Sommaren börjar i morgon

prognos

Nu blir det varmt. Efter en mild vinter och en tveksam vår så är det nu dags för sommaren att göra entré på bred front i Sverige. Sommaren har i och för sig redan anlänt till västra Götaland och det har varit flera dagar med sommarvärme i stora delar av övriga Sverige.

Men från och med fredag för resten av Götaland samt Svealand och från och med lördag för stora delar av södra Norrland så blir det sommar.

prognosKriteriet för att det skall vara sommar är att dygnsmedeltemperaturen (medelvärdet av temperaturen, timme för timme, under ett helt dygn) håller sig över +10, fem dygn i sträck. Man kan alltså inte veta om det blivit sommar förrän i efterhand (sommaren räknas från det första av dessa fem dygn). För ett par veckor sedan hade vi en liknande situation, men bara i fyra dygn.

Nåväl. Nu är det värme på väg in över Sverige och det kommer att medföra att det blir sommar. Jovisst är det en prognos i dubbel bemärkelse: Dels för att inte ens den första av dessa dagar inträffat ännu, dels för att vi inte kan veta att det håller ”hela vägen in i mål” förrän alla fem har passerat. Men jag känner mig trygg i att omslaget till sommar för stora delar av landet inträffar just denna helg.

Inte nog med att det blir varmt, det blir även en hel del sol. Nej inte hela landet, moln och regn kommer att passera Norrland under fredagen och ligga kvar i fjällen under lördagen. Men större delen av landet får uppehåll och gott om sol kommande dagar. Detta i samband med att det Brittiska Högtrycket skickat ut en rygg över Skandinavien.

Nu kommer det att knoppas och växa så det knakar. Men fortfarande är brandrisken stor i de inre delarna av Norrland. Det är inte så bra, men går över i takt med att växtligheten skjuter fart. Jag hoppas kunna få syn på lite mer pollinerare i naturen, getingar, bin, humlor osv. Hittills har jag bara sett någon enstaka fjäril och en massa sniglar. De senare är ju ingen höjdare direkt, men skulle kunna ha en framtid i den svenska faunan om de lärde sig pollinera tex fruktträd och andra blommor. 😉

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Tveksam vår vet jag inte om jag skulle benämna det. Tvärtom är jag av åsikten att den gångna våren hör till de tidigare och mer långvariga på senare år, med särskild betoning på det senare, då det ju i princip var vår mellan den 1 februari och fram till slutet av april.

  • Hej Martin!

    Närmar oss midsommar med stormsteg. Vädret är extra intressant då och diskuteras som aldrig förr. Kvällstidningar spekulerar och säljer lösnummer. Bor man på västkusten (Halmstad) som jag är man luttrad. Vädret är som mest osäkert och dåligt just då. Varför? TV-meterologerna talar numera om typiskt midsommarväder – och då menar man knappast högtryck. Skulle man komma med en ganska ödmjuk önskan: 15-20 grader, vind 6-7 m/s och uppehåll under midsommardygnet är chansen ungefär 10 %. Varför – vi talar om ingången till högsommar. Är det oftast lågtryck 20-30 juni? Kan i en hast erinra mig följande i Halmstad under midsommar:

    2013 regn och kraftig vind
    2012 regn ungefär 9 timmar
    2011 15-20 meter/s
    2010 dito
    2007 kraftigt regn förmiddag midsommarafton
    2004 kallt och regnigt

    Någon yngling skrev en gång på en insändarsida i KvP:

    Varför är det alltid dåligt väder på midsommar?

    Så även om förväntningarna är höga så är utfallet extremt dåligt för utomhusaktiviteter.

    Kul med en kommentar från ett proffs (Martin)

    Hälsningar
    Kjell

    • Är verkligen ingen expert på detta, men tror att förklaringen är ett fenomen som kallas för ”return of the westernlies” eller ”european monsoon”. Det lär vara vanligt med västvindar i mitten och slutet av juni, vilket ger svalt och regnigt väder på västkusten.