Snö: Problem idag, möjligheter i morgon

Av Martin Hedberg

Jaha, så var då delar av samhället lamslaget igen (DN, SvD). Först och främst: Det gäller inte hela Sverige, men ändå rätt så många människor. Förseningar och inställningar i tåg, fly och kollektivtrafik. Busstrafiken står mer eller mindre still i Stockholm. Översnöade och inplogade bilar.

Men det var väl ändå lite tur att snöfallet inträffade i mitten av februari. Och dessutom under en vinter som redan har innehållit både massor av snö och kyla. Vi borde liksom ha lite rutin på detta.

Jag menar inte att man kan förvänta sig att alla vägar skall vara röjda eller att bussar, tåg och flyg skall gå som vanligt. Nej snarare att vi människor skall ha tålamod. När det kommer mycket snö och dessutom blåser så går det liksom lite långsammare i samhället.

Ta inte bilen, förvänta dig inte att kollektivtrafiken skall fungera, stanna gärna hemma om du har möjlighet. Det blir lättare för dig själv och det blir lättare både för de som skall röja bort snön och de som av någon anledning måste ut i trafiken. Om du skall ut så ta givetvis på kläder anpassade både för att gå långt och att pulsa i snö.

Behöver man verkligen uppmana om detta tänker jag? Nej, de allra flesta vet det, tar dagen som den kommer och anpassar sig efter den. Men många upplever det som mycket frustrerande att samhället inte fungerar som det brukar.

I morgon lördag blir det vackert väder. Sol, svaga vindar, minusgrader och gnistrande snö. Inte för alla, men i alla fall för de som har det lite besvärligt idag. 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Här vid Öresundskusten inte en snöflinga utan barmark och + 4 C. Kollar kvällstidningarna – inte längre tal om ”snöchock”. Nä, nu får man sig allt en smocka då snön faller: ”Den nya snösmockan kom i gryningen” (Aftonbladet). Så det gäller alltså att huka sig och vara på sin vakt då ovädret slår till med full kraft.

 • Hej!

  Jag klandrar inte dig, men det känns som att det är så otroligt synd om alla tjänstemän som inte kan ta sig till jobbet i tid och utan att bli blöta om sina små lackskosbeklädda fötter.

  Tågen är försenade och hela världen går under…

  Ingen har under denna vinter lagt en tanke på oss byggare som med ryggskott och förfrysta kinder ha fått gå upp i ottan i snart 4 månader för att rensa bygget efter nattens nya decimeter snö.

  Jag börjar bli knäckt av detta.

 • Här i Nyköping har snösmältning på ett dygn förvandlats till vitt överallt. Jag längtar till snön smälter till våren.

 • Haha ni tror fortfarande att det blir sydvästvindar om 10 dagar.. Skall bli intressant att se.

 • som det var inatt i gävle så var det väl ingen som kunde åka bil eller buss.Att tågen inte går är ofta en resursfråga handlar mest om att hålla kostnaderna nere..Ett lok med vagnar tar annars sig igenom hur mycket snö somhelst..Att köpa lite fler dieslar kanske vore en ide då slipper man även ledningsproblemet

 • här ner i bäckhammar har de MINST kommit 3 dec sen igår morse visst feb är en vinter månad jaa men jag pratar nog för de flesta när jag säger att jag e trött på skiten.. plogar som inte kan sätte ner bladet när de plogar utan vräker på sallt å sen fryser skiten på så blir dä tvähalt :/ nää hoppas era prognoser stämmer att de ska bli varmare snart 🙂

 • Moder natur kan mycket bättre än det vi sett. Då hade vi ändå en meter här redan i slutet av November.

  Denna snutt från Newfoundland gillade jag. Musiken ger en känsla av att de lärt sig leva med vinter:
  http://www.youtube.com/watch?v=SyFhMaFVeG0

  Tänkvärt; Vi ligger på nordligare breddgrad, dock med en golfström som de inte har.