Goda chanser till sol i helgen

Av Martin Hedberg

Mild luft fortsätter att strömma in över Skandinavien och högtrycket behåller greppet. Det är i stora drag vädret för kommande vecka. Många talar om vårens ankomst och enligt statistiken så borde den vara i antågande i sydligaste Götaland så här i slutet av februari.

Men även om mild luft nu strömmat in över Sverige så kommer det att bli ett par grader kallare än normalt i södra Sverige över helgen. Norra halvan får däremot ett par grader varmare än normal.

Men den klara luften gör också att det är stora temperaturskillnader mellan dag och natt, 8-12 graders skillnad bör inte göra någon förvånad. Det gör att det kanske känns vårlikt med ett par plusgrader och sol på dagen, men att det sedan blir flera minusgrader om natten. Sammantaget kan det göra att dygnsmedeltemperaturen trots allt bil under den kritiska gränsen noll grader.

Det blir ganska nederbördsfattigt. Det är främst i fjällen som jag väntar snö, lokalt med inslag av regn i samband med att den milda Atlantluften strömmar in med västliga vindar. På tisdag till torsdag nästa vecka blir det som varmast med ett par grader om eftermiddagen, därefter dra lite svalare luft ner över Norrland.

Sammanfattningsvis så väntas växlande molnighet eller klart väder idag fredag och över helgen i större delen av landet, dvs goda chanser till sol. Vindarna blir mest svaga. Temperaturerna landar på ett par plusgrader om dagen. Detta såväl i Skåne som i Norrbotten. Om nätterna faller temperaturen ner till mellan 5 och 10 minusgrader.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

25 CommentsLeave a comment

 • Trevligt med Sol.
  Hoppas på kallt väder. Och mer snö snart.
  Våren kan gott vänta några veckor till.

 • Mer snö behövs nu inte, utom möjligtvis lite dekorsnö. Nu vill via ha dagsmeja och kalla nätter. Vi vill ha skare och vårvinter 🙂 !!!

 • Hej! Intressant vädersituation kommande vecka.Om nu modellerna håller sig till dagens körningar kan nog tempen hamna på 8-10 grader tis elller ons på vissa platser i östra Norrland å även kanske längre söderut. Så mer en par tre grader blir det nog Martin! Mvh Anders

 • Det beror på var man bor. Här i sydöstra hörnet at Småland tror jag inte på någon vårvinter överhuvudtaget kommer värmen så smälter all snö bort och det brukar gå fort när det väl börjar.

  Anledningen är att vintern har varit så ihållande och sen här så vårvintern har helt enkelt frusit och snöat in. Det är våren som gäller härnäst tror jag. 🙂

 • Under fyra dagar har jag åkt skidor på fem cm skarsnö. Inga spår behövs, de e bar å åk, varsomhelst. Härligt! Var? I N Bohuslän, delvis på Idefjorden.

 • Anders: De olika websajterna, inklusive klart.se ger +6C för Sundsvall nästa vecka. ECMWF:s ensemble system prognoserar -2C i 850 hPa (1.5 km) i mitten på veckan vilket med torradiabatisk skiktning skulle ge mer än +10 C vid marken.

 • Martin

  Ordet ”nederbördsfattigt” har under de senaste åren upphört att existera för mig. Det läses tacksamt numera istället som *nederbördsfritt* 🙂

 • Så här såg det ut vid kusten i sydöstra Småland den 23 februari för precis ett år sedan.

  http://imageshack.us/photo/my-images/823/dscn1392g.jpg/

  Jag blev förvånad själv när jag såg bilden för den stämmer inte alls med vad som är nu. Senaste veckan har molntäcket varit kompakt, det har snöat mest hela tiden och riktigt ruggigt gråkallt.

  Jag har heller inget minne av det blev så mycket mer vinter efter jag tog bilden, kanske nåt oväder med lite vitt men inte mer. Således måste vintern släppt sitt iskalla grepp redan i februari för ett år sedan.

  Det verkar som det blir en lång vinter 2012-2013 då den slog till hårt redan i början av december. Jag kommer ihåg vid luciatiden var det massor av snö och bitvis nedåt 15 minusgrader här.

 • @Väderbiten:

  Förra året bjöd på en ovanligt tidig vår. De förhållanden som nu råder är mer normala för vårt klimat än det som vi upplevde ifjol. 2011 och 2010 exempelvis var våren bägge åren rätt försenad i södra Sverige rätt allmänt. Tanken på en tidig vår är förstås lockande, men detta är innevarande år som bekant fullkomligt uteslutet, ty snön faller i skrivande stund på Balkanhalvön, så vi får nog vänta några veckor på vårens ankomst. Bemärk då att detta ej är inkörsporten till en istid.

 • Nu får du väl ge dig Daniel, ditt försök att bemästra det svenska språket blir bara löjligt, du vänder på ordföljden och gör ofta ett knasigt ordval. Detta är mer störande än dina jätteinlägg och halvplagiat. Låt Martin stå för innehållet och nöj dig med att kommentera och starta en egen blogg!

 • Vore bra om det kunde bli goda solchanser i juli och augusti också, men den drömmen lär väl inte bli verklighet….

 • @Bosse:

  Jag skriver ofta snabbt, och under tiden jag skriver brukar jag ofta ändra mig i mina formuleringar, men tillskillnad från många andra läser jag aldrig igenom vare sig de texter eller kommentarer som jag skriver.
  Därtill kommenterar jag inte alltför sällan denna blogg via min mobiltelefon, och då bryr jag mig inte om att ändra eventuella felaktiga grammatiska formuleringar. Försök inte påstå att jag är någon som är värdelös på det svenska språket, då mitt ordförråd är stort och mina grammatiska kunskaper goda.
  Den sista meningen i den kommentar tolkade jag ungefär som ”Dra åt skogen snorunge, du har för f-n inget här att göra!”.

  P.S. Skulle du kunna nämna några konstiga ordval som jag använder mig av. Det vore bra att få veta så att jag i framtiden tänker på att formulera mig mer korrekt.

  Martin: Det kan nog vara en god idé att läsa igenom vad man skrivit innan man postar det.

  En bra metod, om man skall skriva något som är längre än två meningar, är att skriva texten i ett orbehandlingsprogram. När man är färdig med texten kopierar man in den i kommentarfältet.

  Det är däremot både raljant och oartigt gentemot andra läsare, att agera som du beskriver att du själv gör.

  Dessutom kanske det kan vara bra med en gnutta ödmjukhet. Jag hittar snabbt två språkliga felaktighet i din kommentar ovan.

  Det gär inget om man stavar fel eller har en tokig ordföljd. Men som sagt var; lite ödmjukhet är alltid klädsamt.

 • @Bosse:

  Ytterligare ett P.S.

  Jag antar att du främst åsyftade följande mening som ingick i min kommentar till Väderbiten:

  ”Förra året bjöd på en ovanligt tidig vår. De förhållanden som nu råder är mer normala för vårt klimat än det som vi upplevde ifjol. 2011 och 2010 exempelvis var våren bägge åren rätt försenad i södra Sverige rätt allmänt”.

  Jag vet att det egentligen skall stå ”Exempelvis var våren rätt allmänt försenad i södra Sverige åren 2011 och 2010”. Är detta mer korrekt, eller?

 • @ Daniel

  Fortsätt skriv här och övning ger färdighet. Jag tycker din kommentar var precis lagom lång och framförallt LÄTTLÄST. Det är perfekt!

  Perspektivet känns dock lite ”från oben” och det accepteras av somliga endast från auktoriteter. Sånt är livet ge inte upp. 🙂

 • Martin:

  Anledningen till att jag reagerade på det sättet som jag gjorde är att detta var första gången som någon har sagt att mitt språk är lågkvalificerat och rentav värdelöst. Jag är visserligen 16 år gammal, men även mycket språkkunniga lärare har påpekat att mitt språk är på en mycket hög nivå.

  Det vore som sagt bra om någon påpekade för mig vad som är fel. Du nämnde att du fann två grammatiska fel i min första kommentar till Bosse. Vad var det som var fel där?

  Jag har vid upprepade tillfällen fått påpekanden från såväl lärare som andra att mitt språk är ålderdomligt, och när jag läst gamla texter har jag tidvis också fått uppfattningen av att de är grammatiskt inkorrekta.

  En sista fråga Martin; är mitt språk övervägande av dålig kvalité, eller är det några enstaka fel som dyker upp här och där?

  M V H Daniel!

  Martin: Hej Daniel. Du är ambitiös, men/och de två felen skall du hitta själv.

  Jag är ingen språkforskare (har dock en syster som är det) och kommer inte att betygssätta ditt språk.

 • @ Daniel

  Du kommer så småningom märka det inte funkar att låta som en gammal professor även om du själv känner dig tillfreds med det. Saken handlar om makt och hur den utövas. Det vardagligt auktoritära tillhör det förgångna och försöker du återuppliva det i en vardaglig dialog kommer det slå tillbaka på dig själv. Redan på sextiotalet kom *du-reformen* folk i allmänhet vill umgås som jämlikar i språket. Vill du ”sticka ut” och imponera får du åstadkomma mer än ett gammalt mossigt språk. 🙂

 • Har ngn som har tillgång till på långtidsprognosen koll på väderomslaget till nästa helg? Finns tendens till återgång till långvarig kyla? Tänker närmast på Mälardalen. Tackar!

 • @Daniel. När ändå yxan viner genom luften så passar ja på att säga att språket är inte ditt problem utan ditt förhållande till vad du skriver. Som Martin och andra skriver så saknar du ödmjukhet och förmågan att inse att du har begränsningar. Du skyller alltid på yttre omständigheter när du blir tillrättavisad, ex. angående faktafel etc etc.

  Senaste exemplet ovan där du skriver att ditt språk är klassat av lärare som ålderdomligt (stämmer) och andra påpekat dina grammatiska brister. Direkt skyller du på gamla texter som varit ”grammatiskt inkorrekta” och därigenom orsakat dina grammatiska brister.

  Satsa på ödmjukhet och skriv inga avhandlingar här utan håll dig till korta kommentarer som hör till ämnet…

 • Kan bara instämma med Svenne. Känns förresten som att det är fler än Daniel härinne som borde tänka på det här med ödmjukheten. Språkfel eller inte, låt oss inte göra någon i kommentarsfältet till hackkyckling och låt oss som sagt hålla oss till ämnet: väder – inte de grammatiska färdigheterna hos en gymnasist.

 • Kortfattat Daniel, så stör jag mig på din självgodhet och en smula messersmith. Dina långa inlägg kan jag stå ut med, för de är nämligen för långa för att orka läsa. Droppen var när du i en kommentar ansåg att du använde dig av ett mycket kvalitativt språk, eller något i den stilen. Detta är rätt främmande i svensk kultur, att själv upphöja sig över andra. Först tyckte jag det var intressant att läsa dina inlägg men inte längre. Du tar med dina långa inlägg över bloggen.

 • Det är ju högst intressant hur man uttrycker sig, visst blir det OT men det blir det ofta på nätet. Tycker att Martin förtjänar ett stort plus för att det är så högt i taket på bloggen. Jag är ju som bekant en riktig klagkärring, fast nu är det riktigt klagfritt, stabilt vinterväder som är perfekt för det mesta. Skogsbruk, skidåkning eller bara vara ute. T.o.m. Prognoserna stämmer super, även när det är kallt!

 • Daniel: stå på dig och fortsätt skriv i bloggen. Även jag kan ibland störa mig på vissa saker i dina inlägg, och det förekommer då och då faktafel, men ändå är det kul att läsa dina texter (för det mesta).
  Lyssna inte på vad pöbeln säger, kom ihåg att dom sa samma sak om Galileo Galilei

 • Till Martin:

  Att annmärka på andras språkfel är ohyfsat.

  Att sedan inte beskriva felen är ännu mer ohyfsat.

  Martin: Detta är inte en språksajt. Man blir inte refuserad på grund av att man har stavat fel, har fel ordföljd eller tempus. Bloggen är inte heller avsedd att diskutera dessa frågor.

  I det här fallet var det befogat att påpeka att det är fel att inte ens läsa igenom sitt alster innan man postar dem. Det är ohyfsat gentemot andra läsare. Det spelar också en stor roll eftersom personen i fråga är en av de som är flitigast med kommentarer här på bloggen, såväl i antal som längd på kommentarerna.

  Det var ju dessutom extra knorr på ”caset” eftersom det fanns två enkla fel/misstag i en texten vilket motbevisade tesen som personen i fråga hävdade i samma text.

 • Ohyfsat att anmärka på språkfel? Han borde vara glad istället så han lär sig av sina misstag. Klarar man inte det, så är man nog inte torr bakom öronen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *