Snöfall i södra USA

Av Martin Hedberg

Södra USA (Texas, Arkansas, Mississippi, Tennessee, Alabama, Georgia, South Carolina…) upplevde den 9-10 januari ett besvärande snöfall.

Det var inte bara det att det faktiskt snöade i dessa delstater som sällan upplever snö, det kom mycket snö på kort tid. Ett omfattande område (berörde flera delstater) fick omkring 10-20 cm och på en del platser kom nederbörden i form av underkylt regn.

Satellitbild från NASA Earthobservatory som visar snötäckt mark 13 januari 2011 (obs, det vita området i södra Texas, över havet och stråken över södra Georgia är moln)

Sex av delstaterna deklarerade katastroftillstånd, tusentals flyg ställdes in, skolor, arbetsplatser och myndigheter fick hållas stängda till följd av köldgrader, snö och underkylt regn.

Nederbörden fortsatte norrut och slogs samman med ett annat snöoväder. Den 12-13 januari berördes istället de nordöstra delstaterna i USA av kraftigt snöfall.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • ”Katastroftillstånd” 🙂 10-20 cm snö! Stackars Texasbor….

  Martin: De är inte vana vid vårt vardagsväder. Vi (i alla fall jag) är inte van vid deras. 🙂

 • Haha, ja det låter lite komiskt, men jag antar att 20cm snö för dem är ungefär som när orkanen Gudrun drog igenom Sverige. När man är illa förberedd inför saker som i stor sett aldrig uppstår så blir det ofta mer kaos än vanligt.

 • Jag bodde ett år i Alabama och upplevde då en ”vinterdag” med inställda skolor och trafikkaos. Det går inte att jämföra med en vinterdag någonstans i Sverige. När jag gick ut på morgonen var det omöjligt att stå på benen. Jag föll handlöst omkull och kröp på alla fyra in igen. En granne som hade bott i Minnesota hade av någon anledning tagit med sig snökedjorna till bilen när han flyttade till Södern. Dessa satte han nu på bakhjulen och kunde ta sig till jobbet. Vi övriga i kvarteret lät bilarna stå och stannade hemma den dagen.

 • Ja, det är bra med den här globala uppvärmningen! Och tomtar och troll oxå!

  Martin: Tomtar och troll har jag varken sett eller fått någon fysikalisk förklaring till varför de skulle finnas.
  Men stigande temperaturer, det finns det mätningar på och fysikaliska förklaringar till. Vill man inte se det så måste man anstränga sig. Eller så tror man kanske även på tomtar och troll 😉

 • Nu ska vi nog inte slå oss för bröstet. Vi blir sämre och sämre rustade. Snökedjor har jag inte sett på en personbil i Sverige på många, många år – och järnvägarna….
  Alltför många hus saknar alternativ uppvärmning/matlagningsmöjlighet och en del kan inte ens få upp vatten manuellt eftersom brunnspumparna drivs elektriskt.
  Jag skulle nog vilja säga att vi är ganska dåligt förberedda, trots att vi vet att det blir kallt och snöar ordentligt på vintrarna och att det inte alltför sällan blir strömavbrott.
  Ständigt rubriker som ”Snökaos” i tidningarna, ja t.o.m, ”Tökaos”.

  En helt annan sak som jag märkt är att TV-meteorologerna börjat använda termen ”svalare” när temperaturen ligger runt nollstrecket och går ned – borde det inte heta ”kallare” ?
  Var går gränsen ?

 • Jag har en bekant som bor i Minnesota, han ä nitti år o brukar berätta om då han va liten och bodde på samma gata som han gör nu. Då han va liten kunde de köra bil på skaren som va en meter tjock ovanpå 4-5 meter snö.
  Vi har kört bil på sjön, men alldrig som då han va liten, att de verkligen körde på skaren!!