Nu gäller det att få undan issörja och vatten

Av Martin Hedberg

Just nu rasar snön från många hustak, det porlar vatten utmed trappor och trottoarer och bildas mindre sjöar av smältvatten över vägar och marker. Blidvädret gör att det töar, men marken är både mättad och frusen. Vattnet rinner till snabbare än det rinner undan.

Vi har problem med snöras, översvämningar och halka mm.

Efter tövädret som varit ett par dagar i lite mer än halva landet (plusgrader upp till och med delar av södra Norrland) så kommer minusgraderna tillbaka. I morgon tisdag arbetar sig kalluften ner över Svealand och på onsdag även över Götaland.

På torsdag så finns det fläckar med plusgrader (bland annat i Lapplandsfjällen!), men annars är det kallgrader även i Skåne.

Som bekant övergår rent vatten från flytande till fast fas vid noll grader, dvs det fryser till is. Detta gör att det kommer att uppstå situationer med låg friktion, dvs halka, när smältvatten fryser till kommande dagar!

Den halkbekämpning som man redan gjort har runnit ut i sanden 🙂 salt har blivit utspätt eller har runnit bort och sand och grus ligger på botten av vattensamlingarna.

Det gäller att få undan så mycket man kan av issörja och vatten innan det fryser till hård is.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Tja….man kanske skulle hämta lite värme från jordens inre astenosfär. Det hade nog räckt för att hålla vattnet flytande :-)På Island förekommer det ju naturligt. ^^

 • Håller med patricia! Det är bara bilister som oroar sig. Så jag tar din uppmaning med en nypa salt.

  Martin: Du kanske skall hälla saltet på gatan framför dig 😉 Sjukhusen får in massor av frakturer, främst hand- och höftleder, till följd av att folk halkat och inte lyckats dämpa fallet tillräckligt.

 • Verkar bli en lång vinter i år. Tremånadersprognosen för februari-april har met.no spått till ca 1° över det normala, och vi alla vet väl hur det blir när sådana prognoser kommer ut….
  Så förvänta er ingen tidig vår i år.

 • Hej! En annan fråga här….. Med anledning av prognoser tillförlitlig. Finns det någon statistik med träffsäkerhet idag och för 10 år sedan för 5, 10 och 14 dagars prognoser. Förstår att det kan vara svårt då olika vädertyper är olika lätta/svåra att spå. Men om vi tar får svårare vädertyper. /stefan

 • Enligt de flesta väderprognoserna blir det växlande plus och minusgrader i fortsättningen, samt plusgrader längst fram.

 • Daniel: Vad jag kan se på smhi och yr (snart även klart och dmi) så blir det, iaf i Blekinge, bara minusgrader, med minus även längst fram.

 • Det är halast där det är skottat. Usel på öländsk, meen ja to än redig össleding sakt:
  Di ha fö sma-al skovel!

 • Förlåt, jag skrev fel! Det är halast där det är skottat, eller hur.
  Usel på öländsk, meen ja to än redig össleding sakt:
  För bre-e skovler!

 • Skönt att våren är på väg.Men man får se upp nu när det växlar en del i tempratur.Väldigt lätt att halka och bryta både ben och armar.NI som har vinterdäck UTAN dubb.Tänk på att på is är dom inget bättre än vanliga sommardäck!

 • Våren lär dröja, och ni som har dubbdäck äldre än 1 år och använda mer på saltad väg än frusen, tänk på att era däck är sämre än odubbat som har mjukare gummi.

 • @Torbjörn
  Våren är knappast på väg i detta nu, vi är i mitten av jan. Jan, feb och mars är vintermånader, punkt slut. Bara för att vi har haft en mild period nu i januari kan man inte kalla det vår…

  Vad beträffar dubbfria vinterdäck har jag det och kan tala om att det är en VÄDLIG skillnad på dem och vanliga sommardäck, även på is! 🙂

  MVH
  David

 • visst väder i alla lägen här i göteborg är de dåliga på att skotta undan snön skottar de så lägger de all snö över brunnar så när + grader kommer så kommer det en massa vatten som ligger still som sedan fryser seda är så här Göteborg / västra Hisingen