Fram och tillbaka över nollan

Av Martin Hedberg

Så där ja. Nu blev det minusgrader igen. Några blev överraskade, men de flesta var förberedda. Men trots att man är förberedd så kan man drabbas av det. ”Förberedd” är inte detsamma som ”förhindra”.

Kruxet är att det är svårt att få undan vattnet. Det vill gärna rinna nedåt, men marken är redan mättat av vatten och därtill frusen på de flesta platser. Så om vattnet skall ta vägen någonstans så måste det ner i avloppssystem, ut i vattendrag, sjöar eller hav.

Det som igår var snöslask och issörja har nu frusit till fast is. Vattenpölar har blivit blankis. Men de flesta översvämningar är fortfarande i flytande form, det tar lite tid för vattnet att frysa (även på ytan) om det är djupt.

Hur länge håller då vintertemperaturerna i sig denna gång?

Jo till på lördag. Då kommer mild luft in med västliga vindar över Jämtland. (Det börjar faktiskt redan så smått under fredagen då det blir nollgradigt i den lite högre fjällterrängen i Jämtland och södra Lappland).

Men det är inte stadigvarande, det sjunker ner under nollan igen i södra Norrland natten till söndag. Därefter ligger temperaturen och pendlar kring noll grader i nästa vecka. I Götaland får man lite oftare någon plusgrad än i Svealand och södra Norrland (kanske inte så överraskande). Norra Norrland ligger stadigare på kallgrader.

Det storskaliga väderläget är att vi har ett högtryck över Storbritannien/Azorerna och lågtryck över Grönland/Island. (Det kommer senare att resultera i positivt NAO-index). I och med det så tvingas Atlantluft in över Skandinavien med sydvästliga vindar.

Det blev verkligen ett markant skifte i vädret mellan december 2010 och januari 2011. Eftersom jag sade det redan i en blogg redan före jul så känner jag viss press på att snart berätta vad jag tror om vädret i februari. Jag återkommer.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Du behöver inte känna nån press. Som du skrev i bloggen så var det bara en vild gissning. Till skillnad från de där tremånaders-prognoser som kommer och alltid blir fel så hade ju du rätt. Du är ensam, de är många. Så var stolt istället 😉

 • Hej Martin !
  Jag kommer mycket väl ihåg din ”spådom” angående omslag i vädret som du gjorde strax före jul. Mycket riktigt så kom ett omslag, dock något senare, men dock.Duktig ponke ! Det här blir ju favoritvädersajten i fortsättningen ! Mera såna spådomar vill vi ha !
  Hälsn
  Gubben Winther

 • När du sade ”Det kommer senare att resultera positiv NAO-index”, menade du då att NAO-indexen i februari kommer att slå om till positiv, och tror du att februarivädret blir likt januarivädret med regn och plusgrader ena dagen, och sol och kyla andra dagen? Hoppas att februari inte blir smällkall.

  Martin: Just nu är tryckbilden av den typen som genererar positivt NAO. Jag återkommer till februari 🙂

 • Helt fantastiskt att att kunna spå att det skulle bli mildare i januari efter den kallaste december på 150 år !!!!! Idag var det lovat sol det blev moln å dimma hela dagen sådär va!!!

 • tycker sidan e kanon…prognoserna stämmer oftare än tex smhi mm..vart kommer era prognoser ifrån??är väldigt intressant hur du lägger upp februari..stämde ju riktigt bra på din blogg…

  :))

 • Hej,
  Jag laddar dagligen hem grib-filer från NOA som sträcker sig 7 dagar framåt. Kul att vara hobbymeterolog! En fråga, det högtryck som ligger över brittiska öarna anger du i inlägget ovan skulle ge positivt NAO. Mina hobbymeterologkunskaper säger mig att det inte riktigt duger för att ösa in varma goa blöta lågtryck över oss, stämmer den spådomen? Du anger dock att de duger för positivt NAO. Hur påverkar det NAO då högtrycket inte ligger prydligt över Azorerna utan mer förskjutet nordvost hän över Storbrittanien? Blir det lägre positivt index(dock fortfarande positivt)? När slår det om till negativt, vad krävs? Har du tid får du gärna lägga ut texten om detta.

  Mvh
  Robert

 • Martin, du har väl spelat på Lotto & Joker? Så bra som du är på att gissa, vinner du säkert Drömvinsten. 😉

  Martin svarar: När jag var tonåring sommarjobbade jag på Tipstjänst. Jag insåg då hur dåliga odds det var på tex Lotto. Det var helt enkelt för liten andel av insatserna som betalades ut igen. (Men det är en elegant metod att få folk att betala pengar till statskassan utan att de samtidigt klagar.)

  Jag undviker spel där slumpen styr 😉

 • @kristoffer
  Skulle tippa på en kombination där yr.no i stor grad är inblandad. Har märkt att uppdateringarna följer yrs prognoser nästan exakt (iaf i Blekinge, har inte kollat övriga Sverige).

  Martin svarar: Hej Nicke (och Kristoffer). Nix, prognoserna kommer från det finska företaget Foreca. Varningarna utfärdas av SMHI (det skall göras av respektive lands nationella vädertjänst.)

 • Hej! Kanske lite negativ men jag kan inte se att rapporterna stämmer bättre än SMHI. För fyra dagar sedan sa både klart och SMHI att det skulle bli mycket snö på söndag, här stog det 12 mm. Men SMHI tog bort den prognosen först. Jag tror det är ganska jämt skägg. Själv blir jag alltid lite negativ till sajter med reklam…. Men så är väl tiden. Mvh Stefan

  Martin svarar: Hej Stefan. Jag och John tvekade lite själva innan vi accepterade uppdraget att skriva på en sajt med reklam. Men verksamhet måste finansieras på något sätt och det är tydligt vad som är reklam på sajten. Alternativet är en betalsajt. Det fungerar också, men då har man istället kundspecifik information till få besökare med specialintressen.

  Det är svårt att slippa reklam i dessa tider. (Även SMHI har reklam på sin sajt. I deras fall för sina kommersiella tjänster. Till och med SVT accepterar reklam, tex i sportsammanhang ”Denna sändning sponsrar av…”).

  Personligen anser jag att det är viktigt att reklam, om man nu måste ha det, presenteras som reklam och inget annat.

  Jag har själv tom burit kläder med reklam (det tog emot). Tex i samband med segling över Atlanten samt Skinnarmos-Ideströms Grönlandsexpedition där vi blev sponsrade av företag som bidrog med kläder och utrustning. Jag har kvar en del av de kläderna och det känns faktiskt mer ärligt att bära dem än andra märkeskläder med stora loggor på. Om jag betalar dyrt för kläder eller prylar så vill jag dessutom inte därtill behöva göra reklam för dem. (Jag köper med andra ord sällan såna produkter) Jag representerar mig själv, inte andra. Om jag representerar någon annan så framgår det.

  När det gäller kvaliten så upplever jag det ungefär som du, det är nog rätt jämt skägg. Men Klart’s skägg är fylligare, och så har det snyggare form och färg 😉

 • ”Alla klagar över vädret, men ingen gör något åt det”
  eller, det kanske vi gör? Ja, den som lever får, som brukligt är, se

  Martin svarar: Se nästa artikel/blogg. 🙂

 • Ett tips:
  Problem med dyr jacka med tillverkarens ”logo” ?
  Ta bort eller sy över logon.
  Mvh

 • Hej, hur går det med NAO den närmaste framtiden tror Du? För en lekman ser det för närvarande ut att vingla lite hit och dit.

  Mvh/ BL

 • Hej Martin,
  Läste just i DN om att vintern kan komma tillbaka i februari pga negativ NAO. Vore väldigt spännande att höra din åsikt. Väder är spännande!!!!
  /Eva

  Martin: Snart i en blogg 🙂