Regn och sol ger gott om kantareller

Stockholm (TT)

Det finns ovanligt gott om svamp i skogarna nu. En hel del regn i kombination med soligare dagar har gynnat kantarellerna. Det var bara att knalla ut i skogen så var det gult precis överallt, säger Andreas Gravheden som plockade 40 liter kantareller häromdagen. Jag plockade och plockade och när jag lyfte blicken var det hela tiden nya gula fält, det var nästan så att jag ledsnade på att plocka, säger han.

Från Mälardalen och söderut finns all anledning att ge sig ut och leta efter kantareller. Det ser riktigt bra ut, framförallt kan man hitta sommarkantarell. Den ser lite annorlunda ut och är blekare på ovansidan men smakar precis som gul kantarell, säger svampexperten Pelle Holmberg.

Den som tröttnar på kantarellerna kan plocka soppar. Finluden stensopp, som också kallas Sommar-karljohan, Strävsopp, Aspsopp och Tegelröd björksopp. Det som är unikt med den vanliga gula kantarellen nu när det har regnat så mycket är att den går att hitta uppe på hällmarker bland tallar, mossa och lav, det var nog tio år sedan jag såg det sist, säger Pelle Holmberg.

Det som kan bli problematiskt är de ställen där det regnat så mycket att marken blivit för blöt. Att stå under vatten är verkligen inte bra för svamparna. Det blir syrebrist när det är vatten i stället för luft i hålrummen som finns i jorden och svamparna ruttnar helt enkelt.

Andreas Gravheden, som bor i Sällinge norr om Örebro, är ofta ute och plockar och han är nöjd med att han hann först till just det här svampstället. Det finns nämligen andra som också är ute efter kantarellerna. Det är väldigt mycket vildsvin i skogen, de bökar upp extremt mycket och går gärna på svampen. Det är nästan värre konkurrens från dem än från grannarna.

Karin Hållsten/TT

Fakta: 12 500 svamparter i Sverige
* Det finns cirka 100 000 svamparter beskrivna, varav omkring 12 500 i Sverige.
* Det finns cirka 100 000 svamparter beskrivna, varav omkring 12 500 i Sverige.
* 4 800 av de svenska arterna har fruktkroppar större än en millimeter och kallas för storsvampar.
* Fruktkroppen, som är det vi brukar mena när vi talar om svampar, utgör egentligen bara 1-2 procent av svampens totala vikt, resten är mycel i marken.
* Räknar man in den del av svampen som är underjordisk så finns det svampar som väger flera ton och hör till de största organismerna på jorden.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

  • sol blir man glad av o man kan vara ute o umgås o vara social.bara en självklarhet på sk sommaren.eviga pissande blir man deprimerad av o ett steg närmare psyket.

  • Nej!! Svamp blir man glad av 😀 Massor av vitamin D och proteiner. Och man får mängder av frisk luft och motion för att inte tala om alla natur upplevelser ;-D

  • Jag var ute häromdagen och hittade fullt med kantareller alltid något positivt efter den regniga sommar, men jag hade hellre sett att det var en solig och torr sommar, man blir faktiskt lite nedstämd av allt detta regnande, det känns som att man redan går mot hösten…
    Jag har en fråga till dig Martin?
    Hur tror du att Augusti kan bli i år, eller är det för tidigt att säga något, hoppas…hoppas…hoppas
    att den blir fin vi behöver sol och minst 25 grader
    varje dag för att ens överleva vintern.
    Kram….

  • Svar till Eva-Lena:

    Det har väl inte bara varit dåligt i sommar. Förra veckan var det ju sommartemperaturer i södra Sverige, och en dag nära 30 grader även i Lappland.

    Vill man ha sol och minst 25 grader varje dag kan man flytta till tråkiga Medelhavet, där jag är just nu. Där behöver man heller inte oroa sig för snö och kyla på vintern, även om det i vintras var mycket av den varan här i mellersta Kroatien.

  • Hej Martin. Undrar bara lite varför ni inte presenterar väderutsikterna för olika delar av landet (exv SO Götaland) verbalt tillsammans med grafiken för en ort. Det vore särskilt värdefullt som idag med frisk vind, då jag tror att de flesta har svårt att bedöma angiven vindhastighet under era symboler. Hopppas du kan göra sidan lite mindre rörig och är det inte lite för mycket oväsentligt information som kommer upp när man klickar….. (Jag struntar i vilken android telefon som säljer bäst!)/Mvh Y

    Martin: Hej Ylva. Vi sitter sedan en tid och skissar på hur sajten skall förändras under hösten.

  • Daniel: som boende i Sthlm kan jag räkna antalet soliga, klara, dagar med temperaturer på över 20 grader på min ena hand. Inte så fantastiskt efter halva sommaren…

  • Ja en kall sommar än så länge och den så kallade ”Jetströmmen” som är nytt för mig ligger kvar med svansen mellan Frankrike och södra Rumänien.

    Tyskland, Polen, Norge, Finland m.m påverkas även av detta väderläge förutom Sverige då. Och än så länge har jag bara fått 25,1° som högst i sommar( från 1 Juni) och det är illa. 1 Högsommardag och många dagar med nederbörd vilket är trist från min synvinkel. Vädret påverkar ju alla former av aktiviteter utomhus och det går inte att skylla på ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” när det blåser 6-9m/s och är svalt på 16°.

    Nej nu får vi hoppas att riktigt värme kommer snart. Annars får en resa bli av till varmare länder. GFS har sett bra ut för slutet på Juli än så länge =)

  • Anders:

    Jag har sett på SMHI att Stockholm har upplevt en av sina blötaste somrar hittills. Men i Skåne och Västkusten uppmättes förrförra veckan temperaturer på 25-30 grader. Förra söndagen hade Kristianstad sol och 27 grader. Tydligen har min hemstad Nyköping, blott 10 mil söder om Stockholm, haft det betydligt bättre än huvudstaden.

    Men i och för sig var inte våren 2012 något speciellt fin heller. I april kan man sannerligen räkna antalet dagar då temperaturen överhuvudtaget orkade över 10-gradersstrecket, och det snöade sent i månaden i Sydsverige. Maj bjöd dock på en veckas värmebölja i slutet av månaden, och mars var ju nästintill rekordvarm.

    Bara för att sommaren hittills har varit lite tråkig betyder inte det att klimatet blir kallare i Sverige, men varmare förövrigt. Det har varit sämre somrar förr i Stockholm, senast 2007.

  • Visst behöver vi sol för D-vitaminet som ngn skriver om inte annat. Värme är också bra för vissa somatiska, kroniska åkommor. Dessutom tillför solen i sig massor av energi och allmän mänsklig positivism. MEN det råder ingen tvekan om att ”alternativt” sommarväder kan ha sina fördelar. Då tänker jag inte bara på svampen (Sällinge n. Örebro, hmm) utan på friluftsliv i övrigt. Aborren, gäddan är betydligt piggare i svalare, blötare väder. Barnbarnen kan sysselsätta sig själva med ett par pinnar i en lagom stor vattenpöl medan en (svärande!?) farfar försöker montera upp det trilskande regn/vindskyddet. Man känner att man lever helt enkelt. Detta m.m.m.m är exempel på hur vi egentligen är i någon mening beroende av alla slags väder. Sol, värme, regn, vind(när vi seglar) ja, t.o.m. ett rejält åskväder kan kännas både hotande, spännande och uppfriskande. Vågar jag än en gång skriva hur nödvändig mångfalden är. I alla sammanhang.

  • Jag har en fråga Martin:

    Jag läste en artikel i SvD om sommarvädret, och där påstår de att sommarens medeltemperatur ligger 4-5 grader under medelvärdet, och att sommaren inte har bjudit på en enda 25-gradersdag hittills. Detta är fullt missvisande, då det förra veckan var uppåt 27 grader.

    Sedan säger de att du skulle ha sagt att sommaren 2012 med stor sannolikhet blir kallare och blötare än sommaren 2000. Känner du igen dig i denna kommentar?

    Martin: Inte helt och hållet. Det är inte ovanligt när man prata med journalister och jag förstår dem. De gör en intervju som tar 20 minuter men citaten i artikeln tar en halv minut att säga. Det är med andra ord såväl uttalanden som sammanhang som inte kommer med eller blir exakt som intervjuobjektet menat.

    När det gäller reportage och liknande så brukar man få läsa sina citat innan de publiceras. Men när det gäller vanliga nyhetsartiklar så sker det så gott som aldrig. Det gör att man får tänka sig för extra mycket. Tex kan det ofta bli fel om journalisten ställer en fråga som kanske innehåller ett faktafel, men som man indirekt svarar ja på genom att inte rätta honom/henne.

  • Anders: Stockholm har i alla fall haft bättre väder än Göteborg överlag denna sommaren, som nästan alltid…

    Daniel: Detta är inget normalt svensk ”sommarväder”, det har både vart kallare och blötare i så gott som hela landet denna sommaren, hittills. Så man har all rätt att klaga. Kommentarer som ”fly från landet om det inte passar” är helt meningslösa i detta sammanhanget, då detta inte är normalt väder.

  • Daniel, glöm inte bort att det var en vecka med högsommarvärme i början av juni 2007 med 31,5 grader som mest.

  • Daniel: sommaren 2000 minns jag som skit. Däremot vill jag minnas att 2007 hade riktiga värmeböljor i början av juni samt i mitten av augusti som vägde upp. Vi behöver alltså få en riktigt lång period med högsommarvärme snart annars är detta i mina ögon sett den kallaste/blötaste sommaren sedan 2000. Kanske ännu längre tillbaka.

    Märk väl att jag nu fokuserar på stockholm
    /skärgården

  • Jag kan nästan sommaren 2007 utan till. Den 2-13 juni var det högsommarvärme varje dag, och mest sol. Den 9 hade Eklången i Södermanland 32,4 grader varmt, Europas högsta temperatur den dagen. Sedan var juli dålig, medan augusti var bättre.

    Jag förstår att svenska folket vill ha en sommar som inte passar in i vårat klimat, och jag vet att denna sommar är kyligare än normalt. Men det är fullt felaktigt att påstå att det inte varit en enda varm period. För några veckor sedan var det varmare än normalt i Sydsverige, och vid ett tillfälle blev det 28 grader varmt i Lappland. Sedan får ni inte glömma att vi den 20-28 maj i år hade en regelrätt värmebölja, med uppåt 30 grader i Falun och Arvika. Detta sker inte varje år i maj.

    Många tror att det kyliga vädret hittills i år pekar på en begynnande istid. Men det beror helt enkelt på att ett högtryck belägrat Grönland, och sänder kall luft ned mot Brittiska öarna, varifrån lågtrycken strömmar mot Skandinavien. Ta en titt på väderprognosen för Skottland. Det är sannerligen ingen rolig läsning. Efter denna kan man nästan tycka att det är ”bra” i Sverige.

    Varför måste förresten en sommar oavbrutet bjuda på 30 grader och sol? Jag förstår om man tycker att 15 grader och konstant regnande är trist, men en vanlig svensk sommar, med enstaka värmeböljor, och annars sol och regn omvartannat är helt okej. Danskarna och norrmännen tycks vara betydligt nöjdare med sitt klimat än svenskar, britter och amerikaner. Det är ju lite berömt att svenskar, engelsmän och amerikaner i öststaterna är mycket väderintresseradeö. Inget fel med det förvisso.

  • Jag anar här samma naiva tro om vår svenska sommar som jag hör många har av vårt svenska fotbollslandslag.
    Tyvärr är vi ett nordligt beläget land med lika mkt avsaknad av sydländskt sommarklimat som sydländsk fotbollskultur.

  • Lite överdrivet där, att folk tror att vi är på väg mot en ny istid. Den här sommaren är riktigt kall en av de kallaste jag har upplevt i vuxen ålder. Enstaka dagar med 25 grader går att räkna på en hand för Götalands del. Detta ÄR inte en högst normal sommar för Sverige. Jag vet, för jag är minst tre gånger så gammal som dig, Daniel. Du generaliserar för mycket, ta hänsyn till lokala avvikelser. Och varför vill vi ha 30 grader (dock inte konstant), jo bla för att kunna bärga foder till djur och människor. Tror att du kommer att klaga lika mycket på matpriserna i höst som vi gör på vädret justnu. Inget hö slaget än, det får bli ensilage istället. Potatisen ruttnar eller har fått bladmögel, så får vi ingen värme nu så blir det nödår för spannmålet i höst.

  • Daniel:
    Jag vet inte vad du är någonstans om du är hemma eller på charterresa, men det här är defenetivt en ut av dom kallaste OCH blötaste sommrarna på mycket länge och det är tydligen inte bara här på västkusten t.o.m Stockholm.
    Har du hört talas om översvämmningarna i Småland?
    eller de stackars bönder, deras spannmål ligger under vatten, dom har det inte roligt nu…
    De här värmeböljorna du pratar om måste du ha drömt
    om, det har visserligen varit ENSTAKA dagar men dom är verkligen få räknade.
    Vi fick Mars månad som varm och torr men resten av våren var kall…trist med andra ord…vågar man hoppas på Aug och Sep eller vad tror du Martin?

    P.s Daniel: alla kanske inte har råd att fly landet.

  • Jag ber om ursäkt för att jag var offensiv och generaliserande. Det har varit en dålig sommar för bönderna i år. Men fjolårets sommar var också dålig. Exempelvis kunde halländska och skånska bönder i september 2011 meddela att sommaren var en av de sämsta för skörden, pga allt regnande, och även 2010 var det en dålig sommar, då eftersom att torkan och hettan i juli brände upp säden, varefter skyfallen i augusti spolade bort skörden. Jag vill inte påstå att sommaren 2012 är en normal svensk sommar, men jag tycker bara att det är synd att folk på andra bloggar skriver att en kylig sommar 2012 innebär att en istid är nära förestående. Jag vet att klimatet varierar, och för närvarande ligger ett högtryck stilla över Grönland, och blockerar varmluften mot Skandinavien. Det är dock inte första gången, även om det inte alltid händer. Är det ändå inte så att somrarna 1993 och 1987 var sämre än 2012?

    Den 20-28 maj upplevde iallafall Skåne och inre Småland en värmebölja, sedan om Västkusten gjorde det eller ej, det vet jag inte.

    Jag har släktingar i Bohuslän, och de tycker att somrarna där på 2000-talet genomgående varit usla och regniga. Detta är överdrift, men av erfarenhet vet jag att somrarna på västkusten är sämre än på ostkusten.

    Jag vet att jag själv skulle ha klagat om jag var bonde och odlade spannmål. Om man vill sälja spannmålet, och vill tjäna pengar på det, och så blir det inget spannmål, och därmed inga pengar, då har man all anledning att klaga.

    Men jag minns att ifjol klagade nästan hela svenska folket på att sommaren var för bedrövlig, men det var pga regnandet, inte pga utebliven värme. Exempelvis hade Norrbotten 34 grader varmt den 10 juni ifjol, i år har inte en enda 30-gradersdag uppmätts. Men så var det även 1987. Så även om det är ovanligt kallt för att vara en sommar i Sverige i år, så har det varit sämre vissa år förr. I juni 94, 82, 81, 75 och 55 snöade det t ex även i Sydsverige vid något enstaka tillfälle, och det har så vitt jag vet inte skett i år.

    Det kan hända att det blir varmare och torrare i augusti och september. Det skedde exempelvis 75, 96 och 04. Vi får be grönlänningarna att avveckla sitt högtryck, och skicka ned det mot Sverige, så att vi får bättre väder.

    Men ärligt talat, i Kroatien kan det vara så pass hett att det är olidligt. Var glada att ni inte har Kroatiens klimat. Det har vi aldrig haft i modern tid, har inte, och kommer troligen heller aldrig att få. Nu är det dock bra väder i Kroatien, runt 25-27 grader, kraftig vind, torr luft och en del sol. Värst är det när det är 30-34 grader, fuktig luft och vindstilla. Då är värmebelastningen extrem.

    Har du något att tillägga till min kommentar, Martin?

  • Eva-Lena:

    Jag var i Hultsfred vid översvämningarna. Men jag minns också att dagen före översvämningarna var varm och kvav, med runt 29 grader enligt min termometer. Jag satt ute hela dagen, och på kvällen satt jag också ute i t-shirt och shorts. Sedan vräkte regnet ned under natten och morgonen som aldrig förr, och min regnmätare var så full att den spruckit.

    Förra sommaren klagade folk också på vädret, främst för att det var regnigt, vilket fick folk att tro att det var svinkallt. I år är det klagomål på både regnet och kylan. Men hade det inte varit för regnet, hade skördarna nog varit något bättre i år, trots det kalla vädret.

    P.S Jag har en släkting i norra Österrike, och han säger nu att det är så kallt att man fryser i vinden.

  • Daniel:

    Det är verkligen härligt att du är så positiv.
    Jag var en ut av dom svenskarna som klagade på vädret förra sommaren… det skulle jag aldrig ha gjort om jag hade vetat hur sommaren skulle ha blivit i år…
    Kram på er…