Nu blev det vår igen

Efter ett par dagars ”bakslag” med snö och minusgrader så är det nu vår igen på bred front. Som jag skrivit tidigare så blir det dock inte riktigt lika varmt som det var för en vecka sedan. Men det vi får kommande vecka är gott och väl vårtemperaturer för stora delar av landet.

Ett nederbördsområde passerar dock under söndagen och ytterligare ett i mitten av kommande vecka.

Men nu kommer vädret på det hela taget att präglas mer av högtryck och klar luft än det gjort tidigare. Detta gör, förutom att det blir en hel del sol, att temperaturerna kommer att växla kraftigt över dygnet. Räkna med att det skiljer fem till tio grader mellan när det är som kallast (precis efter att solen gått upp) och när det är som varmast (oftast på tidig eftermiddag).

Även om inte vårtemperaturerna kommer att sträcka sig lika långt norrut som i början av mars (då tex stora delar av Norrbotten fick vår) så blir det dagsmeja i i stort sett hela landet undantaget Lapplandsfjällen.

Hur länge kommer då detta att hålla i sig?

Vi är ju inte inne i april ännu, månaden som är känd för sina snabba växlingar mellan vår och vinter. Så än kan det fortfarande slå om ungefär som det gjorde i veckan som gick, även i södra Sverige, det säger erfarenheten. Men för var dag som går så får våren allt mer fäste. Personligen tror jag att vintern har gjort sitt från Dalarna, kanske tom Jämtland, och söderut för denna säsong.

Ensembleprognoser för kommande två veckor i kombination med säsongsprognoser stödjer det. Men allt handlar om sannolikheter. Vädret är inte hugget i sten. Men förutom att våren kom tidigt i år så ser resten av den ut att bli lite mildare, eller skall vi säga varmare, än erfarenheten (statistiken) säger oss att den brukar vara.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

  • Underbart, första utepasset på racern för iår. Hoppas verkligen detta väder forsätter nu.
    Ska nog försöka få på sommardäcken i morgon.

  • Hoppas på en kall sommar, skönare för oss som lägger asfalt! Vintern får åter bli svin kall, är i Thailand då!

  • Martin ! Har du inte hört Tage Danielssons monolog om sannolikhet…….

    • Jag kommer ihåg när jag hörde monologen första gången på radion, han var en intelligent och underfundig människa med åsikter han kunde argumentera för så även de som inte höll med skrattade. Det hörs, om man tänker efter, att han förstod skillnaden mellan sanning och sannolikhet. Jag kommer ihåg en till av honom som kanske inte är lika känd, ’Råd till ett nyfött barn’.

      ”Innan du blir kapitalist, kommunist, monetarist, anarkist, marxist, fascist, terrorist, imperalist, socialist, syndikalist, eller rentav folkpartist, måste lilla du förstå, att så snart som du kan gå, bör du stultande gå med, i det världsparti för fred som går före allting annat. Alla -ismer där vi stannat, är sekunda, inte störst. Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den.”

      Världen såg inte ut som han ville se den för 30 år sedan, iom miljöförstöring och överkonsumtion. Idag hade han kanske bytt ut ordet ’fred’, mot ’Jord’? Nä, han hade förmodligen skrivit något mycket bättre.

  • Martin lever du som du lär inte bo i hus eller lägenhet inte köra bil inte ha dator eller mobiltelefon inte äta kött o inte grilla ingen el inte flyga eller åka båt

    • Hej Markus.
      Jag lär inte ut det du beskriver.

      Jag förklarar däremot hur klimat- och vädersystem fungerar. Jag tänker att det kan vara bra att veta eftersom vi får leva med konsekvenserna.

      Det är lite som att jag säger: ”Om du äter mat som har för mycket socker och salt i sig, så kommer du att må dåligt”.
      Jag säger inte att du inte får äta socker och salt, men om du inte vill må dåligt av den orsaken så bör du minska på socker och salt-intaget (eftersom du får leva med konsekvenserna).

      En del tolkar detta som att ”Martin säger att jag bara får äta grönsaker”, men om du läser vad jag skrivit så är det inte det jag säger.

      Jag säger: ”Om vi fortsätter att gräva upp och förbränna det fossila kolet, sprida andra växthusgaser och förändra jordens albedo så kommer vi att drabbas av förändringar av klimat och ekosystem som vi troligtvis inte har förmåga att hantera”.

      Det står dig givetvis fritt att äta massor av socker och onödigt saltad mat. Det står givetvis mänskligheten fritt att fortsätta förändra klimat- och ekosystem. Men vi skall då inte heller vara förvånade över följder och konsekvenser.

  • Hej! Har en kort fråga; varför är det egentligen som kallast precis efter det att solen har gått upp? Vi är väl som längst ifrån (den värmande) solen någon gång mitt i natten – borde det inte vara kallare då?

    • Kanonbra fråga.

      Temperaturen påverkas av skillnaden mellan in- och utstrålning av energi (W/m2).

      Utstrålningen av energi är relativt konstant, i alla fall i relation till hur stora skillnader det är i instrålning. Den senare hänger ju främst ihop med hur högt solen står på himlen, hur mycket moln det är osv. Utstrålningen beror på vilken temperatur marken har, moln och fuktighet.

      Så länge utstrålningen är större än instrålningen så sjunker temperaturen. När in- och utstrålning är lika så är temperaturen konstant.

      Med andra ord: Under natten så är utstrålningen större än instrålningen. När solen går upp så är det fortfarande så. Det är först när solen har nått en bit upp över horisonten som instrålningen blir lika stor som utstrålningen. Det är vid den tidpunkten som vi får vår min-temperatur. Därefter blir det allt varmare under dagen.

      • Helt sant, men du missar det viktigaste – under hela natten är instrålningen exakt noll – det spelar ingen roll hur långt borta solstrålningen är så länge den är utanför atmosfären. Instrålningen kan helt enkelt inte bli mindre än noll.