Av Martin Hedberg
Det har använts mycket trycksvärta för att fira att det är vårtemperaturer i annalkande till veckan som kommer. Men det är fortfarande bara februari. Även om våren rent statistiskt brukar komma till sydligaste Götaland så här års så kan man inte redan räkna ut vintern. Dessutom bör man respektera alla som vill uppskattar att det nu stundar en mycket efterlängtad årstid: vårvintern.
Mars är en vintermånad och i år kommer man troligen att bli varse det även i Götaland. För även om det ser ut att bli ett par dagar med temperaturer omkring +5 i stora delar av landet kommande vecka så står sig de temperaturerna inte så länge.
Kallare luft kommer att strömma in över Sverige de första dagarna i mars. Det börjar i Norrland och fortsätter sedan över Svealand och Götaland. Den stora frågan blir då om det hinner bli vår någonstans innan vintern kommer tillbaka. För om det blivit vår så står den sig definitionsmässigt fram till sommaren, hur mycket snö och kyla som eventuellt kommer.
Men viktigast av allt är väl att ha en realistisk bild av vilket väder som stundar. Till veckan ett par dagar med vårtemperaturer och därefter åter temperaturer under noll grader. Större delen under inverkan av högtryck vilket ger relativt nederbördsfattigt väder och stora temperatursvängningar mellan dag och natt. Relativt goda chanser till sol, men i fjällen tidvis rätt blåsigt och snöbyar.
/Martin
En ny istid har kommit till Sverige verkar det som. Snart går man väl i vinterjacka på midsommarafton också.
Fortsätt drömma, Simon…
Martin sa:
”Men viktigast av allt är väl att ha en realistisk bild av vilket väder som stundar.”
Det där gillar jag skarpt och är det viktigaste jag önskar från meteorologen. 🙂
Jag tittade nyss på mina bilder från vintern 2010-2011, en av dom senaste vintrarna när det varit såna mängder med snö här. Dock tycks snön börja och försvinna vid den här tiden i slutet av februari och i början av mars var de så gott som snöfritt. 🙂
Nu lovar Martin några förhoppningsvis soliga dagar med mildväder i veckan som kommer men säger samtidigt att kylan kommer tillbaka senare. 🙁
Det känns som och åka mellan hopp och förtvivlan. Här har det envist snöat från den isande nordostvinden mest hela tiden från i början av december och ända tills nu. Nu kan det banne mig räcka med iskylan och snöeländet…
Hur envis kan en vinter egentligen vara?
MAn undrar var den globala uppvärmningen tog vägen?
Debatten verkar ha en tendens att svalna av med minusgrader.
Martin: Debatten följer vädret och svalnar när det blir kallt på den platsen debattören befinner sig. Men det är inte ett bra mått på global frågor.
Människan har förvisso en unik förmåga att reflektera över såväl andra platser som dåtid och framtid. Men merparten av vår kapacitet upptas av ”här och nu”.
Vädret utanför vårt eget köksfönster behöver inte vara representativt för vädret över resten av planeten.
Det är normalt att det skiftar mellan milt och kallt i mars, en månad som dessutom inte ens har börjat än. Att klassa mars som en vårmånad är fel enligt mitt tycke. Den e snarare en vårvintermånad.
@Väderbiten
De e väl en ”istid”.
Håller med ”Väderbiten”, Nu får det räcka! För oss i Skåne gäller att en vinter lika gärna (och statiskt sett säkerligen oftare) kan hålla sig på plusgrader nästan hela tiden, snön helt utebli och trädgården full av tidiga vårblommor redan i februari/mars. Då känns vintrar som denna tröttsamma. Varje år hoppas jag själv på en mild vinter! Vill man tvunget åka skidor, så får man bo i Norrland.
Jag förstår det oxå men ibland är man så trött på vintern o vill ha lite av (lokal) uppvärmmning.
Men jag tycker dock att debatten förs med fokus på fel del av världen.
Jag ser kallare luft redan från den 1 Mars om man kollar på GFS samt ECMWF, förstår inte denna uppståndelse om ”tillfälliga” vårtemperaturer bara mitt på dagen, så länge det är minus på nätterna är det inte vår då nätterna är alldeles för långa än.
Vad jag ser blir första hälften av Mars rätt kall och säkert snötäckt i 80% av landet
Vilken underbar vårvinterdag vi har i Stockholm idag. -2 grader och strålande sol. Före den här dagen var det väl ett par veckor sedan vi sist såg solen. Nu vill vi ha vårvinter med sol, dagsmeja och så småningom skare.
En del tycks ondgöra sig över att vintern är lång. Men det här är vinterlandet Sverige och temperaturerna har varit rätt normala i år.
På sikt ser vi troligtvis en global uppvärmning men dessa utesluter inte på något sätt kalla vintrar med mycket snö. Hur som helst bör försiktighetsprincipen tills vidare gälla och bästa sättet att vara försiktig här vore att förmå världens länder att sluta upp med att gräva upp långtidslagrad energi (och kol) i form av olja och kol. Istället bör vi förbränna biobränslen och satsa på våg, vind, vatten och solenergi.
Löjligt att prata om att det lokalt blivit kallare medan de globalt blir varmare. Hela europa har haft en kall vinter. I london just nu har vi 0 grader o lätt snöfall och har haft så i flera dagar vilket inte är normal temp.
Är Europa en så pass liten del av jordytan att man kan förbise detta?
Jag kan klpa att det blivit varmare i övriga delar av världen men Europa är ändå såpassstort att man borde kalla det global uppvärmning ( och viss nedkylning) istället för bara global uppvärmning.
Ni fattar inte hur mkt vi sett fram mot snöfria vintrar
Ska man behöva stå ut med vintern en hel månad till…Suck!!!!!
Mars är väl ingen vintermånad rent årstidsmässigt…?
Mars-April-Maj: Vår
Juni-Juli-Augusti: Sommar
September-Oktober-November: Höst
December-Januari_Februari: Vinter
”Ska man behöva stå ut med vintern en hel månad till…Suck!!!!!”
Har någon sagt att det skall bli så?
Chrille: Vilka vi? Jag älskar snöiga vintrar trots att jag bor i södra Sverige.
Nä, kanske inte men det känns så när någon påstår att kylan ska komma tillbaka.
Sol i Stockholma ja…
Här i sydöstra Småland finns ingen sol. Det är bara ett grått töcken som tycks vara hur tjockt som helst.
Och det så det är när nordosten envist ligger på. Sol i norr men här bara kallt och grått. 🙁
Men, men jag hoppas att Martins löften om sol i veckan som kommer verkligen slår in. Men ibland har det visat sig löftena grusats med något mycket snålt av det man längtat efter.
Hejdå Sverige, säger vi snart!! Står inte ut med att frysa om mina händer snart, nu räcker det… Om detta ska vara det normala så flyttar vi utomlands!
@Trollmor
Då blir det till att flytta till ett land utanför Europa, för denna vinter har det snöat i såväl Spanien som Grekland hehe.
Det är tydligt att det behövs fler nordsvenska röster här inne på forumet när det kommer till dessa ständiga årstidsdiskussioner och frågan om mars ska vara en vårmånad (enligt kalendern) eller en vintermånad (vädermässigt – beroende förstås, på var man bor i landet). Uppfattningen att mars minsann ska vara en vårmånad och att det lika minsann ska bli snöfritt när vi byter blad i almanackan är kanske helgjuten på Österlen, men knappast i Särna, Storlien eller Älvsbyn.
Bara ett litet perspektiv på saken från en som bor någonstans mitt emellan.
Hur fungerar… eller varför fungerar inte era varningssystem och era klassificeringar av vädervarningar…. Helgen på Österlen har varit mycket besvärlig. Vissa sträckor är stängda då framkomlighet är omöjlig men inte ett ord om detta och inga varningar…. Vid andra tillfällen kommer det varningar så fort två snö flingor har korsat varandra…. skulle vilja veta vad det är som styr väder varningarna….. Hm
Martin: Hej Anneli. Det är SMHI som styr varningarna. Jag, eller någon annan meteorolog, kan i och för sig ha åsikter eller göra prognoser på varningar. Men det är viktigt att det i varje nation bara finns ett institut som utfärdar de officiella varningarna.
Går det inte uppfinna någon maskin som kan flytta om vädret istället? 🙂
”Löjligt att prata om att det lokalt blivit kallare medan de globalt blir varmare.”
Nej det är det inte. Globalt betyder över hela vår jord, och sett i det perspektivet har det successivt blivit varmare. Detta antagligen på grund av mänsklig påverkan och antagligen på grund av att vi envisas med att gräva upp fossilt bränsle som kol och olja. Bara för att sedan bränna upp det. Försiktighetsprincipen bör få råda nu.
Till Trollmor:
Ja det här är det normala. Variationer sker från år till år men i stort sett är dagens situation helt vanlig och normal. Jag antar att du bott länge i Sverige och känner till detta. Sverige som ligger långt, långt norrut på vårt klot är först och främst ett vinterland.
Hej Martin & alla andra !!!
Vi har haft +9 grader som varmast i dag . Vilken härlig vårvinterdag ! Jag har varit ute hela dagen & känner mej solbränd om kinderna . Jag bor i Ångermanland & här finns det ungefär 1 meter snö efter kusten . Ta det lungt våren kommer när det är dags , den följer ingen tidtabell . Vi hade vår här i Mars i fjol , all snö försvann innan April . Sen blev April & Maj kalla med snöfall i mitten av Maj. En tidig vår är ingen fördel , det kan bli kallt & dåligt efteråt i stället. Ut & njut av dessa härliga dagar innan vintern kommer tillbaka igen i Mars ! Ha det bra i snön !
Jakob:
Angående påståendet att April och Maj 2012 skulle varit kallare än normalt: Enligt kartorna på
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur var det ganska precis ”normal” temperatur i Ångermanland.
Detta är enligt mig ett av de bättre sätten att visa klimatförändringar, att det som räknas som normalt inte längre upplevs normalt.
Lars, och hur tror du vi skall klara oss då? Utan fossilt materiel är det goodbye med människan. På väldigt kort tid. Hur länge klarar du dig? Jag har 50 HA mark, om jag får ha den ifred så klarar jag mig bra mycket längre än de flesta. Jordkällaren är fylld.
Nu har det inte varit någon global uppvärmning senaste 10 åren. Utsläppet av fossilt koldioxid har förstås fortsatt. Hos oss här uppe i Norden känns klimatet tillbaks till 70/80-talet, fast somrarna på sistone har varit utan riktiga stekperioder. En annan ändring är en drift till senare på året. Juni känns kallare och augusti varmare än vad jag minns. Skulle vara kul att se om statistiken säger samma med driften.
@EJ
Den där ”driften” du talar om stämmer, förutsatt att man refererar till fjolårets väder. Då var juni kall, medan augusti var varm med ett osedvanligt sent årshögsta, faktiskt det senaste uppmätta sedan 1996. Men i övrigt har det inte varit speciellt mycket av denna ”drift” de senaste fem åren, snarare är det nästan så att man kan säga att det har varit tvärtom. Exempelvis var junimånaderna 2011, 2008 och 2007 riktigt varma, medan augustimånaderna var mindre varma eller tidvis något svala. 2006 var såväl juni som juli och augusti riktigt varma. Däremot var det vanligare åren före 2006, alltså 2000-2005, att augusti tenderade att vara allt varmare, medan juni tenderade att vara allt kallare. Faktum är att perioden 1985-2011 bjudit på fler kalla junimånader än någon annan period på motsvarande mängd år under 1900-talet.
P.S. Det var inte enbart stekheta somrar på 1970- och 80-talen, utan även riktigt ruskiga somrar som 1979, 1985 och 1987 förekom.
Tack Daniel!
Sommaren 87 är den sämsta i mitt mannaminne! Fy vilken sommar!
Det är mest till skolavslutning och skolstarten jag tänker på. Början av maj kunde bjuda på 30°C-dagar, medans veckan innan skolstarten (skolstarten var en vecka senare än idag) var ungefär lika med jackstarten på året. Badningen försvann ganska fort i augusti, medans man nuförtiden kan hålla badsäsongen i liv längre.
Generellt är det ju så att om man jämför med perioden 1961-1990 är april, maj, juli och augusti numera nästan alltid något varmare än normalt. Juni har däremot inte förändrats alls temperaturmässigt sedan 1961-1990.
Årstiderna är som följer större delarna av Sverige:
April-Maj-Juni Vår
Juli-Augusti Regntid
September-Oktober Höst
November-December-Januari-Februari-Mars Vinter
Idag hade vi ca 18 grader och solsken i Istanbul!
Martin: Men ibland skiner väl solen i juli och augusti 🙂
@Håkan
Denna årstidsfördelning passar endast in på delar av Norrland. I övriga Sverige får man nog lov att genomföra en viss omfördelning i indelningen av årstiderna.
Daniel om du tänker efter så stämmer årstidsindelningen i större delen av landet. Ingenting växer mellan November till Mars (om man inte räknar någon djävla vilsen snödroppe vill säga). Sommartemperaturer (+20 dagtid) brukar inte vara etablerade förrän efter midsommar. Efter mitten av Augusti vill man inte gå omkring i shorts och t-shirt längre
Här är mitt förslag till indelning åtminstone vad gäller götaland.
dec jan feb mars vinter
april vår
maj juni juli augusti september sommar
oktober november höst
för norrland gäller nog detta chema
oktober november dec jan feb mars april maj
vinter
juni vår
juli aug sommar
sep höst
Jag kan inte se s en modell som passar hela sverige
Skåne,halland och till viss del blekinge verkar ju ha en egen kalender där våren börjar i mars. och vintern kanske mer är att betrakta som en utdragen senhöst med en del inslag som vi brukade ha i april.
Fantastiskt Martin att du inte kommenterat vädret sen i fredags. Vad händer nu med snöfallet i södra Sverige, vi vill veta. Eller det kanske faller utanför ramen om den globala uppvärmingen, så därför håller du tyst?