Av Martin Hedberg
Ett område med regn, som just i skrivande stund finns över Biscayabukten, rör sig norrut mot Sverige. Det nästan skavs fram mellan lågtrycket i väster och högtrycket i öster som skapar kraftiga sydliga vindar både vid marken och på höjd.
Under natten mellan onsdag och torsdag når det upp till Danmark-Sydnorge-Västkusten.
Därefter ger det, för svensk del, regn i främst västra Götaland och västra Svealand under torsdagen. Det berör även de östra landskapen, men blir inte så långvarigt som jag skrev om igår.
Äve Norrland, såväl södra som norra, får en släng av skopan, men det regnet passerar än mer splittrat, nästan utspätt (med luft, inte vatten ;).
De som får ta emot mest väder och vind är boende i Sydnorge. Den kuperade terrängen som reser sig direkt ur havet ger både stor exponering mot vindar och tvingar upp luften på höjd och riktrigt med nederbörd. Hävningen av luften ger avkylning (genom att lufttrycket sänks) vilket i sin tur skapar kondensation av vattenånga, vilket i sin tur genererar regn.
Den Skandinaviska bergskedjan bildar en sköld mot de förhärskande västliga vindarna, men även sydliga vindar.
Nåväl, till helgen ser högtrycket ut att åter stabilisera vädret. Svaga vindar, uppehåll, klart dagtid, men säkert såväl dimma som frost om nätter och morgontimmar.
Det är höst och tvära kast i vädret.
/Martin
Tja 🙂
Det är alltså så att frontnederbörd sällan kommer ensamt? ^^
I övrigt hade det varit förbannat bra ifall högtrycket hade gett inflytande över Sydsveriges väder två månader tidigare; nu är det således alldeles försent 🙁