I takt med att medvetenheten ökar om den prekära situationen vi befinner oss i så ökar engagemanget och initiativen för att ”rädda klimatet”. Det är en naiv tanke av flera skäl.
För det första så handlar det inte om att Klimatet behöver räddas. Det kommer att finnas klimat på den här planeten långt efter att vi människor och alla andra nu levande växter och djur genom evolution har utvecklats till något annat än vi är idag.
Vi borde snarare skriva ”Rädda mänskligheten från konsekvenser av förändrat klimat och förändrade ekosystemtjänster”. Jag vet att det är en för lång rubrik. Men genom att säga ”Rädda klimatet” så fokuserar vi på ett virtuellt mål och en väsentlig del av jordens befolkning, i synnerhet de med makt, inser inte vad det egentligen handlar om.
Till det kan man lägga att vi kanske borde bry oss lite mer än bara om oss själva. Det kan avfärdas som en filosofisk tanke, men det skulle kunna finnas skäl att inte betrakta liv som värdefullt vare sig det handlar om människor, myror eller mullbär. Men jag lämnar den, eftersom ett strikt egocentriskt perspektiv är tillräckligt för att inse det värdefulla i fungerande ekosystemtjänster.
Om vi bryr oss det minsta om oss själva, det i har byggt upp, våra kommande år och våra barn så gör vi vad vi kan för att naturen skall kunna upprätthålla de ekosystemtjänster som är fundamentalt väsentliga för att vi skall kunna ha välfärd. Vi behöver inte ens tala om ”kommande generationer” (även om det i högsta grad gäller även dem), nej det räcker med att inse vad som kan komma att hända med nuvarande generation.
För det andra så kommer vi inte att komma undan omfattande klimatförändringar och förändringar av ekosystemtjänster. Vi behöver mobilisera för anpassning.
Förra gången jorden var så varm som den är är idag, drygt en grad över förindustriell nivå med latent ytterligare en grad (0,5 grader till följd av aerosoler och 0,5 grader från glaciärerna som inte är i balans) så var havsnivån mellan 6 och 9 meter över det vi är vana vid. Det var för 125000 år sedan. Det ger en fingervisning om vart vi är på väg.
Förra gången vi hade den här halten koldioxid i atmosfären, för ca 3 miljoner år sedan, så var havsnivån mellan 15 och 25 meter över ”normal” nivå. ”Normal” definierade som den nivå den har varit de senaste 7000 åren, dvs under den tiden då väsentligen allt det vi kallar civilisation har utvecklats.
Och havsnivån är bara en av alla parametrar. Vi människor omdefinierar hela planeten, vi är en kraft som är jämförbar i storlek och styrka med de krafter som tidigare omskapat livet på planeten. Alltifrån jordens omloppsbana kring solen (som gör att vi går mellan istider och interglaciala perioder) till asteroider som dimper ner och raderar ut liv. När det gäller jordens förhållande till solen så sker förändringarna på skalan tiotusentals år, när det gäller asteroider så sker förändringen inom loppet av dagar. Vi människor hamnar däremellan, på skalan hundratals år. Men storleken av förändringarna är lika.
Hur mycket vi än anstränger oss för att minska klimatpåverkan (och andra miljöparametrar som utsläpp av kväve, mikroplaster, läkemedelsrester osv) så kommer vi inte undan att det kommer att bli stora förändringar. Antropocen handlar inte bara om att vi påverkar planetens klimat. Det handlar givetvis även om att vi måste anpassa oss till förändringarna.
Nej missförstå mig inte. Vi skall inte ge upp strävan att minska påverkan på klimat och andra system. Vi måste anstränga oss ännu mer där. Gå från prat till genomförande. Vill vi ha en rimligt chans att uppnå Parisavtalet, dvs se till att globala medeltemperaturen hamnar under 2°C, så måste utsläppen av koldioxid minska med ca 6% per år. Kontinuerligt kommande decennier. Och då är det ändå inte några garantier att vi klarar 2-gradersmålet.
År 2050 skall det vara nära noll utsläpp. Vi har en lång resa dit, men/och den börjar nu, inte om något decennium. Vi kommer att få lite ”hjälp” av Peak Oil, men det understryker bara behovet av att anpassa oss till en civilisation utan fossilt kol.
Jag vill också poängtera att 2 graders uppvärmning inte är någon söndagspromenad. Under en istid är det tre till fem grader kallare. (Då är hela norra Europa och Nordamerika täckt av ett kilometertjockt täcke av is.). Två grader varmare är sålunda ungefär lika stor förändring som en halv istid, men åt andra hållet.
Men var inte så naiv så du tror att det går att vare sig minska klimatpåverkan, eller att komma undan att anpassa sig till de förändringar som sker i naturen till följd av vad vi redan har gjort. Ingen vet exakt vad som kommer att ske, dels för att vi inte på något sätt slutat att påverka, dels för att det är ”uncharted territory”, situationer som inte har inträffat tidigare eller på något sätt är förutbestämda.
Om det är någon rekommendation jag vill ge så är det att skapa förutsättningar för anpassning. Det handlar om att gå från ett samhälle som optimerar sin verksamhet till ett samhälle som är robust genom att vara flexibelt och kan hantera flera helt olika situationer.
Allt från att kunna hantera väderextremer (värmeböljor, skogsbränder, stormar, vattenbrist och översvämningar mm) till entreprenörskap (vilka tjänster och produkter kommer att efterfrågas när vi drabbas av klimat och lämnar det fossila samhället) samarbeten mellan nationer i geopolitiska frågor (flyktingkatastrofer, konflikter om territorium, livsmedel mm).
Vakna, något stort håller på att hända.
/Martin
PS. Bilden som jag illustrerar den här artikeln med är ett växthus på Svalbard. En plats där solen bara lyser under halva året och den högst uppmätta temperaturen är 21,3°C. Är det något man behöver, men saknar, så är det grönsaker. Det är värt ett försök och man lär sig något. DS.
Bra att du peppar oss Martin, men hur mycket man än anstränger sig är det svårt att komma under 4-5 ton CO2-utsläpp. Det befintliga samhället belastar väl med ca 1 – 2 ton. Är det 1 ton som är ett hållbart värde? Har du något förslag på hur man kommer dit? Hur kommer ens liv att se ut vid 1 tons utsläpp. Kan vi någonsin nå dit?
Bra skrivet Martin.
Möjligen skulle jag tillägga att det stora redan händer. 2016 var enormt när det gäller klimatrelaterade händelser och konsekvenser. Alldeles för lite når ut i den skala det borde.
Den uppvärmningstakt vi sett på dryga hundra år är oöverträffat snabb. Utvecklingen i Arktis senaste decenniet är makaber men egentligen inte mycket att förvånas över. Redan på 80-talet förstod vetenskapen vad som var på väg. Synd att jag själv inte var vaken då, men man var mer beroende av vanlig media. Idag finns inga ursäkter, när man har världen vid sina fingertoppar.
Men vi verkar snarare vilja leva i en skyddad verkstad, trots att alla har tillgång till internet. Märkligt.
Motsvarigheten till SMHI i Peru. SENAMHI, gick nu i Februari ut med en kustnära El Nino varning.
Inte så mycket att förvånas över när man tittar på temperaturavvikelserna.
http://polar.ncep.noaa.gov/sst/ophi/archive/20170217/color_newdisp_anomaly_global_lat_lon_ophi0.png
Tar man samma datum för 2016 samt 2015 och jämför mot så är det lätt att hålla sig för skratt.
http://polar.ncep.noaa.gov/sst/ophi/archive/20160217/color_newdisp_anomaly_global_lat_lon_ophi0.png
http://polar.ncep.noaa.gov/sst/ophi/archive/20150217/color_newdisp_anomaly_global_lat_lon_ophi0.png
Det blir snart varmare vid ekvatorn och Nino4-regionen.
Prognoserna för ENSO ska tas med extra försiktighet vid den här tiden på året men ECMWF har klarat sig hyfsat tidigare.
http://www.ecmwf.int/en/forecasts/charts/seasonal/nino-plumes-public-charts-long-range-forecast?time=2017020100,0,2017020100&nino_area=3.4&forecast_type_and_skill_measure=plumes
PDO är nu uppe i 37 månader på raken med positiva värden.
Det här skulle jag vilja ha nu:
https://blogs.scientificamerican.com/plugged-in/engineers-introduce-a-new-fast-charging-noncombustible-battery
Då hade jag inte behövt förundra mig över obefintliga laddstolpar. Lär ta tid innan, eller om det ens når marknaden. Vis av erfarenheten så säljer sällan det tekniskt bästa alternativet. Det är ofta det som på kort sikt är billigast att ta fram och som kan säljas så billigt som möjligt som vinner. 🙁