället för 5-10 minusgrader den kommande veckan, blir det nedåt 10-15 minusgrader framemot nästa helg.

 • @danne, Martin har rätt. Det ser ut som mildare luft kommer in över Norrland söder om ett lågtryck som passerar över ishavet. Det visar nästan samtliga modeller…

 • Martin, är det inte dags att förbjuda flygreklam (och annan reklam för växthusgasgenererande produkter) på hemsidan?

 • Jag bryr mig inte så mycket om vädret för tillfället. Huvudsaken är att det blir ljusare för varje dag som går.

 • Till Markus: Koldioxid är ingen klimatdrivare, Solen o…… allt rinner av er som vatten på en anka. Köp avlatsbrev så ni slipper skärselden av katolska kyrkan.

  Martin: Hej Markus. Jo det är det. Utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser medför att planeten inte återutstrålar lika mycket energi som vi tar emot. Det genererar i sin tur klimatförändringar.

 • Lustigt att du bemöter Perdavid men inte Markus? Eller lustigt är kanske fel ord? Beklagligt eller ironiskt kanske, då du ständigt återkommer till klimatfrågan och växthusgaser som genereras extremt mycket av flyget. Egentligen är det rent ut sagt oförskämt att propagera för flyg på din reklamsida, du moppsar dig när vanligt folk vill köra bil till sitt kneg, men lyxresor med flyg är tydligen ok. Din trovärdighet? Noll, ifall du tillåter flygreklam. Som vanligt så vågar du väl inte ta med mitt inlägg. Eller?

  Själv åker jag utomlands med bil eller tåg för att det är sjukt resurskrävande att åka flyg, tror jag klarar mig ändå utan att inte ha besökt alla länder som ligger väldigt långt bort.

  Martin: ”Som vanligt”? Vad jag kan se har du 50 publicerade inlägg.

  Moppsar jag mig mot bilåkning? Lösningen på problemen med fossil utsläpp är att kraftigt reducera brytningen av fossilt kol, dvs olja, gas och framför allt sten/brunkol. Men det ligger inte riktigt på agendan. Istället fortsätter större delen av världen ”som vanligt”. För det har ju gått bra hittills. Eller.

  När det gäller flygannonserna är jag den förste att hålla med dig, vilket jag även förkunnat tidigare. Vi håller just på att lägga om kriterierna för bokning av annonser, det har tidigare skötts av externt bolag, men from i måndags har vi den resursen själva. I en övergångsperiod under vintern-våren kommer det dock fortfarande att förekomma.

 • Haha, du tar åt dig som en tonåring ibland. Trevligt att du har koll på hur många inlägg man gör, loggar du ip-adressen eller reggar du e-posten? Skulle vi upphöra med utnyttjandet av fossilt materiel så skulle jordens resurser räcka någon vecka. Bra att du plockar bort flygreklamen, för inte kan man ju bita handen som föder en! Tycker fortfarande du skall hålla dig till att vara en proffsig meteorolog, klimattjafset klär dig inte.

  Martin: Det är möjligt att det är för sent att upphöra med det fossila resurserna i den takten som skulle behövas för att undvika riktigt stora klimatproblem. Vi skulle behöva reducera utsläppen (dvs även utvinningen) med storleksordningen 5% per år, något som jag inte tror kommer att ske. Utom möjligtvis när oljan/gasen/kolet sinar, men då är ju det ett problem som får samma förödande konsekvenser för samhället.

  Så nu sitter vi med skägget i brevlådan. Kan inte sluta med det fossila för då havererar samhällsfunktioner, ekonomi osv.

  Och fortsätter vi med det fossila så får vi ännu mer klimatförändringar typ mer frekvent extremväder, torka, kraftig nederbörd, havsnivåhöjning, förändrat monsunregn, skogsbränder, jorerosion, försurade hav osv.

  Och snart drabbas vi av peak oil på riktigt (eller så blir det senare och då fortsätter klimatproblemen att accentueras).

  Det enda vi tycks vara riktigt bra på (rationellt?) är att fortsätta förneka allvaret i situationen.

  Hade människan däremot lyssnat till vad klimatforskare sade på 70-talet så hade den årliga minskningen av fossilt kol inte behövt vara så kraftig, det hade troligen fungerat med mindre än 1% per år, något som hade varit klart hanterbart. Men det var då det och vi valde inte den vägen

  Då tog man det inte på allvar utan lyssnade hellre på personer/institutioner som sade att ”det är nog inget att oroa sig för”. Vilket har fått till följd att vi nu hamnat i en riktigt svår situation, som att välja mellan kolera eller pest: Kraftig reduktion av det fossila, eller fortsätta med det fossila tills det sinar eller tills klimatförändringar och försurade hav slår ut många av våra samhällen?

 • Det där sista är ju inte alls intressant för det tillhör historia numera, så vad vinner man på att propagera för vad man skulle gjort? Vi skulle självklart inte pumpat upp massa olja till nonsens som krig och lyxkonsumtion.

  För övrigt låter du som en domedagsprofet i ovanstående inlägg och jag är övertygad om att du har fel!