Skriver bok om extremt väder

Jag skriver på en bok om extremt väder. Försöker för tillfället följa vad som hänt med en 11-årig pojke som 2004 drabbades av översvämningar i Indien. Jag har hans namn, by, datum och foto. Han är i och för sig 26 år nu, men några drag kanske går att känna igen. Jag testar med sökmotorer och sociala media.

Jag får träffar som skulle kunna vara honom. Kan det vara så att han nu arbetar med elektriska motorcyklar? Eller är det bara en namne?

Efter en halvtimme tvingas jag erkänna att jag funderar på hur snabbt den tekniska utvecklingen går istället för pojkens öde. Men det skulle vara intressant att veta vad som hänt honom. Jag ger upp letandet för stunden. Han är en symbol för de 220.000 som tvingades lämna sina hem när floder i Assam översvämmades juni 2004.

Har vi glömt det? Ja, vi kanske inte ens visste om det när det hände och ännu större saker har hänt sedan dess.

Strax ska jag beskriva hur vissa snölaviner kan röra sig ned för berget snabbare än en människa i fritt fall. Sedan om microburst, ”regnbomber” och därefter om hur Bolivias näst största sjö kunde förvandlas till torra salta sanddyner.

Det är människans tid på jorden.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

  • Jag har en kollega (i USA) som förlorade en av sina bästa vänner till följd av en microburst på Lake Michigan när han var yngre. Uppskattningsvis 10 år sen. Vill du så kan jag förmedla kontakten. Jag har dock ingen aning om han är villig att ställa upp på en intervju.

  • På Mt Everest tinar det nu fram kroppar från omkomna klättrare.

  • Vill minnas att det i oktober 1985 nära Bispgården i mellersta Norrland blev trädfällning inom ett ellipsformad område 1*10 km där man först misstänkte en tromb, men alla träd föll åt samma håll, det var en ”outbreak” från ett åskmoln, vi fick blixtpejlingar på Högspänningen i Uppsala där jag var doktorand då. Är detta något som är släkt med ”microburst”?

    • Det låter mycket troligt. Microburst handlar om att torr luft blandas in i kraftiga konvektiva moln, typ åskmoln, varvid vatten avdunstar i molnet. Energi från detta kommer från den inblandade luften vars densitet därmed ökar. Den sjunker och accelererar ner mot marken. Förutom kraftiga vindar kan den slita med sig regn och hagel.

  • Översvämningar och extremt väder har förekommit i alla tider, det är inget nytt. Det går inte att förhindra extrema väderhändelser, men vi kan minska konsekvenserna av dessa genom att förbättra infrastrukturen, bygga bättre hus, undvika att bygga alltför strandnära och se till att vara bättre förberedda. Ta förra årets skogsbränder som exempel. Omfattningen av dessa hade kraftigt kunnat begränsas om vi sett till att ha eget brandbekämpningsflyg tillgängligt. Borde vara en självklarhet i ett skogsrikt land som Sverige.

    • Boken handlar om extremt väder, inte nödvändigtvis om klimatförändringar. Men det är klart att det blir lite mer drag i vädret i samband med att klimatet förändras. Det ligger rent matematiskt i begreppen eftersom det är förändringar av vädret som ÄR klimatförändringar.
      Klimat är statistik på väder, en förutsättning för att klimatet skall förändras är att vädret förändras.
      Vädret kommande dagar är inte mycket att göra åt. Men eftersom vi påverkar vädret (se ovan) och det i och med detta blir mer extremt, så blir slutsatsen att vi påverkar sannolikheten för extremt väder.

  • Tips och inspiration: Titta på denna märkliga dokumentär om ”Mammutens återkomst” – konsekvenserna av extremväder på några öar norr om Sibirien. Handeln med betar har ökat under flera år – inte bara på grund av förbud mot elfenben i Kina – utan främst på att till och med väl bevarade kvarlevor av mammutar nu kommer fram ur den tinande permafrosten. Så väl bevarade kroppar att det finns seriösa planer på att klona en mammut.
    https://www.svtplay.se/video/21173823/mammutens-aterkomst

  • I USA har man som bekant haft lite mer drag senaste tiden.
    https://www.defenseone.com/threats/2019/03/us-air-force-we-need-5-billion-fix-weather-damaged-bases/155863/
    Borde inte mänskligheten samlas runt ett försvar mot klimatförändringar istället?

    Men hur snackar man då? Uppenbart går ränderna igen där borta.
    The Conversation No One Knows How To Have.
    https://www.patreon.com/posts/25635061
    Citat:
    People who say that ”this has happened before” because water happened to rise over the bank of a river which flooded before anger me. ”The climate is always changing” others say. ”We don’t know whether this is climate change”.
    There’s denial…blaming our increasingly energetic, steroid-juiced destabilizing climate with more and more explosive extremes on ”poor infrastructure” or ”building in the wrong places” or ”variability”…and then there’s simply the equivalent of looking at a terminally ill patient straight in the eye and telling them to get over it, take some meds and walk it off. It’s to the point of like…”what??” When we call the variability of a cataclysmic sh*tshow right before our very eyes killing our fellow peoples and species normal, we’ve gone from denial and bargaining to plain absurdity in the face of the climate and ecological destruction monsters we have released.

    Havsisen i Arktis är en zombie, smältsäsongen 2019 har börjat med dunder och brak och att vi kan få ett nytt rekordår vilket år som helst är gammal skåpmat. Forskningen runt västra Antarktis är mer intressant, likaså östra Antarktis där man hittat stora sjöar under Totten exempelvis:
    https://www.abc.net.au/news/2019-03-25/totten-glacier-antarctica-research-using-seismic-study/10936998

    Samtidigt gräver sig framstående vetenskapsmän ner sig så djupt i sina modeller att de glömmer verkligheten, varför förstår jag inte men jag förstår att Arktis inte går ner till 60°N, varenda kotte borde väl förstå att Arktis inte gränsar till Stockholm?
    Det kommer bli mer drag och fler extremer framöver, det är redan så att det inte går att hänga med överallt.