Polskt lågtryck på tisdag-onsdag

Det mesta kommande dagar handlar om högtryck. Sol, klar luft, stora svängningar mellan natt- och dagtemperaturer mm.

Men vi har en markant avvikelse från alla högtryck på väderkartorna. Det är ett lågtryck med ursprung från östra Polen som under tisdag kväll drar in över Östersjölandskapen (Jag kan se kvällstidningarnas satellitbilder med en stor pil från sydost in mot Gotland och rubriker som ”Polska smockan”, ”Väderkaos hotar” och ”Storm”).

Nu är det ju inte en invasion som det handlar om, och alla sådana liknelser vore rätt osmakliga som världen ser ut just nu.

Men det blir blåsigt med regn och blötsnö i Götaland och södra Svealand från tisdag eftermiddag/kväll och en bit in på onsdagen. Det lite ovanliga är att lågtrycket rör sig på en bana från öster till väster. I vanliga fall rör ju sig lågtryck och vädersystem från väster till öster på våra breddgrader.

Men natten mellan tisdag och onsdag kommer det alltså att vara rätt så blåsigt i södra Sverige. I övrigt väntar en vecka med högtryck, en hel del sol och mestadels svaga vindar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Har Du nån ide om vädret under April?
  Ska sjösätta mellan 9-16 april men dagen inte spikad–
  Du gissar bättre än vad jag hoppas/mvh Lars

 • Det är väl inget nytt att tidningarna slår på stora trumman jämt och ständigt.Så fort det kommer ett lågtryck som verkar bli kraftigt så är det väderkaos katastrof håll er inne o gud vet vad.Det är ju lustigt Martin att du snackar om att värmen kommer på Fredag vilken Fredag? I nästa andetag varnar du för regn o snö blåst.Kommer då lågtrycken från Polen så är fan lös.Någon större värme har det inte varit på drygt en vecka, utan mera normalt.Det ändrar sej tydligen dag för dag.Ni är roliga ni metrologer ni har som vanligt inte mycket koll

  • Ena dagen sol och värme, nästa snö, tredje dagen blåser det och sedan skiner solen igen.
   Verkar det omväxlande och knepigt att hänga med i svängarna? Det är just det som är vårt jobb, att ha koll på alla vädrets växlingar. 🙂