Blir det sol eller inte till midsommar?
Det har skett ett kraftigt omslag beträffande vädret denna vecka. Detta efter att prognosmodeller tidigare visat på stabilt högtryck och vi såväl som media ropat ut att det troligen blir sol och värme till midsommar.
Jag har jämfört med vad andra vädermodeller säger.
ECMWF har inte regn på prognosen för fredag.
GFS har regn som kommer in från sydost och främst berör Götaland och Svealand.
UKMO (Storbrittannien) har regn in från sydost.
JMA (Japanska modellen) har regn som kommer in från nordväst och främst berör Norrland.
Slutsats: Man måste vara tydlig med att man inte kan vara tydlig. När prognosern ”hoppar” från en dag till en annan måste man vara försilktig med att dra för snabba slutsatser. Ibland har de fångat utvecklingen, ibland hoppar de tillbaka till tidigare lösning. Men vet helt enkelt inte.
Men man behöver fortfarande ett beslutsunderlag, eller vill i alla fall ha det. Själv kommer jag att förbereda mig för regn på midsommar, eller i alla fall inte det kanonväder som det tidigare såg ut att bli.
/Martin
Jag tycker det har varit väldigt osäkert väder ganska länge nu. Det har i princip varit omöjligt att veta på onsdagen om det ska regna på helgen eller inte, och ofta hinner det ändra sig från torsdag också. Misstänker iofs att det alltid varit så, det är bara det att med mer lättanvända nättjänster så blir det mer tydligt.
Juni hittils måste väl varit en av de kallaste på länge för övrigt? Åtminstone i Stockholmstrakten?
Det är nog ingen som tror att det är ni meteorologer som rår över vad
naturen förorsakar i form av väder och vind.
Vad som däremot förorsakar stor irritation och besvikelse är när ni skapar
väldigt positiva rapporter som ett stabilt högtryck som är på gång.
Detta måste basera sig på kvalificerad kunskap med inslag av möjliga felbedömningar.
I förra veckan gavs en entydig högtrycksrapport utan några som helst tveksamheter.
Kanske dags att sluta med dessa långtidsrapporter eftersom de egentligen inte har någon funktion. Med de stora riskerna för felbedömning kan de bara skapa problem med människors planering.
Martin säger: Ledsen om vi skapar förhoppningar. Jag har tidigare poängterat att en prognos är just bara en prognos. Hur det blir verkligheten får man avvakta och se.
Jag ställer mig också tveksam till långtidsprognoser. Det är för lätt att skapa detaljerade bilder om framtiden där detaljeringsgraden ger en falsk bild av tillförlitligheten. Många av de längre prognoserna drivs av medias, och den breda allmänhetens, intresse av att säga någonting om framtiden.
Notera att det trots dagens prognoser handlar om lågtryck, regn och moln, inte är uteslutet att det blir ett stort högtryck och solsken i hela Sverige på fredag.
Långtidsprognoser kanske är en bra bild av att vi människor gillar att spekulera.
Vad jag finner riktigt märkligt är att vi människor har så svårt att ta till oss det man faktiskt vet om framtiden. Tex att nettoutsläpp av koldioxid både ökar växthuseffekten och förändrar havens pH-värde. Eller att kombinationen av att vara beroende av fossila bränslen med att tillgången till dem minskar inte är så bra. Eller att övergödning och överfiske hotar det marina livet.
Jag finner det tragiskt att vi inte har förmåga att hantera många av de problem vi vet att vi skapar. Och vad har vi för beredskap och förmåga att hantera problem vi kanske skapar, men ännu inte insett?